Milyen legyen a lakásunk, ha már tartósan otthonról dolgozunk és tanulunk?

A járvány ismétlődő hullámai miatt újra és újra az otthonunkba kényszerülünk. Ami addig a nappalink, a hálónk, a konyhánk volt, most iroda, tanterem, óvodai játszószoba és menza lett. Minél több funkciót kell ellátnia minél kevesebb helyiségnek, a helyzetünk annál nehezebb. De vajon meddig lesz erre szükség? És ha vége ennek az időszaknak, végleg elfelejthetjük a homeoffice-t? Egyes előrejelzések szerint nem, az otthoni munka bár nem teljes egészében, de heti néhány napra biztosan az életünk része marad. 

shutterstock_1681318753.jpg

A homeoffice nem lógás

Évekkel ezelőtt még sokan azt gondolták, hogy az otthoni munka nem lehet hatékony és egyet jelent a lógással. Sok cégnél - bár a munka könnyen megoldható lett volna otthonról - hallani sem akartak akár egy otthonról végzett munkanapról sem. Aztán a járvány akit csak lehetett, rákényszerített a homeoffice-ra és sok helyen kiderült, hogy ez nem okozott akkor hatékonyság csökkenést, mint amit a munkáltatók vártak volna. 

A McKinsey tanácsadó cég alapos tanulmányt készített a homeoffice hatékonyságáról. Kétezer feladatot és nyolcszáz foglalkozást elemeztek, a végeredmény pedig azt mutatta, hogy a világ munkaerejének több mint 20 százaléka képes ugyanolyan hatékonyan otthonról dolgozni a hét 3-5 napján, mint a cég saját irodájából. Ez a szám pedig még magasabb a pénzügyi és az informatikával kapcsolatos szakmákban. 

shutterstock_1675427383.jpg

Meeting, tornaórával

De a távmunka sok nehézséggel is jár, különösen a szülők számára. Az Oracle és a Workplace Intelligence felmérése szerint a globális munkaerő-állomány 78 százalékának, az otthon dolgozók 85 százalékának okozott mentális károsodást a világjárvány. A depresszió és a stressz nagy veszélyfaktor, de mit tehetünk azért, hogy az környezetünk, a lakásunk a lehető legjobban támogasson a kényszerű otthoni munkában? 

Az ingatlanszakértők szerint az elmúlt egy évben több olyan szempont jelent meg az ingatlanválasztás kapcsán, amit a járványnak köszönhetünk. Ezek pedig hosszú távon is megváltoztathatják az ideális otthonról alkotott elképzeléseinket. 

shutterstock_1696774720.jpg

Gondoljuk újra a lakásunkat!

Sokaknak túl kicsi a lakása ahhoz, hogy mindenki hatékonyan végezze a dolgát. Ha pedig nincs lehetőség arra, hogy nagyobb lakásra váltsunk, a meglévőből kell kihozni a lehető legtöbbet. De a kevés helyből, a kis alapterületből, a nem megfelelő számú munkaállomásból nehéz többet csinálni, ez tény. Ha korlátozottak a lehetőségeink, kreativitásra van szükség. Ilyenkor lesz tanterem az étkezőből és iroda a komódból. De fontos, hogy igyekezzünk kényelmes, nyugodt helyet biztosítani a munkához és a tanuláshoz is, mert a kényelmetlen széken szorongás az online tornaóra mellett biztosan a munkánk rovására fog menni. 

shutterstock_1904208295.jpg

Építkezés, felújítás

Aki megtehette, az a meglévő nyaralóba menekült az otthoni helyzetből, de sokaknak most jött el az idő az új ingatlan vásárlására is. Jelentősen megnőtt az érdeklődés a Balaton parti ingatlanok iránt, vannak akik kisebb telkeket is vásárolnának, de egyre többen csak egy apartmanra vágynak, két lépésre a víztől. Megnőtt az érdeklődés a vidéki ingatlanok iránt is. 

A járvány előrejelzései és az átalakuló szokások sokakat arra késztettek, hogy hosszabb távú otthoni munkára rendezkedjenek be. Ezeknek a terveknek kedveznek a lakásfelújítási támogatások, így a felújítandó ingatlanok iránt megnőtt a kereslet, a falusi csok-nak köszönhetően pedig felértékelődtek a kistelepülések is.  

Mivel az otthoni munkavégzésnek és a kijárási korlátozásoknak köszönhetően jelentősen nőtt a négy fal között töltött idő, korábban kevésbé fontos szempontok is felértékelődtek. Lényegesebb lett a kertkapcsolat, a terasz vagy tároló helyiség megléte, a jobb tájolás, és az, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű és megvilágítású munkaállomás kialakítására legyen hely és lehetőség. 

shutterstock_745832545.jpg

Minőségi anyagok és fenntarthatóság

Nagy előrelépés, ha megvan a megfelelő mennyiségű szobánk és helyünk, így mindenki nyugodtan végezheti a dolgát, de az sem mindegy, hogy milyen anyagok, falak között, milyen levegőben és milyen költségek mellett tesszük ezt. Felismerve ennek fontosságát előtérbe került a lakáshoz kapcsolódó kiadások csökkentésének igénye is: felértékelődtek a hatékony, fenntartható és energiatakarékos hűtési, fűtési és világítási megoldások. 

Egyre népszerűbbek a természetes építőanyagok, az Ytong fehér téglájáról itt írtunk bővebben. A homokból, mészből és vízből álló pórusbeton elemek, 100%-ig természetes alkotóelemek, így nem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. A természetes, fenntartható épületek egészségesebb környezetet teremtenek, és egy ilyen házban a család ökológiai lábnyoma is kisebb lesz. Ha pedig jó levegőre, nyugalomra vágyva kiköltözünk a zöldbe, fontos hogy mi is hozzá tegyük a magunkét és óvjuk a környezetünket ebben a formában is.

süti beállítások módosítása