Hová költözünk a legszívesebben?

Az agglomeráció és a használt lakások továbbra is népszerűek, de nehéz dolga van annak, aki kisebb városból költözne nagyobb településre. A legfrissebb elemzéseknek köszönhetően kiderült, hogy honnan hová költözünk a legszívesebben és milyen ingatlanokat keresnek leginkább a vásárlók. 

shutterstock_547444582_1.jpg

Közel a nagyvároshoz

Az ingatlan.com elemézéséből kiderült, hogy 2021-ben a legnépszerűbb nagyváros közeli település Érd volt, ami azért érdekes, mert túlhaladta a határmenti Rajka kedveltségét. Budapest népesség csökkenésével egy időben itt gyarapodott legjelentősebben a lakosság: 2,1 százalékkal 72 ezerre nőtt. A népszerűségnek ára is van, a négyzetméterárak is erős növekedésnek indultak. Az új és használt lakóingatlanok átlagát nézve 2020-hoz képest 35 %-ot drágultak, így a városban a négyzetméterár átlagosan 717 ezer forintba került. 

A fővároson kívül a Debrecen közeli Mikepércs és Hajdúsámson lakossága nőtt jelentősebben, illetve a győri agglomerációba tartozó Győrújbarát, Győrzámoly, a Pécs-közeli Kozármisleny, a kecskeméti vonzáskörzetben lévő Ballószög. A  népszerűséggel párhuzamosan a négyzetméterárak itt is érezhetően emelkedtek.  

Ingatlanpiaci szakértők szerint ez a tendencia idén is folytatódni fog. A nagyvárosok vonzáskörzetében lévő települések lakáspiacának erősödése várható, de a háborús helyzet sok előre nem kiszámítható változást okozhat. A lakáseladási hullám árcsökkenést hozhat, míg a támogatott és kedvezményes hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe jelentősen felértékelődhet. 

A legnagyobb állandó lakosságszám-bővülést elérő települések listája
 

shutterstock_1077343094.jpg

Nagyok az árkülönbségek

A nagy árkülönbségek befolyásolják a költözési tendenciát. A nagyobb városok és környékük számítanak a legdrágábbnak, különösen Budapest és vonzáskörzete. Ha valaki az ország más részeről szeretne a fővárosba vagy legalább a közelébe költözni, nehéz dolga van. 

De ha a budapesti agglomerációban, a továbbra is népszerű Balatonnál vagy a Velencei-tó környékén van eladó ingatlanunk, abból már van esély egy kisebb méretű fővárosi lakásra. A nem preferált térségekben lakók szembesülnek leginkább a nagy árkülönbséggel, itt az ingatlanokért kapott összegek csupán 6–14 százalékát teszik ki egy tipikus fővárosi lakásnak.

Még mindig népszerű a panel

Az Otthon Centrum elemzéséből látszik, hogy továbbra is a használt lakások és családi házak a legnépszerűbbek, de a négyzetméterárak minden típusnál emelkedtek. Az előző hat hónapban  az ügyfelek 37,7 százaléka vásárolt használt lakást, míg 34,9 százalékuk már korábban megépült családi házat vett. A panelt vásárlók aránya 17,9 százalék volt, míg új építésű lakást az ügyfelek 9,6 százaléka engedhetett meg magának. 

shutterstock_793512685.jpg

Mi várható?

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a lakáspiacon is sokkal nagyobb a bizonytalanság mint eddig bármikor. A portfolio.hu lakáspiaci szakértőket kérdezett meg a várható árváltozásokról. 9-ből egy szakértő mondja azt, hogy csökkenni fognak az árak, míg ketten stagnálást, hatan pedig különböző mértékű árnövekedést várnak. 

A növekedés mértéke viszont várhatóan csökkeni fog. A drágulást várók szerint egy év múlva használt ingatlan esetében legfeljebb 3 százalékkal lehetnek magasabban a fővárosi árak, mint most. Az építőanyag drágulása alapján új építésnél viszont már kétszámjegyű drágulást jósolnak, ami azt jelentené, hogy a tavalyi 1 millió forint alatti átlagos budapesti négyzetméterár a mostani, közel 1,2 millió forintos szintről, 2023 elejére bőven 1,3 millió forint fölé drágulna. 

süti beállítások módosítása