Befektetési tippek és lakberendezési trükkök

Elég komoly hóra ébredtünk hétfő reggel, úgyhogy nincs mit tenni, bele kell törődni, hogy itt a december, az év vége, ilyenkor pedig immár hagyományosan pihenőre vonul a blog is. Mielőtt azonban mindenkinek békés, boldog ünnepeket kívánnék, szokás szerint összefoglalom, miről is volt szó az elmúlt hónapokban az ingatlanpiac, az építkezések és a lakberendezés terén.

evzaro_2019.jpg

Ingatlanpiac – kedvezmények és befektetési tippek 

Ami az ingatlanpiacot illeti, elég komoly változások jönnek, elsősorban a kedvezményes áfa kivezetése miatt. 

A hatalmas kedvezmények hónapjai 

Nem meglepő módon örült akciózás zajlik az utóbbi hónapokban az ingatlanpiacon, hiszen a fejlesztőknek hirtelen sürgős lett a sokszor még igencsak kezdeti kivitelezési fázisban lévő, viszont a jelenlegi szabályok szerint januártól 27%-kal áfázó lakások előtörlesztéses eladása. Aminek vevőként persze örülhetünk. 

Úgy tűnik, a piac sem számít már arra, hogy a kormány az utolsó pillanatokban esetleg még kitolja valamennyivel a határidőt – itt a vége, fuss el… illetve vásárolj most! 

A kérdés persze ott lebeg a levegőben, hogy ha az áfát egyébként is a vevő fizeti, akkor miért nem mindegy az eladónak, hogy az 5 vagy 27 százalék? 

Nos, a Portfolió ingatlanpiaci szakírója, Ditróy Gergely szerint azért nem, mert már nagyon a lélektani plafon magasságában vannak az árak, így ez a plusz 22 százalék tovább dermesztheti az egyébként is belassult piacot, azaz a bruttó árakkal már nehéz feljebb menni. 

Ha jobban utánaszámolunk az a „kis extra kedvezmény” nem is olyan kicsi, hiszen a még tervezési fázisban megvásárolt ingatlanok ára eleve akár 10 százalékkal alacsonyabb lehet, ha ehhez hozzáadjuk az áfán megspórolt 22 százalékot, akkor máris 30 százaléknál járunk, ami egy 40-50 milliós lakásnál már elég komoly összeg. (A teljes poszt itt olvasható el.

Csúszó beruházások 

Mindez azért is érdekes, mert eközben ezzel párhuzamosan egyre több hír érkezik a csúszó újlakás-projektekről. A Budapesti Lakáspiaci Riport számolt be például arról, hogy minden harmadik értékesítés alatti új lakásnál „csak” féléves (nekünk legyen mondva…) vagy annál rövidebb a késés, ám rengeteg, több ezer olyan ingatlan van, ahol a csúszás akár az egy évet is eléri, sőt meghaladja. Ami elég kemény. 

A csúszások oka mi más lenne, mint a szakemberhiány, egyszerűen ugyanis nincs elég ember ahhoz, hogy a kivitelezők képesek legyenek tartani az ütemtervet – ismerte el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. 

Gyakran gondot jelent a megrendelők és a kivitelezők közötti árvita, mégpedig azért, mert két-három év alatt olyan áremelkedés volt, amire a mondjuk 2017-ben kötött szerződések esetén nem lehetett számítani. (A teljes írást itt találjátok.

Az ingatlanpiac új slágere 

Az elmúlt években sokan vásároltak ingatlant befektetési céllal, ők nagyon jól jártak a korábban már nem sokra tartott panellakásokkal, hiszen ezek bérleti díja az elmúlt öt évben átlagosan megduplázódott, ami bőven magasabb, mint a téglalakások esetében (miközben a két típus drágulásában csak minimális előnyben vannak a panelek). 

A hozamok tekintetében ma már nincs különösebb különbség a kétféle ingatlantípus között, és miközben lassan lecsengeni látszik a nagy felfutás, elmondható, hogy akik mondjuk 5 éve panellakást vetettek befektetésként, azok jó döntést hoztak. 

