Olcsó hitel az építkezőknek: beindult a zöld lakáshitel

Az egymást érő támogatások és kedvezményes lakáshitelek sorában októbertől igénybe vehetővé vált az idén bejelentett zöld lakáshitel is. Ez most a legfrissebb támogatás, amivel számolhatnak az építkezők és a vásárlók, ezért érdemes átnézni a részleteket. Kinek jó és ki az, aki inkább ne is számoljon vele? 

shutterstock_518887978.jpg

Ne csak a szomszéd háza legyen zöldebb 

A Magyar Nemzeti Bank új lakáshitele a Zöld Otthon Program keretén belül indult, célja a környezettudatosság növelése és a zöld célok elérése. Ez a jelenlegi hazai épületállomány energetikai besorolását nézve, igencsak szükséges: az igen magas szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért az elavult, szigeteletlen, rossz nyílászárókkal felszerelt épületállomány felelős, amit a karbonsemleges törekvésekre nézve egy nagyon rossz arány.  

A statisztikák szerint 2016-2019 között a 4,39 milliós lakásállomány közel 14 százalékának minősítése történt meg, ebből alig több, mint 2 százalék az, ami a legjobb minősítést, azaz, AA++, AA+, AA és BB besorolást kapott. Ezen igyekszik segíteni a kedvezményes zöld hitel, hiszen ahhoz, hogy igénybe vegyük, az új építésű ingatlannak minimum BB besorolást kell elérnie. 

shutterstock_1853535634.jpg

Mennyit és mennyiért?  

Akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval kedvezőbb hitelt vehet fel maximum 25 évre az, aki megfelel a feltételeknek és energiatakarékos otthon építésébe kezd, vagy ennek megfelelőt vásárol. A futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozás nagyon olcsónak számít, de érdemes körülnézni a különböző bankok ajánlatai között és a számunkra kedvezőbb konstrukciót választani. Mivel nagy a verseny és eltérőek lehetnek a feltételek, van bank, ami a 2,5 százalékos kamatból is enged, de az egyéb költségek is változóak. 

A fix kamatozás és az alacsony kamat miatt jóval kedvezőbb feltételekkel juthatunk hitelhez, ez különösen érvényes, ha családokról van szó. A CSOK támogatást igénylők a speciális, kamatmentes zöld CSOK hitelre is jogosultak lehetnek, aminek összege 2 gyermekkel 10 millió forint, míg 3 meglévő vagy vállalt gyermekkel akár 15 millió forint kamatmentes kölcsön is felvehető. 

shutterstock_128870038.jpg

Ki jogosult a zöld hitelre? 

Nem csak az ingatlannak, de a hitel igénylőjének is számos feltételnek kell megfelelnie.  

Ebből a legfontosabbak:

  • egy zöld hitelünk lehet, kivétel, ha zöld CSOK-ot is igényeltünk
  • a hitelnek legfeljebb 4 adósa lehet és csak az adósok szerezhetnek tulajdonjogot az ingatlanban
  • feltétele, hogy az adósnak legalább 10 évig az ingatlanban kell élnie
  • az egyéb hitelekhez hasonlóan természetesen a megfelelő jövedelem és munkaviszony is szükséges. 

Az ingatlan szempontjából pedig a legfontosabb, hogy kizárólag új építésű lehet és minimum „BB” besorolású: a primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év. 

shutterstock_1029800602.jpg

Mi szükséges a BB besoroláshoz? 

Az új, szigorúbb szabályozások szerint eredetileg 2021 januárjától csak BB besorolású, azaz közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ezt a határidőt 2022. június 30-ra módosították, hogy a járvány és az építőiparban megjelenő munkaerőhiány miatt bekövetkező csúszások esetén is lehetőség legyen a rendelet betartására. 

Egy ilyen épületnél az úgynevezett energetikai jellemző számértéke 81 és 100 közé esik. Ez az alapján számítják ki, hogy az ingatlan 1 négyzetméterén mennyi az éves energiafogyasztás. Ez a fogyasztás a BB besoroláshoz tehát évente maximum 100 kWh/nm lehet. 

Ahhoz, hogy az épület energetikai szabványa megfeleljen az új rendeletnek, az épület energiafogyasztásának legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. Ez nem csak napelemekkel érhető el: figyelembe vehető a tűzifa, a biomassza, illetve az ebből előállítható energia, a biogázok energia, a fapellet, az agripellet; a nap-, szél- és vízenergia, a geotermális, a geotermikus, a hidrotermikus és a légtermikus energia, bizonyos esetekben a távhő is.

A BB kategóriához a minőségi nyílászárók és a korszerű fűtési rendszer mellett kiemelten fontos jól szigetelt fal és tető is. Az megfelelő falszerkezetről itt írtunk bővebben.

süti beállítások módosítása