Közeledik az elektronikus ingatlan-nyilvántartás!

Ha új ingatlan vásárolunk, eladunk, esetleg új ház építésébe kezdünk, akkor érdemes felkészülni arra is, hogy rengeteg ügyintézés vár ránk. De jó hír, hogy a bürokrácia útvesztőiben hamarosan már nem csak személyesen lehet elveszni, sőt: el sem kell veszni! Ugyanis a parlament elé került az új elektronikus ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény jogi szabályozásának ügye is, ezzel remélhetőleg felgyorsul a folyamat. De mire számíthat az, aki most kezd bele ingatlan ügyletekbe? 

shutterstock_1410507824.jpg

Mária Terézia likes this

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) több, mint 20 éve lépett hatályba, azóta a világ pedig rendesen megváltozott.  Az elektronikus rendszerre 2019 novembere óta van remény, ekkor került bejelentésre, hogy megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás. 

A földhivatali rendszer ugyanis nem csak egyszerűen elavult: az 1700-as évekből származó rendszer bár kiállta a próbát, a komoly átalakítás éppen időszerű. És hogy mire számíthatunk? Az „E-ingatlan-nyilvántartás” című projekt (E-ING Projekt) célja, hogy a teljes ingatlan-nyilvántartás egy elektronikus adatbázisban legyen elérhető, minden ingatlan-nyilvántartási eljárás digitálisan történjen, hogy minden gyorsabb, egyszerűbb és nem utolsósorban költséghatékonyabb legyen. 

Milyen jó lenne, ha az ügyvédnél történő adásvétel aláírása után a tulajdonjog bejegyzése is automatikusan, a rendszeren keresztül megtörténne, igaz? Nincs több külön sorban állás a földhivatalban! 

shutterstock_519924217.jpg

Lassú folyamat

A lassan két éve zajló projektről eddig nem túl sok derült ki, 2019-ben még 2022 őszére ígérték, de most a legfrissebb hírek szerint a kormánybiztos kinevezésével igyekeznek hatékonyabbá tenni a folyamatot. 

Valószínű, hogy akinek a közeljövőben lesz szüksége földhivatali ügyintézésre, még nem élvezheti az elektronikus rendszert, de így is biztatóak a most kiderült javaslatok. 

A hitelfelvételnek is jót tesz majd

A hatpontos javaslatcsomag azt ígéri, hogy az elektronikusan benyújtható iratoknak köszönhetően egyszerűsödni fog minden eljárás, a vásárlással, sőt a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek is. Ez e-nyilvántartás a banki ügyintézést is felgyorsítja, így remélhetőleg a jelzáloghitelekkel kapcsolatos bonyolult és hosszadalmas folyamatok is könnyebbé válnak.  

shutterstock_1493643161.jpg

Tehát aki a jövőben, már az e-nyilvántartás megvalósítása után kezd ingatlan adásvételbe, az az ígéretek szerint a következőre számíthat: 

  • papír alapú ügyintézés helyett mindent online intézhet, a dokumentumok beadását is
  • mivel az ingatlan-nyilvántartást összekapcsolják az az állam más nyilvántartásaival, az adatok mindig frissek lesznek és könnyebb lesz a kapcsolattartás is 
  • az ingatlan-nyilvántartás egyszerűen elérhető lesz, könnyen betekinthetünk a naprakész tulajdoni lapokba
    nem csak a vásárló, illetve az eladó dolga lesz könnyebb, de a hatóságok, bíróságok is egyszerűbben hozzáférnek majd a rendszerben tárolt adatokhoz
  • egységes lesz a rendszer az egész országban, ami szintén leegyszerűsíti és gyorsítja a folyamatokat 

 

 

süti beállítások módosítása