Nők az építőiparban: szokatlan szakmákban is megállják a helyüket

Már régen elmúltak azok az idők, amikor egy szakma kizárólag női, vagy férfi szakmának számított. Hagyományosan nőinek nevezett területeken is találunk bőven férfiakat: kisgyermekek gondozásában, szépségiparban, divatszakmában, vagy a konyhában is megállják a helyüket, de hát miért is ne tennék? Ahogy nőként is belevághatunk olyan feladatokba, amiket túlnyomórészt férfiak végeznek. Ilyen például az építőipar, ahol ugyan vannak olyan területek, amihez kell az erő és az izomtömeg, így genetikailag inkább egy férfi testfelépítésének való munka, de tegyük fel miért ne burkolhatna egy nő? Kérdés, érdemes-e belevágni nőként, ha érdekli ez a világ? 

building-construction-worker-site.jpg

A jó hír, hogy az építőiparban bőven akad hely a nők számára, sőt, vannak olyan pozíciók, amikben több nőt találunk, mint férfit. Bár a nők aránya az építőiparban még mindig alacsony, körülbelül 10%, bizonyos szakmákban ez az arány magasabb is lehet. Legtöbben irodai munkát, ingatlanos tevékenységet vagy adminisztratív feladatokat látnak el, de egyre több nő vállalkozik a terepi munkákra. Nézzük, milyen munkakörökben találunk leginkább női munkavállalókat, kezdjük először a megszokottabb szakmákkal. 

Építészmérnök, tervező

Az építészeti tervezés világában számos nő dolgozik. Az épületek tervezése komplex, kreatív feladat, amely sokszor még jobban is megy a nőknek. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a Pollack Mihály Műszaki Kar népszerű választások a mérnöki pálya iránt érdeklődő nők körében. 

Épületgépész

Az épületgépészet nem csak építészekből áll: az épületek energetikai rendszerét és hidraulikáját is meg kell tervezni, ami szintén egyetemi képzés keretében sajátítható el. Ez a terület szintén egyre népszerűbb a nők körében. 

pexels-energepic-com-27411-313691.jpg

Lakberendező, belsőépítész

A belső terek kialakítása sokszor női kéz munkáját dicséri. Az elválasztó falak elosztása, a bútorok elhelyezése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy lakás lakható és kellemes legyen. 

Földmérő

A földmérők készítik el azokat a térképészeti terveket, amelyek alapján eldönthető, hogy az adott területen lehet-e építkezni. Ez a munka precizitást és alapos ismereteket igényel, amelyben a nők szintén jeleskedhetnek.

Ingatlan értékesítő

Az építőiparban az értékesítés kiemelten fontos feladat, hiszen a felépített házakat és lakásokat el kell adni, amihez kiváló kommunikációs készség, szakmai felkészültség és  kapcsolatrendszer szükséges. Sok nő dolgozik ingatlanosként és sikeres a szakmájában. 

És akkor most jöjjön példa egy ritkább szakmára is. 

54291507_bb66c51684745b57c4b41674aa2d9700_bpc.jpg

Nehézgépkezelő

Na igen, a vezetés. Sajnos nem mondhatjuk, hogy eltűnőben van az az előítélet, ami a nőket éri a volán mögött, hát ha még az egy nehézgép is! Pedig ebben a szegmensben találni nőket, akik igazán megállják a helyüket.  

Itt van például a 28 éves kanadai Amanda Duong tíz éve dolgozik nehézgépkezelőként és  már évi több mint 50 ezer fontot keres. A 25 tonnás aszfaltozásra használt géppel tökéletes munkát végző hölgyet nehezen fogadta be a szakma. Éppen ezért Amanda megosztotta a pozitív és a negatív tapasztalatait is, hogy ezzel ösztönözze a “gyengébb nemet”, akik szeretnének belevágni ebbe a szokatlan karrierbe. 

Nőknek, akik mernek és nyernek

Ezzel a jelmondattal indította el a BAUHAUS barkácsáruház Women's Night programját, felismerve a mai modern nők igényeit, hogy képesek legyenek olyan feladatok ellátására, amihez nem szükséges nagyobb erő, de mégsem volt sosem alkalmuk megtanulni, “hiszen lányok”. Egy alkalom, ahol a nők megtanulhatják a lakásfelújítás egyes fázisainak rejtelmeit és az ezzel összefüggő szakmák legfontosabb fortélyait. A témák: a laminált padló lerakásától, a tapétázáson át egészen a szilikon cseréjéig terjednek és a szervező ígérete szerint minden tanfolyam mentes a vizsgáztató és kritikus férfi pillantástól. 

Először a nyersanyaggal, szerszámokkal és az egyes munkafázisokkal kapcsolatos alapokat tanulják meg. A rákövetkező gyakorlati oktatáson a hölgyek lyukat fúrnak, falat glettelnek, tapétaragasztót kevernek, ebben a speciálisan képzett szakoktatók gyakorlati tanácsokkal segítenek. Különösen fontos számukra a fesztelen hangulat, ahol a résztvevők kérdéseket tehetnek fel és az egyes fogásokat, mozdulatokat többször is kipróbálhatják. A Women’s Night tanfolyamon való részvétel ingyenes, a részletekről itt olvashattok

Összességében tehát az építőipar egy izgalmas és jövedelmező terület, ahol a nők is megtalálhatják a számításukat. Az akadályok leginkább a hagyományos gondolkodásmódban keresendők, nem pedig a lehetőségek hiányában. Ha valaki úgy érzi, hogy az építőipar az ő világa, ne habozzon vágjon bele!

süti beállítások módosítása