Mit válasszunk: kész típustervet vagy egyedi építészeti tervezést?

Minden embernek alapvető célja, hogy biztonságban és kényelemben éljen, nevelje a gyerekeit, azzal a meggyőződéssel, hogy a családi ház, melybe olyan sok időt, energiát és pénzt fektetett, minden szempontból a legjobb befektetés legyen.

yl_csaladi_haz1.jpg

Az építkezés, egy családi ház megtervezése sok gonddal, problémával jár. Érdemes feltenni öt egyszerű kérdést, mielőtt ebbe az embert próbáló projektbe belefognánk:

1. A telek kérdése: jó helyen van-e, megfelelő-e a mérete, alkalmas-e terveink megvalósítására
2. A ház mérete: feltétlenül szükségünk van ekkora házra, ennyi szobára, ekkora teraszra stb.
3. Finanszírozás: miből fizetjük ki a költségeket, banki hitel igénybevétele, támogatások bevonása
4. Fenntarthatóság: mennyi lesz a rezsi, energiahatékonyság, önfenntartás stb.
5. Végeredmény: valójában mitől válna a családi ház kellemes, meghitt otthonná?

Nem is olyan egyszerű elindulni, mint azt elsőre elképzeltük. Célszerű keresni egy megbízható építész  tervező irodát, akik tanácsaikkal már a kezdetektől fogva segítséget nyújtanak, hogy az új otthonmegteremtése minél kevesebb fejtörést okozzon. Ha ez megvan, akkor jön a poszt címében feltett kérdés, melynek eldöntéséhez adunk egy kis segítséget a téma bővebb kifejtésével.

Évről évre felmerül a leendő megrendelőkkel való egyeztetések során, hogy mit érdemes inkább választani Kész-Ház mintatervet vagy Egyedi tervet? Az érme mindkét oldalán sorakoznak pro és kontra érvek, sőt a döntésben szerepet kapó indokok is megváltozhatnak idővel. Egy biztos építész tervező iroda 
bevonására mindkét esetben szükség van, azonban az elvégzendő feladatok különböznek.

yl_csaladi_haz3.jpg

A jelenleg mindenki számára ismert a piaci helyzet - az utóbbi két év áremelkedései miatt a határidők felértékelődtek. Egy családi ház tervezése az egyszerűsített bejelentéses eljárás tartalmi követelménye miatt tartalmaz kiviteli terv szintű munkarészeket is. Így a korábbi engedélyezési terv mellett prezentálni kell jobban kidolgozott építész tervet és teljes statikai kiviteli tervet, valamint a szakmérnöki munkarészeket is. Az összes szakággal (geodézia, talajmechanika, gépészet, villamosság, tűzvédelem) kiegészített tervet elkészíteni átlagosan 4-6 (akár 8-10) hónap időintervallumot igényelhet, ami egy egyszerűbb ház építésének 8-12 havi idejéhez közelít. Bizony, messze vagyunk az Egyszerű bejelentés megjelenésekor szükséges 6 oldalas „tervdokumentációtól”! Mindent összevéve átlagosan 80-100 oldalas tervet kell készíteni, amiben minimum nyolc különböző  jogosultsággal bíró mérnök kolléga vesz részt, amit az építész tervező koordinál.

Egy meglévő típusterv, mint a Xella vállalatnál is rendelkezésre álló Ytong Kész Ház mintaterv katalógus több hónappal felgyorsíthatja a folyamatot, hiszen a koncepcióterveket és a vázlatterveket „készen” megkapja az építtető.

Tehát ennek ideje és díja megspórolható, sőt azonnal megkezdhető az építész, illetve a szakági tervezés is. Fontos megjegyezni, hogy településenként változik a Főépítészi konzultáció vagy véleményezés menete. Van, ahol elfogadják a szépen kidolgozott vázlatterveket, de van olyan helyszín is, ahol bekérik a teljes építész tervet. Maga az eljárás a legtöbb helyen egy interneten lefolytatott levélváltás vagy online megbeszélés a Főépítésszel, de van, ahol többkörös (akár több hónapig elhúzódó), személyes konzultációt igényel. A Kész Házak esetén lehetőség van a ház tükrözésére, kisebb változtatások megtételére. Nagyobb léptékű változtatási igény esetén viszont pont a Kész Ház rendszer időbeli előnye vész el, hiszen szép fokozatosan átmegy a folyamat Egyedi tervezésbe…

yl_csaladi_haz5.jpg

Lássuk, hogy mi a helyzet Egyedi tervezés esetén? Első körben a koncepciótervek készülnek el, amit megelőz egy helyszíni szemle és egy egyeztetés a Főépítész irodával. Ezt követi több számítógépes vázlatterv elkészítése, illetve sok esetben már ebben a szakaszban elkészülnek a tömegmodell látványtervek. Igény esetén bemutatásra kerül többféle elrendezés, így 2-4 hónap is lehet ezen szakasz hossza. Előnye ennek a munkának, hogy tényleg mindenben a család részére testre szabott ház készül! A jól kitalált és finomhangolt épület a több évtizedes használat során kiszolgálja a megrendelőt, tehát, aki ráér, annak érdemes ezt az utat járnia.

A megkezdés előtt említettük kérdéseket, ami különböző döntési helyzetet eredményez: van, akinél a családmodell, az építési helyszín, a tervezés és építés ütemezése számít jobban és mindezek alapján dönt a „menetrendben”. A legfontosabb, hogy tudatában legyünk a döntésünk következményének, így mindig a számunkra megfelelőt - legyen az egy Kész Ház mintakatalógus, vagy Egyedi tervezésű épület - válasszuk.

süti beállítások módosítása