Emelkedő kamatok, eltűnő hitelek

Az elmúlt időszakok gazdasági változásai a lakáshitelekre is hatással vannak. A magas infláció miatt indított 2021-es kamatemelési ciklus következtében a kamatok rohamosan nőnek. Emiatt pedig egyre kisebb összegű hiteleket tudunk csak felvenni, hiszen a fizetések nem emelkednek olyan ütemben (vagy egyáltalán nem emelkednek), mint a kamatok, így a bevételünk egyre kevesebb kölcsön törlesztő részletét bírja el. Egy évvel ezelőtt még tágabb keretben gondolkodhattak a hitelből lakást vásárlók, mint idén. Ez pedig a lakáspiacra is hatással van.  

shutterstock_1039812913.jpg

Csak olcsóbb lakásra telik

A THM (teljes hiteldíj-mutató) egy év alatt a duplájára nőtt. A nagyobb törlesztő mellett nehezíti a helyzetet az is, hogy a ugyanazzal a fizetéssel most már kevesebb hitelt adnak a bankok.  

Ha nettó 400 ezer forint havi jövedelemmel számolunk, akkor az igényelhető hitel 20 éves futamidőre 5,6-9,2 millió forinttal csökkent egy év alatt. A fix kamatozású új lakáshitel a legnépszerűbb hitelfajta, ennek a kamata 2,94 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. 

Ezzel a fizetéssel tavaly 36,2 millió forintot tudtunk volna felvenni, ám idén ez az összeg már maximum 27 millió forint kölcsönre elég. És mivel kevesebb a lehetőség, szűkösebb a keret, aki hitelből vásárol, jelenleg 20 százalékkal olcsóbb ingatlant tud megvenni, mint egy éve. 

shutterstock_1635704941.jpg

Durván megugró törlesztők

Egy évvel ezelőtt a banki lakáshitel ajánlatok esetében az átlagos THM 3,97 százalék volt. Ez most 7,35 százalékon áll. Ez forintosítva azt jelenti, hogy egy 20 millió forint összegű kölcsönre havi 30 ezer forinttal kell többet fizetni 20 éven keresztül most, mint azoknak, akik egy éve vették fel ugyanazt a hitelt. 

A folyamat ráadásul még nem áll meg. Az infláció miatt a hitelkamatok további emelkedésére lehet számítani, ezért, ha hitelből szeretnénk megoldani az ingatlan vásárlását, érdemes igyekezni. 

A KSH adatai szerint az elmúlt évben a bérek is emelkedtek. Az átlagosan 14,5 százalék növekedés némi kompenzációt jelent, de ezzel párhuzamosan az ingatlanárak is emelkedtek, Pesti lakások esetében átlagosan 9,6 százalékkal. 

shutterstock_1606546729.jpg

Érdemes lecsapni a kifutó hitelekre

A babaváró hitelnek köszönhetően olyan családok is hitelhez juthatnak, akik nem rendelkeznek elég önerővel. De ha ez a terv, nem árt sietni: a jelenlegi kedvező kondíciók mellett már csak néhány hónapunk maradt az igénylésre: a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg. 

A rendelet módosítására is van esély, de akik biztosra szeretnek menni, azok már tavasszal elindították az igénylési folyamatot. A babaváró hitel felpörgésével pedig megélénkült az ingatlanpiac is.  

A zöld hitel újraindítására viszont még várnunk kell, mivel a támogatott hitelre biztosított 200 milliárd forint összegű keret elfogyott.

süti beállítások módosítása