De hogy készülhet el ilyen gyorsan egy ház? Minden, amit a készházakról tudni kell

Amikor valaki úgy dönt, hogy használt lakás, vagy ház megvásárlása helyett építkezésbe kezd, tele lesz kérdéssel és aggodalommal. Vajon megvalósíthatóak azok a tervek, amiket elképzelt? Vajon meddig tart majd az építkezés és mennyi rejtett költséggel kell majd számolni? Megbízható a vállalkozó és az emberei? 

Az utóbbi években különösen sok a bizonytalanság, nehéz jól képzett munkaerőt találni, így gyakran elakadások, csúszások nehezítik a kivitelezést és az átadást. Mindenki hallott már rémtörténeteket az építőipari kapacitáshiány miatt félig felépült házakról és hónapokig húzódó folytatásról. De mégis: ha a saját igényeinknek leginkább megfelelő otthonra vágyunk, akkor az építtetés a legjobb megoldás. De mit tegyünk, ha megkímélnénk magunkat a stressztől és gyorsan szeretnénk költözni? Erre megoldás a készház technológia, ami nálunk is egyre népszerűbb. De mit jelent a készház és mit várhatunk tőle? 

1.jpeg

Új technológia, kedvezőbb költségek

Az alapvető különbség egy hagyományos és egy nagy elemekből épülő készház között, hogy az utóbbi falai nem az építkezés helyszínén születnek meg. Nem kisebb elemekből, téglákból rakják a kőművesek, hanem egy műhelyben, vagy egy gyárban, előre legyártják azokat. A gyártás után pedig - akár a tetővel együtt - szinte teljesen kész állapotban szállítják el az építkezés helyszínére, ahol aztán a tervek szerint összeállítják belőle az otthonunkat. 

Az elmúlt években sokszorosára nőtt a felépített készházak száma, mivel a hagyományoshoz képest ez a módszer sok előnnyel jár. Gyorsabb és olcsóbb, ráadásul jobban szigetelt és rendkívül energiatakarékos. A készházak népszerűsége más országokban már évek óta töretlen: Ausztriában a családi házak 40%-a, Svájcban több mint 60%-a készház. Amerikában pedig különösen gyakori, hogy ezt a technológiát választják:az elkészült épületek 90%-a könnyűszerkezetes, szerelt technológiával készül. 

shutterstock_1774472591.jpg

Alacsony rezsi és tartósság

Egy új ház építésénél hosszú távra tervezünk, így közel sem mindegy, hogy mennyire energiatakarékos és tartós az épület, amiben a következő évtizedeket töltjük. Egy könnyűszerkezetes ház esetében kedvezőbb lehet a fűtési és hűtési költség. A jobb szigetelés, a kisebb hőveszteség, a korszerű és tartós anyagok felhasználása mind segítenek abban, hogy a költségeink akár 30-50%-kal is alacsonyabbak lehetnek a hagyományos házakhoz képest. 

A technológia hulladék mentessége is fontos szempont. Az Ytong vasalt pallókkal történő építkezés során az összes elem tökéletesen egymáshoz illeszthető, nem keletkezik építési hulladék, ebből adódóan is költséghatékony marad a kivitelezés folyamata. 

0.png

Miből és mit?

Az előre elkészített elemek többféle technológiával, többféle alapanyagból készülhetnek. Vannak gyártók, akik fából készítik ezeket az elemeket, de készülhet akár kerámiából és természetesen betonból is. 

Az Ytong vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kálciumhidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építőanyagipari piac az Ytong építési rendszer legfőbb alkotóelemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó megmunkálhatósága miatt. 

Ugyan a technológia nem ad lehetőségek bármilyen alakú és méretű épület megvalósítására, de a gyártó mintatervkatalógusán keresztül alternatív megoldásokat biztosít, amikből kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő háztervet. Megrendelést követően a vállalat legyártattja a házhoz szükség pallókat, és már kezdődhet is a “legózás”. 

shutterstock_669633394.jpg

Minimális élőmunka és rekordidő 

A hagyományos építkezéssel szemben egy ilyen ház felépítéséhez jóval kevesebb élő munkaerőre van szükség, ami a  hagyományos kiselemes építéshez képest csupán 1/3-nyi, így kiváló minőségű épületek valósíthatók meg gyorsan és gazdaságosan. Ez pedig kevesebb hibalehetőséggel is jár, hiszen nem kell számolnunk a munkaerő kiesésével, vagy a falazás minőségének problémáival. Ha elkészült az alapozás, és a gyárból megérkeztek legyártott falpallók, megkezdődhet a munka. A helyszínre szállított elemeket egy daruval emelik a helyükre, speciális kötéssel (ragasztóval, csavarral) rögzítik őket, így két szakember segítségével pár nap alatt már szerkezetkész lehet a házunk. Az Ytong falpalló rendszerével egy munkanap alatt akár 100 m2 falfelület is megvalósítható! A részletekről itt olvashat. 

page1_1.jpg

Összehasonlításként: a hagyományos téglából készülő ház esetén átlagban 17 nm készül el egy nap alatt, amihez 3 szakképzett munkaerő, kőműves szükséges. Az Ytong falpallók esetében az ugyanennyi idő alatt elkészülő 100 nm-hez viszont elég 1 darukezelő és 2 szakmunkás! A gyorsabban, kevesebb munkaerővel készülő falazat pedig komoly költség csökkenést jelent. 

A készház technológiájának fejlődésével és a legújabb anyagok felhasználásával masszív, energiatakarékos, modern házunk lehet, aminek nagy előnye, hogy a technológiával hosszú és bizonytalan hónapok helyett akár heteket alatt elkészülhet álmaink otthona.

süti beállítások módosítása