Ezekben a hónapokban azonban elsősorban a vidéki városok hasítanak és ez igaz a használt lakásokra is. Országos szinten ugyanis akár 10 éves csúcsot dönthet a forgalom az ingatlan.com várakozásai szerint. 

Az árak érdekesen alakultak, olyannyira, hogy például egyes pesti kerületekben a közepes méretű családi ház lett az új sztár, ami nem csoda, hiszen ezt sokszor már annyiért meg lehet venni, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakást. (További részletekért ide kattints!

Itt a fordulat a bérlakások piacán? 

A helyzet azonban változni látszik, hiszen a legfrissebb, idén őszi elemzések már arra utalnak, hogy sem Budapesten, sem a legnagyobb egyetemi városokban (így Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon) nem volt komolyabb drágulás, ami akár trendfordulót is jelenthet. 

Éves szinten is egy számjegyű a drágulás, aminek egyik fő oka az, hogy rengeteg a kiadó lakás, az említett városokban például 40-80 százalékkal nőtt (!!) egy hónap alatt, szóval van miből válogatni. (Ha érdekelnek még adatok, katt ide!

Ingatlan vagy állampapír? 

Így aztán joggal merül fel a kérdés, hogy a nemrégiben elindult, kiemelkedő kamatot ígérő lakossági állampapír bevezetését is figyelembe véve mibe fektessük a pénzünk: ingatlanba vagy állampapírba? 

Jász Péter közgazdász foglalta össze, milyen tényezőket érdemes szerinte alaposan átgondolni. Például azt, hogy mennyi pénzt szeretnénk befektetni, ám ebben az esetben is érvényes az alapelv, hogy ne tegyünk mindent egy lapra, ha nincs elég pénzünk a hitelfelvétel nélküli ingatlanvásárláshoz, akkor inkább fektessünk másba, de a megélhetésünket semmilyen szempontból ne kockáztassuk. 

Vegyük figyelembe a jövőbeni tervezhető kiadásokat (gyerek egyetemi tanulmányai, idős családtag ellátása), melyek mind pénzt emészthetnek fel, ne akkor kelljen kiszállni egy erőnket meghaladó befektetésből. 

Fontos kérdés, hogy mekkora hasznot szeretnénk, hiszen ha minden hónapban szükségünk lehet a plusz pénzre, akkor egyértelműen a lakásvásárlás a nyerő. Az viszont a mai árak ismeretében már egyáltalán nem biztos, hogy ha pár éven belüli eladással számolunk, akkor is jól jövünk ki a dologból. 

Kifejezetten a pénzügyi befektetés ellen szól azonban az, hogy aki nem akar hozamokkal, elemzésekkel és portfóliókkal bíbelődni, annak sokkal egyszerűbb lakásba fektetni. 

Az állampapír 5 százalékos hozama manapság kifejezetten magasnak és jónak számít, ám mi van akkor, ha meglódul az infláció? Ha az mondjuk 6 százalék fölé megy, akkor lőttek a hozamunknak. (Ha szívesen olvasnál további tanácsokat, irány az eredeti poszt!

Építkezés - a hibáktól a kevesebb hulladékig 

Nyilván bőven volt poszt az építkezésekről, például arról, milyen hibákat követhetünk el (és hogyan ne kövessük el ezeket). 

Három hiba, amivel elszúrható egy építkezés 

Az egyik ilyen hiba a pénzügyi felkészületlenség, hiszen egy házat ma felépíteni nagyon sok tízmillió forint, ehhez képest olyan kérdésekkel találkozik néha az ember, hogy a fal adja a másikat. Például amikor különböző Facebook-csoportokban érdeklődnek mondjuk a CSOK szabályai és keretei felől… 

A másik komoly hiba, amikor úgy vág bele valaki egy építkezésbe, hogy az nincs rendesen átgondolva, megtervezve. Ilyenkor jön a kapkodás, a csúszások végeláthatatlan sora, ezekkel pedig a költségek néha brutális emelkedése. 

Sokan szeretnek saját kezükben tudni minden döntést, napi szinten belefolynak minden döntésbe, ami persze járható út, de akkor legyen rá időnk és energiánk, különben csak teljesen szétaprózzuk magunkat és a végén teljesen szétesik körülöttünk minden. 

