Használt bútort vennél? Ezekre érdemes odafigyelni, hogy igazán megérje!

“Jövő nyárig eltarthat az áruhiány az Ikeánál” – mondta el a svéd bútoripari óriás vezérigazgatója, Abrahamsson Ring a Financial Timesnak adott interjújában. De nem csak az IKEA van bajban, az összes bútoráruháznak gondot okoz a válság és a bútorgyártók harmadát érintik a beszállítói gondok. Nincs alapanyag, nincs miből gyártani, ami nem csak az építőipart érinti, de minden területen megjelent, így a bútorgyártásnál is. De mit csináljon az, akinek most kell egy szekrény, de sürgősen? 

shutterstock_1092592223.jpg

Az utóbbi fél évben elképesztően megnőtt a használt bútorok iránti kereslet. Az online apróhirdetési oldalakon, tematikus Facebook csoportokban és a Marketplace-en is hatalmas a pörgés. Folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb bútorok, minden létező kategóriában, változatos áron és stílusban. Mindegy, hogy mit keresünk és milyen korból: retró, vagy új, IKEA vagy antik, könyvespolc, kinyitható kanapé, vagy konyhabútor, biztos hogy találunk kedvünkre valót. Viszont nem árt sietni: a kereslet is óriási, a legjobb áron kínált, jó állapotú darabok szinte azonnal gazdára találnak. Az IKEA bútoros csoportokban pedig egymást érik a keresések: a hiánycikknek számító szekrényvázakért például sosem látott összegeket fizetnek az érdeklődők.

shutterstock_11021122.jpg

Óriási növekedés

A Jófogás felmérése szerint június óta 25 százalékkal nőtt a használt bútorok iránti kereslet. Elsősorban szekrénysorokat, szekrényeket és polcokat keresünk, de az ágyak, matracok illetve a székek-asztalok is nagyon népszerűek. A válaszadók 37 %-a maximum 50 ezer forintot szán egy használt bútorra, de 24%-uk 150 ezer forintot, közel 10%-uk pedig még ennél is többet költött már egy-egy darabra. A vásárlók elsősorban a fából készült bútorokat keresik, de gazdára talál a laminált bútorlap/farostlemez/rétegelt lemez anyagból gyártott darab is.  

shutterstock_1426700972.jpg

Változatos árképzés

Ha kitartóan keresgélünk egyféle dolgot, például szeretnénk egy adott méretű, adott bútoráruház ruhásszekrényét beszerezni, sokféle árral találkozhatunk. Ha valami például hiánycikk és az eladók is tudják, nem nagyon engednek az árból, de ha valaki gyorsan akar megszabadulni a megunt bútortól, mert megvette a következőt, esetleg költözik, sokkal olcsóbban is lecsaphatunk ugyanarra a darabra. 

Vannak bútorok, amiket szinte ingyen, vagy akár szó szerint ingyen dobnak utánunk. Nagy, nehéz, nem annyira praktikus és kevésbé mutatós régi szekrénysorokkal és ruhásszekrényekkel van tele az ingyenes kategória. Ha meg tudjuk oldani a szállítást és nincsenek nagy dizájn-igényeink, egy kis netezgetés után akár ingyen is berendezhetjük a lakásunkat. 

shutterstock_1908654307.jpg

Olcsó és fenntartható

A Jófogás felmérése szerint a használt bútort keresők leginkább az alacsonyabb ár miatt választják ezt a megoldást az új helyett, de az egyediség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság is szempont volt a válaszadók között. Hiszen ami másnak már nem kell, így nem a szeméttelepre kerül, hanem életre kel egy új otthonban. És ahelyett, hogy egy mai bútor gyártásával terhelnénk a környezetet, egy már legyártott meglévőt hasznosítunk újra. 

A felmérés szerint a vásárlók gyakran saját kezűleg újítják fel, vagy legalábbis teszik szebbé és egyedivé az online vásárolt régi bútorokat. Csiszolással, festéssel, pácolással felfrissíthető szinte bármilyen darab, de ha ügyesebbek vagyunk, akár kárpitozással is próbálkozhatunk. 

shutterstock_588615476.jpg

Nem árt az óvatosság: penész és bogarak

Az alacsony ár, főleg az ingyen elhozható kategória nagyon vonzó, de azért ne csapjunk le bármire. Alaposan nézzük meg a kiválasztott bútort, hiszen ha pár hét alatt szétesik, mert már most rohad, akkor hiába volt olcsó, feleslegesen vesződtünk vele. Ha nem akarunk rá költeni, egyes részeit lecserélni, vagy szakemberrel megcsináltatni, fontos hogy masszív darab legyen és ne essen szét azonnal, amint megmozdítjuk. 

Ha a bútort dohos pincében, nedves helyen tárolták, szintén érdemes meggondolni, hogy érdemes e megvenni, még ha olyan olcsó is. A dohszag és a penész makacs dolgok. 

shutterstock_1034506141.jpg

Azt a bútor típust, ami nem tisztítható és sok olyan része van, amire nem látunk rá, inkább újonnan érdemes megvenni. A kanapék, ágyak, matracok, kárpitos bútorok esetében különösen nagy a veszélye a bogaraknak, amiket aztán behurcolunk a lakásunkba és csak igen nehezen szabadulhatunk meg tőlük. Az egyik legbosszantóbb ilyen rovar az ágyi poloska, ami egy vérszívó kártevő és rengeteg bosszúságot és anyagi kárt okozhat a megjelenése. 

Bármit is vásárolnánk, mielőtt elhozzuk a használt bútort, szánjunk időt az alapos átvizsgálásra: nézzünk be a fiókokba, a letűzött kárpit hajtása alá, a sarkokba és keressük kártevő jeleit. Mozgassuk meg az ajtókat, a lábakat, az egész bútort hogy mennyire masszív és keressünk penészre, nedvesedésre utaló jeleket. Jobb előre tisztázni ezeket, mint utólag megbánni az vásárlást.

süti beállítások módosítása