Eladnál vagy vennél? Ne várj tovább!

Az eladókat és a vevőket is egy kérdés foglalkoztatja: meddig tarthat még az elmúlt időszakban tapasztalt drágulás, mikor érdemes lépni? A szakértők óvatos jóslatairól mi is írtunk már, most a legújabb elemzések alapján az látszik, hogy senkinek nem érdemes tovább várnia. Több eltérő változás mozgatja a lakáspiacot, nehéz biztosra menni, de azért vannak konkrét események, amik egyértelműbb hatásokkal járnak. 

shutterstock_1700575657.jpg

Az nem kérdés, hogy a kamatszint emelkedése miatt egyre drágább lesz a hitelből történő ingatlan vásárlás. Aki hitellel vásárolna, az biztosan megkapta már azt a tanácsot, hogy ne várjon tovább. Sokan ezért inkább úgy döntenek, hogy nem is vásárolnak, ennek következtében viszont idővel eshetnek az árak, tehát az értékesítésbe is most érdemes belevágni. 

Az elmúlt időszakban tapasztalt áremelkedés több összetevő eredménye: az infláció, az erre válaszul megjelenő befektetői szándék, az építőanyag és a munkadíjak folyamatos emelkedése és a támogatásoknak, hiteleknek köszönhető erős kereslet. 

Fordulat jöhet? 

A lakáshitel kamatok emelése jelentős változást hozott. A zöld hitelek esetében az éves 2,5 százalékos hitel helyett már csak 5-6 százalékos piaci lakáshitel-kamatokkal találkozhatunk, ami nagy emelkedést jelent. De minden lakáshitelnél tapasztalható a kamatemelés, ami hatással van a vásárlási kedvre. 

Eladóként már nehezebb lépni, hiszen mindenki a legmagasabb áron szeretne értékesíteni és ki akarja várni a pillanatot, amikor a legjobban járhat egy eladás után. Viszont ebből a szemszögből is fontos látni a kamatok emelkedését, hiszen ez a kereslet megcsappanását eredményezhetni.  

shutterstock_1355029598.jpg

Jön az árak csökkenése?

Ha a vásárolni szándékozók belehúznak, az ugyan felpörgeti a piacot, az elemzők mégis egyetértenek abban, hogy ezek a tendenciák a nagy áremelkedés végét jelzik. A háborús konfliktus, az infláció, a gazdasági bizonytalanságok olyan kockázatot jelentenek, amiben kevesen mernek majd ingatlan vásárlásba fogni, pláne hitelt felvenni hozzá. Aki pedig befektetési céllal vásárolt, az az elmúlt 5-6 évben már jó áron bevásárolt és most már inkább eladna, mielőtt az árak újra lezuhannak. 

Csökkenő kínálat

A kínálat sem az igazi: egy ideje érezhetően csökken, a lakáskeresők kevesebb eladó ingatlanból választhatnak. Ennek egyik oka, hogy mivel egyre nehezebb az első, vagy a család növekedésével a nagyobb lakás megszerzése, főleg az emelkedő kamatok mellett, ezek a lakások nem jelennek meg a piacon. Az otthonteremtés egyébként sem könnyű, főleg az alacsonyabb jövedelműeknél: a 18 és 34 év közötti fiataloknak még mindig legalább hatvan százaléka él együtt a szüleivel. A helyzetet pedig csak tovább nehezíti az infláció. 

Azért van miből válogatni: a jobb lakások gazdát cserélnek, ott vannak az örökölt és a magas minőségű ingatlanok is. A piacot látva a rosszabb minőségű, vagy erősen lerobbant ingatlanok irreálisan magas áron mozognak, hiszen az eladók szeretnének a lehető legjobban járni. De hiába, a felvert árak, a nehézkes és drága felújítási munkák mellett vevő nem érkezik rájuk. 

shutterstock_623780849.jpg

Nagy látványra ne számítsunk

Az emelkedés mindig gyorsabb és látványosabb, a várható csökkenés viszont nem lesz ennyire erősen érzékelhető. A drágulás lehet egy év alatt akár 50%-os, ahogy arra volt már példa. Az árcsökkenés viszont nem lesz ilyen tempójú: az eladók nehezen engednek az árból, hosszabb időnek kell eltelni hogy belássák: már nem ér annyit az ingatlan, mint akár pár hónappal azelőtt. 

A tapasztalat az, hogy ilyen helyzetben általában nagy nehezen, a dráguláshoz képest jóval lassabban, 3-4 év alatt ereszkednek 20-25 százalékkal az árak. 

süti beállítások módosítása