Így építs válaszfalat gyorsan és egyszerűen 

Az utóbbi idők szakemberhiánya sokunkat arra késztet, hogy saját kezűleg vágjunk bele olyan feladatokba, amikhez eddig inkább mesterembert hívtunk. Ilyen lehet például egy válaszfal építése, ami önmagában nem biztos hogy egy nagy feladat, így emiatt sem könnyű szakembert találni rá. Nőnek a gyerekek, vagy dolgozó szobára van szükség? Ha megfelelő tér áll rendelkezésre, jó megoldás lehet a kisebb szobák kialakítása. De nézzük meg, mik a lehetőségeink, hogy ha mi magunk állunk neki az építésének. Körbejártuk a leggyakoribb anyagokat és módszereket. 

shutterstock_462881611.jpg

Tradicionális mészhomok tégla

Ha környezetbarát, kiváló hangszigetelésű válaszfal kialakítása a cél, jó választás a Silka mészhomoktégla válaszfalelem. Ezzel a téglával ráadásul egy látszó felületű, azaz vakolat nélkül is esztétikus válaszfalat építhetünk. A folyamat egyszerű és anyagtakarékos: a falazóelemek horgonnyal illeszthetőek egymáshoz. 

A nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képessége miatt tökéletesen megfelel lakáselválasztó, lakó- és közösségi terek közötti falaknak is. Akusztikai fal építése növeli  a lakókomfort, akár épületen belüli, akár környezeti zajterhelésről van szó. A falazott szerkezetek közül a Silka falazóelemmel készített fal a legjobb hanggátló. Magas nyomószilárdság mellett tökéletes megoldás karcsú falszerkezet kivitelezésre, mely különösen előnyös a helyiségméretek szempontjából. 

Klasszikus tégla

A téglából készült válaszfal masszív és jó hőszigetelő, viszont, ha mi magunk szeretnénk szépen megépíteni a falat nem olyan egyszerű a felrakása. Ha egy jó kőművessel végeztetjük el a munkát, akkor nagy eséllyel tökéletes válaszfalat kapunk, de a nagy felfordulás és kosz ugyanúgy elkerülhetetlen. Amennyiben fontos a nyugalom és a gyorsaság, nem biztos hogy a klasszikus téglafal a legjobb megoldás. 

Fontos, hogy téglából készülő válaszfal csak méretezett alapra, illetve szilárd és jó teherbírású födémre építhető. Ha az aljzat egyenetlen, akkor falazó habarccsal egyenlítsük ki. 

shutterstock_1345589684.jpg

Gipszkarton 

A leggyakoribb megoldás, de nem a legjobb. Bár könnyen és gyorsan kivitelezhető és kevés kosszal jár, érdemes odafigyelni a megfelelő hangszigetelésre, illetve a nyílászárók kialakítására. Ez a módszer a legkevésbé stabil, illetve ennél a faltípusnál a leggyérebb a hanggátlás. 

Ytong tégla

Az Ytong pórusbeton válaszfal téglák környezetbarát megoldást nyújtanak lakó-, közösségi, ipari épületek belső térelválasztó falainak. Könnyű megmunkálhatósága gyors és pontos munkavégzést tesz lehetővé, az építkezés során keletkező hulladék szinte elhanyagolható. Alacsony testsűrűsége révén a már meglévő épületek felújításánál, átalakításánál ideális megoldást nyújt a válaszfalak építéséhez. Ebben az esetben ugyanúgy ügyelni kell a megfelelő szilárdságú és teherbírású alapszerkezetre, mint a hagyományos tégla esetében.  

Amennyiben a válaszfalaknak nagyobb keresztmetszetű, vagy csoportosan vezetett gépészeti vezetékeket kell hordania, érdemes a nagyobb vastagságú - Pve 12,5 ill. 15 cm-es - válaszfalakat alkalmazni. Az Ytong válaszfal elemek ezen kívül alkalmasak építészetileg igényesebb tagozatok (párkányok, díszítő elemek) megformálására, valamint Pef előfalazó lapokkal együtt használva polcok, pultok, padkák és kandallóburkolatok készítésére is. 

Mindegy, hogy melyik falazóanyagot választjuk a feladat elvégzésre, mindig pontos tervezés és mérés után álljunk csak neki a munkának. Tűzzük ki a falak és a bennük lévő nyílások helyét, és ellenőrizzük a fogadószerkezet szintjét is. A falazat elkészítésének a menetét számos “Csináld magad” videó segíti az interneten.

süti beállítások módosítása