Így spóroljunk sokat a jó hőszigeteléssel!

Ha a lakásunk, házunk megfelelően vastag hőszigeteléssel van ellátva, akkor az energiaköltségek negyede-harmada is megtakarítható. Ez az árakat tekintve jelentős összeg, így fontos tudni, mikor és mivel érdemes a falakat leszigetelni. A tervezést pedig nem árt időben elkezdeni: ha már a következő fűtésszezonban csökkenteni szeretnénk a költségeinket, érdemes most megtervezni a munkát és megrendelni a kiválasztott anyagot.

multipor_kivitelezes3.jpg

Miből áll a jó hőszigetelés?

Mind láttuk már, ahogy nagy fehér lapokkal borítanak be egy épületet, de ez még önmagában nem elég. Az optimális lakóklíma eléréséhez a megfelelő anyag mellett szükség van jó minőségű ragasztóhabarcsra is, illetve a pontos illesztésre. Ezek hiányában hőhidak alakulnak ki és a meleg elillan, a fűtésszámla pedig nem csökken a jónak gondolt hőszigetelés ellenére sem. 

Van környezettudatos megoldás is?

Manapság már fontos szempont az is, hogy egy felhasznált anyag “zöld” legyen, de ne csak nevében. Ilyen hőszigetelő a Multipor ásványi hőszigetelő lap. Ez a stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő nem tartalmaz szálas anyagot, így jobb választás, mint a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelések. A gombáktól és a penésztől sem kell félnünk, hiszen a lúgos kémhatása megakadályozza a spórák elszaporodását. 

multipor_raklap.jpg

A Multipor gyártása környezettudatos módszerrel történik: a technológia a biztosíték arra, hogy nem szabadulnak fel mérges gázok, az előállítása pedig természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelés megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet a hazai független tanúsító szervezet a Környezetbarát Védjegy használatának jogosultságával is igazol. 

A Multipor hőszigetelést gyártó Xella csoport különböző klímavédelmi projektek megvalósulásának támogatását tűzte ki fő céljául. A Multipor lap elengedhetetlen részévé vált a vállalat ESG stratégiájának, melynek kulcsfontosságú eleme a konszern CO2-lábnyomát 2030-ig 30 százalékkal csökkenteni, így harcolva a globális felmelegedés ellen. Ennek a törekvésnek a vizuálisan hangsúlyozása a 2008 óta már jól ismert sárga Multipor márkajelzés megváltoztatása egy erőteljes zöld színre. 

dsc_0094.JPG

Nem csak a gázszámla csökkentése a cél

Magyarországon a meglévő, elöregedő lakásállomány nagy részénél nem megoldott a hőszigetelés. Az évtizedekkel ezelőtt épült társasházak és családi házak építése során nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy az épületek élettartama alatt a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen. Szerencsére egyre több tulajdonos tisztában van a megfelelő hőszigetelés fontosságával, így a nyílászárók cseréje mellett elvégezteti a külső oldali hőszigetelést is. Ezzel a hőveszteség és a fűtésszámla is minimálisra csökken. 

A belső hőszigetelés is lehet hatékony

Egy társasház esetében gyakran problémás az utólagos hőszigetelés, hiszen nem minden lakó tudja vállalni az ezzel járó költségeket. Így keret híján azoknál sem készül el a külső szigetelés, akik szívesen költetnének rá. Ezekben az esetekben lehet megoldás a belső hőszigetelés. A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés szintén egy élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet nyújt. 

multipor_referencia3.jpg

A Multipor hőszigetelő lapok erre a megoldásra is kiválóan megfelelnek. A lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. A lap további nagy előnye, hogy nem tartalmaz éghető komponenseket, így az A1 tűzvédelmi besorolásba tartozik. Azaz egy váratlan lakástűz esetén nem táplálja a tüzet, nem fejlesztenek füstöt vagy mérgező gázokat, sőt megvédik a mögöttes szerkezetet. 

Belső oldali hőszigetelés alkalmazását minden esetben meg kell, hogy előzze gondos tervezés, mely kiterjed a szerkezetek külső felületképzésének, csapadékvédelmének a vizsgálatára, és hőszigetelt szerkezet teljes keresztmetszetű működésének az épületfizikai igazolására. 

süti beállítások módosítása