5 egyszerű módszer, amivel felturbózhatod a lakásodat

A 2020-as év sok szempontból tanulságos volt. Megtanultuk értékelni az egyszerű, hétköznapi dolgokat, a személyes kapcsolatokat, sőt még a munkába és iskolába járást is. Az életünk megváltozott, a szokásaink teljesen átalakultak. Online intézzük a bevásárlást, az ügyeink intézését, de a tanulást is. A szabadidőnket sem úgy töltjük, ahogy eddig: az iskolai szünetek és szabadságok már nem a nagy utazásokról, repterekről, más országok felfedezéséről, vagy a rokonlátogatásról szólnak. De a 2020-as adatokat látva az már biztos, hogy az utazási vágy nem tűnt el. A statisztikák szerint a bizonytalan helyzetben főleg a közeli, szeparáltabb helyeket választottuk. Külföld helyett belföld, nagyváros helyett vidék, szálloda helyett airbnb.  

shutterstock_1791584516.jpg

Készüljünk fel időben!

Ahogy a tavalyi, úgy valószínűleg az idei év is főleg a belföldi utazásokról fog szólni. De ahogy nő a beoltottak száma, egymás után nyílnak az országhatárok is. Pontosan nem tudjuk, mire lesz lehetőségünk 2021-ben, de az már biztos, hogy az előrejelzés ellenére az Airbnb, a rövidtávú lakáskiadás nem halott. Sőt, a belföldi turizmus mellett talán idővel végre külföldi vendégeik is lesznek azoknak, akik rövid távra adják ki lakásukat. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a 2020-at megelőző évekhez képest kevesebb szálláskereső mégis a mi kiadó lakásunkat válassza? Turbózzuk fel: ismerjük meg a home staging kifejezést!  

shutterstock_391503340.jpg

Kihozni belőle a legtöbbet: ez a home staging 

De nem csak a turizmus éledésében reménykedőknek érdemes a kiadó ingatlanokat a következő módszerekkel vonzóbbá tenni. A támogatásoknak köszönhetően a lakáspiac fellendülésében is bízhatunk, így ha eladásra, vagy hosszútávú kiadásra készülünk, nem árt megfogadni néhány tanácsot. Kis befektetéssel, de akár ingyen is elérhetjük, hogy a lakásunk tágasabb, fényesebb, kényelmesebb benyomást nyújtson, ezáltal többet érjen az érdeklődők szemében. A home staging lényege, hogy az ingatlant minél vonzóbbá tüntessük fel. És ha egy lakás otthonosabb és barátságosabb, az a bérleti díjra, vagy az eladási árra is jó hatással van. 

shutterstock_1277451634.jpg

1. Kevesebb bútor, tágasabb szoba

Ha lakást keresünk, sokat mondanak az adatok is: hány négyzetméter a szoba, mekkora a belmagasság, milyen arányú a helység. Egy idő után egy alaprajz is elég ahhoz, hogy tudjuk, mire számíthatunk.  De ha egy jó adottságú szoba nehéz, sötét bútorokkal van telezsúfolva, sokkal kisebbnek tűnik, mint amekkora a valóságban. Ahhoz, hogy ezen segítsünk, pénzre sincs szükség. Hordjunk ki minden felesleges, de legalábbis a szobát szűkössé tevő bútordarabot. Ha pedig tehetjük, cseréljük le egyszerűbb, világosabb, könnyedebbre a meglévő régi, sötét színű darabokat. Így a vevőnk több fantáziát lát benne, a bérlő pedig jobban érzi magát a szellős térben. 

shutterstock_1603874179.jpg

2. Rend és tisztaság

Mindegy, hogy eladni, vagy kiadni szeretnénk a lakásunkat, az alapvető elvárás, hogy minden helyiségben rend legyen. A hirdetésekhez használt fotókon sem érdemes bemutatni a mosogatnivalót, a bevetetlen ágyat, vagy a vasalásra váró ruhákat. De ez még nem elég: egy globális kutatás szerint egy szálláshely legfontosabb jellemzője a tisztaság. Ahhoz pedig, hogy a vendégeink, vagy a leendő vevőink egy valóban tiszta otthonba érkezzenek, fontos az alapos és rendszeres takarítás is. A friss és tiszta ágynemű és a függönyök illata pedig különösen pozitív benyomást keltenek.  

shutterstock_1228875934.jpg

3. Kövessük a trendet: szobanövényt mindenhova!

Az, hogy sokkal több időt töltünk otthon, mint eddig, divatba hozta a szobanövényeket. Trend lett minél több és változatosabb cserepes levéldísznövényekkel körülvenni magunkat. Az otthonunk barátságosabbá tételének pedig az egyik legegyszerűbb és legszebb módja, ha mi is követjük ezt a trendet. De jól gondoljuk meg, hogy milyen növényeket választunk, hol és miben tartjuk és és utána hogy ápoljuk őket. A haldokló, beteg, szedett vedett cserépben sínylődő növény elriasztja az érdeklődőket.  

shutterstock_526175743.jpg

4. Több fényt!

A természetes és a mesterséges fény sokat jelent a kiadásnál és az eladásnál is. A természetes fény mennyisége ugyan adottság, de a tiszta ablakok, a világos és könnyű függönyök otthonosabbá tehetik a szobát. Cseréljük le az ódivatú, nehéz, poros textíliákat az ablak körül is. A lámpákba pedig válasszunk meleg fényű, energiatakarékos izzókat és kerüljük a hideg fényű világítótesteket. Fontos, hogy a mennyezeti erős világítás és a funkcionális fényforrások mellett hangulatvilágítással is elássuk a lakást, egy-két állólámpa vagy dekorációs izzósor barátságossá teszi a szobákat sötétedés után is. 

shutterstock_1656451228.jpg

5. Javítsd ki a megszokott hibákat

Hiányzó szegélyléc, kosz a kapcsoló körül, lógó szekrényajtó, leesett csempe. Ezeket az apró hibákat könnyen megszokjuk, ha együtt élünk velük. De abban biztosak lehetünk, hogy ha vevő, vagy bérlő érkezik a lakásba, azonnal kiszúrja az aprónak tűnő, de látványos hibákat is. Érdemes költeni a koszos fal lefestésére is, de szereljük fel a leszakadt függönykarnist és olajozzuk meg a nyikorgó kilincset is. Ezekkel a kis javításokkal sokat dobhatunk a lakás értékén.

süti beállítások módosítása