A ránk ömlő információból azért elég nehéz kibányászni a lényeget, ezért jelenthetnek nagy segítséget az olyan oldalak, mint az Építeni akarok, ahol a különböző fázisok bontották egy építkezés menetét, és mindegyik esetében összeszedték a legfontosabb tudnivalókat. 

A szétaprózódás másik ellenszere az, ha a kész házak irányába mozdulunk el. Az Ytong Kész Ház rendszer például már 10 éve létezik és a tervezéstől a családi ház megépítéséig az építés teljes folyamatát lefedő rendszert kínál. (Részletek itt!

Építkezés kevesebb hulladékkal 

Egy éppen az építkezés kellős közepén lévő baráti házaspár mesélte, hogy csak a földmunka, a kitermelt föld elszállítása egymillió forintba került. Az összeg nem kirívóan magas, érdemes számolni ilyen költségekkel is. 

Ha már hulladék, az sem mindegy persze, mivel építkezünk, nem ugyanannyi hulladék keletkezik például a tégla és az Ytong esetében. 

Az Ytong számos előnyös tulajdonsága közül az egyik, hogy nagyon könnyű vele dolgozni, rendkívül egyszerűen formázható, a vágási hulladék jóformán elhanyagolható. 

Nem csak kevésbé törik, mint a klasszikus tégla, de kiváló hőszigetelő képessége miatt van olyan termék, amit utólagosan nem kell hőszigetelni, ami amellett, hogy anyagilag kellemes pozitívum (munkadíj költségcsökkentése), a keletkező hulladék szempontjából sem mindegy. (Ha érdekelnek további részletek is, itt olvashatsz róluk.

Hőszigetelés 

A következő egy-két év a hőszigetelésről szól majd, hiszen 2021-ben életbe lép az új, az eddiginél sokkal szigorúbb épületenergetikai szabályozás. Pánikolni persze nem kell, képben lenni nem árt. 

A szigorítás az Európai Uniónak köszönhető, amely célul tűzte ki a teljes energiafogyasztás 11 százalékos csökkentését, ezen belül 2020 utolsó napjától minden új épületnek meg kell közelítenie a nulla energiaigényt. 

Persze a törvényi változástól függetlenül, saját jól felfogott érdekünkben is érdemes a hőszigetelést komolyan venni, nem csak azért, mert minél kevesebbet fogyasztunk, annál kevesebb rezsit fizetünk, de azért is, mert (mint azt éppen az idei nyár bizonyította be leginkább) a klímaváltozás közepette nagyon nem mindegy, mennyire van hőség az otthonunkban. 

Ha már áll a fal, akkor a „mivel szigeteljünk?” rögtön egy nagyon sokszázezer forintos kérdés, a válasz ennek megfelelően nem is olyan egyszerű. 

A magam részéről én olyat választanék, ami nem csak hőszigetelésben jó, de természetes, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható is. 

Több ilyen van a piacon, például a Multipor lapok, amelyek azért érdekesek, mert tulajdonképpen a legegyszerűbb módon, levegővel hőszigetelnek. A millió apró pórus közé zárt levegővel teremtik meg a szigetelést. 

Éppen ezért a párát is áteresztik, ami nagyon nem mindegy, ha a lakásban vagy házban bent megfelelő természetes klímát szeretnénk. (Az eredeti posztot itt találod.

Környezetbarát építőanyagok 

Ha már itt tartunk, érdemes felidézni, hogy az elmúlt években szerencsére drasztikusan megugrott a környezetbarát építőanyagokra szavazó felhasználók száma. 

A Mapei Kft. idén nyáron végzett egy felmérést, amiben 1100 lakossági építtetőt kérdeztek meg a témában. Kiderült, hogy ugyan gyakorlatilag mindenki (97 százalék) fontosnak tartja az építőanyag környezetbarát voltát, ám az átlagosan 20-30 százalékkal magasabb ár még ma is sokakat elriaszt. 

Az olló azonban záródik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg öt éve a megkérdezettek 11 százaléka mondta azt, hogy kifizeti a környezetbarát anyaghasználat plusz díját, addig idénre ez az arány 41 százalékra nőtt. 

