A legfrissebb lakberendezési trendek 2022-re

A tavasz megújulásra késztet: életmódot váltunk, új frizurát vágatunk vagy belefogunk valami új hobbiba. Ilyenkor lángol fel a lakberendezési kedv is. Az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus járvány és a világban zajló események mind nyomot hagynak rajtunk. A hosszú bezártság, a bizonytalanság, a szorongás mindenkit elért, ezek pedig új igényeket szültek, amik még a lakberendezési trendekre is hatással vannak.  

shutterstock_1879613689.jpg

Érzelmi menekülőszoba

Évek óta egymást érik a járvány hullámai, sok munkahelyen már a lazítások mellett sem tér vissza a régi rend. A home office állandósult, sokan sokkal több idő töltünk az otthonunkban, mint valaha. Ha egy egész család kényszerül az otthoni tanulásra és munkára, az nagyon megterhelő lehet még akkor is, ha mindenkinek jut saját szoba. Kis lakás esetén ez különösen nehéz helyzeteket eredményez.

De ha egyedül élünk, akkor is érezhetjük úgy, hogy kell egy hely, ami csak rólunk szól. Ahol nincs munka, nem jönnek a hírek és mindenki békén hagy. Épp ezért egyre nagyobb trend az elvonulásra megtervezett sarok, vagy külön szoba. Zenehallgatás, jóga, olvasás: mindegy mi kapcsol ki, ezek az érzelmi menekülőszobák megnyugtatnak és kikapcsolnak.  

shutterstock_1921721843_1_1.jpg

Megnyugtató ívek

Idén a vonalvezetésben nagy szerepet kapnak az ívek. A kerek bútorok, boltíves kialakítású ajtónyílások, az ívelt formák mindenhol megjelenhetnek. Ezek az vonalak sokkal megnyugtatóbbak, mint a hegyes sarkok, élek vagy a szögletes minták. 

Az ilyen bútorokkal berendezett terek nyugalmat és békét sugároznak, amire manapság különösen nagy szükség van az otthonunkban is. Mivel a retró népszerűsége továbbra is töretlen, érdemes körülnézni a régi bútorok között, hiszen ezekben az időkben is gyakori volt az íves vonalvezetés. Nézzünk körül a használt piacon és csapjunk le egy ívelt hátú karosszékre, így költséghatékonyan trendivé tehetjük a lakásunkat. 

shutterstock_1856781538.jpg

A természet megnyugtató jelenléte

A járvány felfutásával egy időben megnőtt a szobanövények iránti érdeklődés is. Ez a trend pedig az évek során nem csökkent, sőt. A Worth Global Style Network előrejelzése szerint idén továbbra is rengeteg növénnyel vesszük majd körül magunkat, a természet megnyugtató közelségét pedig tovább fokozzuk a zöld színnel és a természetes anyagok, a rattan és a bőr jelenlétével is. 

Az év színe sem véletlenül lett a zöld: a világszerte ismert festékgyártó és forgalmazó PPG 2022-re a halvány, finom oliva zöldet választotta, ami remekül kombinálható a természetes anyagokkal és zöld árnyalatokkal is. 

A szezon másik meghatározó trend színe a matt fekete. Egy kevés fekete színnel, vagy dekorációs tárgyakkal könnyen teremthetünk meghökkentő, drámai hatást, ami eltér a megszokottól. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyből fessünk feketére egy egész falat, de egy kiegészítő elem (ablakkeret, lépcsőkorlát) egyből modernné varázsolja otthonunkat.   

Egy biztos, az utóbbi években a lakberendezés is az önkifejezés eszközévé vált. A minimalista és a maximalista irányzatok közötti spektrum rengeteg belsőépítészeti lehetőséget kínál. Maradjunk önazonosak, és amellett, hogy figyeljük az aktuális trendeket mindig olyan lakhelyet alakítsunk ki magunknak, ami összhangban van az ízlés világunkkal, hisz végső soron neked kell, hogy örömödet leld benne.

 

 

süti beállítások módosítása