Új trendek az otthonunkban – újra jön a fehér, búcsúzik a szürke

Trendek jönnek és mennek, egyesek újra és újra visszatérnek. Mivel fordulóban van az évtized, alkalmas az idő a számvetésre is, hogy melyek azok a belsőépítészeti trendek, amelyeknek lassan ideje búcsút mondani, míg mások újra divatba jönnek a szakemberek szerint.

belsoepiteszet_trend_2020_osz_foto_pixabay_com_erikawittlieb.jpg

Az elmúlt évek egyik meghatározó színe volt a házakban, lakásokban kívül és belül egyaránt a szürke. Ami kétségtelenül elegáns volt, és a minimalista stílushoz illett is, de persze néha a jóból is megárt a sok. 

Egyes vélemények szerint a szürke uralmának egy időre vége, jönnek a világosabb, légiesebb színek, ezek közül is leginkább a fehér. Legyen szó akár nappaliról, konyháról. 

Bár a trendek nem egyik napról a másikra változnak, talán nem véletlen az összecsengés a vírusos időkkel, hogy a minél világosabb, a tisztaságot közvetítő színek kerülnek újra előtérbe

Vége a harsogó színű falaknak, jön a zöld 

Ugyanennek a változásnak a része, hogy a nagyon erős, harsogó színűre festett falak vagy falrészek divatjának is leáldozik, itt is jönnek a semlegesebb, ugyanakkor melegebb színek. 

De azért nem kell aggódni, nem kell unalmas, egyszínű fehér vagy bézs lakásokban tengődnünk a jövőben sem. Ugyanis a tapéta reneszánszát éli, ezek közül is népszerűek a zöld leveles, a természet közelségének érzését közel hozó minták. 

(Nem tudok elmenni itt sem a járvány mellett – ugyanis a lakásokba bezártság érzését is enyhíti, egy kicsit legalább, ha csak díszítésben is, de zöldet, növényeket látunk magunk körül. Nem véletlen az sem, hogy a városi lakásokkal szemben megnőtt a kereslet a kertes családi házakra, és ha az élethelyzet úgy hozza az ember bérleményben is inkább olyat keres, ahol legalább van terasz egy park vagy némi zöld a közelben.) 

De térjünk vissza a tapétákra és a kiegészítőkre, így már nem meglepő, hogy egyre több lakberendezési áruházban látjuk viszont a leveles, dzsungeles párnákat, ágyterítőket, képeket. 

Szerencsére, a növények nem csak a kiegészítőkön jelennek meg, hanem önmaguk teljes valójában is a lakásokban, szépen elszórva, egyszerre dekoratív funkciót is betöltenek és a levegőt is tisztítják. 

Újrahasznosított anyagok 

A természet egyéb különböző organikus anyagokkal is megjelenik a belső térben. A tervezők is tisztában vannak az újrahasznosítás, a környezettudatosság egyre jellemzőbb igényével, így sok esetben használnak újrahasznosított fát padlóhoz, bútorokhoz is. Emellett pedig a fémes anyagok is helyet kapnak a lakberendezésben. 

A kiegészítők terén szintén jellemző volt a vidéki romantika, a rusztikus elemek, de szakértők szerint például nem lesz már divat a befőttesüveg mindenféle díszített változata. 

Az életteliség és a melegség tehát fontos jellemzője lesz a lakások díszítésének. A dekorációkon, bútorokon megjelenő kék és zöld, a melegebb pasztellszínek jó ellenpontjai lesznek a semlegesebb falaknak. 

(Fotó: pixabay.com/erikawittlieb)

süti beállítások módosítása