Nem mi lettünk ennyivel gazdagabbak (sajnos), hanem az öt évvel ezelőtti 30-50 százalékos (!) árkülönbség csökkent nagyjából a felére és úgy tűnik, ez egyre több ember tűrésküszöbén belül van. 

A kérdés az, milyen építőanyagot érdemes választani, ha az embernek fontos a környezete. Szerencsére ma már akad választék, szerintem a Xella termékeit érdemes fontolóra venni. (További információk az eredeti posztban itt!

Lakberendezés – stílustippek és elkerülendő hibák 

Ha már felépítettük (vagy megvettük) az új otthonunk, akkor jön annak berendezése, amit szintén nem szabad elhanyagolni. 

Mit ne csináljunk az otthonunkban? 

A trendekkel persze nem könnyű lépést tartani (és őszintén szólva nem is mindig kell), ám emellett is követhetünk el hibákat. Ilyenek például a zsúfolt, lelakott szobák, hiszen az évek során bizony jó sok holmi össze tud gyűlni a lakásban. 

Vagy ott van a másik véglet, az üresen tátongó szobák, amik egyes dizájnerek szerint egyszerűen elszívják az otthon energiáját. Rémes ötlet a szállodai szobák másolása, pedig egy időben divat volt a „hotel dizájn”, csakúgy, mint a század közepi stílus. (Ide kattintva elolvashatod!) 

Tippek a stílusos otthonért 

Érdemes azért megfordítani a dolgot, azaz megnézni azt is, milyen (lehetőleg pénztárcakímélő) trükkökkel varázsolhatjuk szebbé az otthonunkat. Tipikusan ilyen a klasszikus semleges festék, különösen, ha az ember nem akarja egy-két évente újrafesteni a falat, amikor az aktuális divatszín hirtelen kényelmetlen lesz. 

A szín kiválasztásakor nagyon fontos, hogy vigyünk haza mintát és az otthoni fénynél nézzük meg, hogyan is néz majd ki. Soha ne válasszunk színt pusztán az bolti fényviszonyok alapján! 

Ha már festés, kissé formabontó, de nem rossz ötlet az ajtókeretek az ajtótól elütő színű átfestése. Dinamikus és vagány érzetet kelt már belépéskor. 

Érdemes megfontolni a lámpaernyők cseréjét is, legalábbis ha meguntuk a lámpákat, de nem szívesen cserélnénk őket. 

A tárolás is lehet stílusos, érdemes megtervezni a vásárlást és jól összeillő darabokat venni, ami (ha ügyesek vagyunk) kifejezetten fel is dobhat bármilyen szobát. (További tippek a stílusos otthonért az eredeti posztban.

Mi legyen a színekkel? 

Ha már az előbb a színekről esett szó, megnéztük azt is, hogy 2020-ban milyenek lesznek a divatszínek. Nos, a helyzet az, hogy visszafogottabbak, mint akár idén voltak. Lesznek ugyan harsányabb árnyalatok, de alapvetően a hamvas, szürkés színek és semlegesebb tónusok uralkodnak majd.

A sötétszürke helyét például jövőre a világosabb szürke árnyalatok veszik át, mondjuk enyhén zöldbe hajló tónussal, esetleg a már-már fehér halványszürke. (Speciel a szürke nagyon jól megy a fehérrel, nálunk az egyik szoba egyik fala szürke, a többi fehér és elég jól néz ki.) Szintén ezt a vonalat erősíti a kellemesen semleges gombabarna. 

Az élénkebb színek közül érdemes lehet megfontolni a sárgászöldet (persze nem feltétlenül a teljes helyiségre, elég lehet mondjuk egyetlen falra) vagy akár a méregzöld is. 

Speciel a magam részéről azért nagyon vigyáznék a sötét színekkel még nagyobb helyiségekben is, kisebbekben pedig szerintem kifejezetten ellenjavalltak, különösen nagyobb felületeken. (A teljes posztért ide kattints!

Ez volt tehát 2019 őszi szezonja. Lassan itt a karácsony és az év vége, mindenkinek boldog, békés ünnepeket és sikeres 2020-as évet kívánok – természetesen a blog társaságában!

süti beállítások módosítása