Forduló jöhet a lakáspiacon

Bár az energiaárak emelkedése nem most kezdődött, a rezsiköltségek drasztikus növekedését ebben a fűtési szezonban érezzük meg először - ráadásul elég korán, már szeptemberben megérkeztek a csípős hajnalok. Az utóbbi pár hónapban nagyot fordult a világ az ingatlanpiacon is: az eddig népszerű ingatlanokból menekülnek a tulajdonosok, az energetikai besorolás pedig fontosabb lett, mint valaha.

shutterstock_12605731.jpg

Járvány: menekülés a városból

2020-ban a covid megjelenése után megnőtt a kereslet a külső kerületek és az agglomeráció iránt. A home office és az iskolák, óvodák átmeneti bezárása miatt sokan kényszerültek a négy fal közé. A több fős családok esetében a legfontosabb szempont a megfelelő négyzetméter lett: férjünk el, mindenkinek legyen privát tere a munkára és a tanulásra egyaránt. 

Ezekben az években Budapest népessége szép lassan csökkent, egyre többen választották azokat a településeket, ahonnan még elérhető volt a főváros. Itt az árak tovább nőttek, főleg a leginkább keresett családi házak, illetve ikerházak drágultak évről-évre kiugró mértékben. 

Egyre több időt töltöttünk otthon, az elemzők pedig a nagyvárosok vonzáskörzetében lévő települések lakáspiacának erősödését várták. A támogatott és kedvezményes hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe jelentősen felértékelődött. Ezzel párhuzamosan az is látszott, hogy az Ukrajnában fellángoló háború sok előre nem kiszámítható változást okoz majd.  

shutterstock_2060899442_1.jpg

Áremelkedés: vissza a városba?

2022-ben az energia és a benzinár emelkedése meg is hozta ezeket a változásokat. A korábban népszerű családi házak már nem olyan vonzóak, hiszen a járvány lecsengésével sokan ismét bejárnak a munkahelyükre, illetve az iskolákban folyamatos a jelenléti oktatás. Ez pedig napi több óra autózást is jelenthet, ami az üzemanyagárak emelkedése mellett egyre megterhelőbb költség. 

A rosszul szigetelt, elavult fűtésrendszerű, régi nyílászárókkal rendelkező épületek fűtési költsége hatalmasat nőtt. Ezt pedig sokan nem szeretnék, vagy nem tudják már kifizetni, így keresettebbek lettek a jó energetikai besorolású, alacsony fenntartási költséggel rendelkező ingatlanok. A több száz négyzetméteres házak helyett inkább kisebb, de olcsóbb havi rezsit jelentő lakások lettek a népszerűek. 

Az ingatlanpiaci szakemberek szerint egyértelmű, hogy ma már a rosszabb energetikai tulajdonsággal rendelkező ingatlanok nehezebben adhatók el. 

eletciklus.jpg

Mi a kapcsolat a prémium és az ESG között? 

A használt és az új lakások piacán gyakran találkozunk a prémium kifejezéssel. Prémiumnak árulhatnak egy jó helyen megépített, vagy luxus burkolatokkal és szaniterekkel ellátott ingatlant, sokszor prémium a panoráma, vagy a dupla mélygarázs. De a prémium kifejezés ma már mást is jelent. Az igazán korszerű és keresett ingatlanok energetikai szempontból minőségiek és megfelelnek az ESG szempontjainak. 

 Az ESG egy új betűszó, amiről itt írtunk már bővebben. Az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítéséből jött létre. Az ESG szempontok fontossága mára a hazai nagyvállalatok számára sem ismeretlen. A Xella Csoport, akik olyan építőanyagok gyártásáért felelősek, mint az Ytong, Silka és a Multipor, egy külön ESG osztályt hozott létre az operatív tevékenységek megerősítésére. Céljuk az épületek fenntarthatóságának javítása a teljes életciklus során, így hozzájárulva az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőiparhoz.  

süti beállítások módosítása