Nem csak a jövőért érdemes tudatosan építkezni

Bár a szakemberek jó ideje kongatják a vészharangot, még mindig nagyon nehéz megértenünk, hogy ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást, akkor át kell alakítani az életünket, mégpedig azonnal. A jövőt a jelenben építjük, most kell mindent megtenni annak érdekében, hogy a következő generációk egy élhetőbb bolygón élhessenek tovább. De be kell látni, nehéz a jövő kedvéért most, a jelenben áldozatokat hozni.

De vajon valóban akkora áldozattal jár egy fenntartható ház építése? 

shutterstock_1115220215.jpg

Az energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás közel 40 százalékáért a lakó és irodaépületek a felelősek. Ez óriási arány, ezért nagyon fontos, hogy ez a szektor is jelentősen csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását és ebből a most építkezők, lakásfelújítók is kivegyék a részüket. 

A környezettudatosság, a zéró emisszió, a természetes építkezés kifejezések sokakat elriasztanak, pedig ha építkezünk, vagy felújítunk, érdemes azt a kicsivel több energiát és odafigyelést beletenni a munkába azért, hogy végül egy természetesebb, fenntarthatóbb és nem utolsó sorban gazdaságosabb otthon tulajdonosai legyünk. 

shutterstock_1756566434.jpg

Ne féljünk tőle!

Korszerű, energiatakarékos házat építeni manapság már nem ördöngősség. Az építőanyagok és technológiák a rendelkezésünkre állnak, így ha építkezésbe, vagy felújításba kezdünk, érdemes körülnézni, milyen nekünk megfelelő megoldások elérhetőek. 

A jelenleg elképzelt házak tervezésekor pedig azért is érdemes figyelembe venni a szigorodó energetikai előírásokat, mert 2021 januárjától már csak a BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. 

shutterstock_133731506.jpg

A környezetet szennyezni olcsóbb?

Téves elképzelés, hogy a fenntartható épület jelentősen drágább, mint a hagyományos. Sokan csak legyintenek, mivel úgy hiszik, hogy a jelenlegi technológiák bonyolultsága, vagy a felhasznált anyagok előállításának magas költsége miatt végül sokkal jobban a zsebünkbe kell nyúlni, ha egy fenntartható, korszerű házat építenének. De ez tévedés: megoldható, hogy hosszabb távon anyagilag is jobban járjunk a fenntartható épületekkel. Ürge-Vorsatz Diána és kutatótársai rájöttek, hogy ezeknek a házaknak az építésének költségei megegyezhetnek vagy akár alacsonyabbak is lehetnek, mint a klasszikus módon felépített épületek. A szakemberek véleménye szerint 0 vagy közel nulla emissziójú épületek építésére is létezik már technológia. 

Mindennek a teteje

Egy városi felület 20-25 %-át a tetők teszik ki. Ha ezeket a felületeket kihasználnánk és napkollektorokat telepítenénk, vagy zöld tetőket alakítanánk ki, azzal jelentősen csökkenthetnénk  az épületek és városok külső energiafüggőségét és környezetre gyakorolt hatását. Ez a módszer példa lehet arra, hogy hogyan lehet megújuló, helyben rendelkezésre álló forrásokból biztosítani az energiaigényt. 

shutterstock_1188498334_1.jpg

Visszatérnek a természetes építőanyagok

A természetes építőanyagokkal tovább csökkenthető a kibocsátás. Szerencsére ezt már sokan felismerték, így egyre több favázas és vályog épület épül, de felbukkant az építőipari felhasználásba a szalma és a kender is. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően az épületek akár 60%-kal kevesebb energia felhasználásával hűthetők és fűthetők, így azonnal tapasztalhatjuk azt, hogy fenntarthatóság költségtakarékos is lehet. De aki nem szeretne ennyire visszamenni az időben, az választhatja a előbb említett építőanyagok modernkori megfelelőjét is.   

nagyito.jpg

Az Ytong fehér téglájának is egyik jellemző tulajdonsága a kiváló hőszigetelő képesség, ugyanis szerkezeténél fogva nem minden esetben igényel külön külső hőszigetelést. 

A pórusbeton elemek homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100%-ig természetes alkotóelemek, így nem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Ezekkel a falazóelemekkel egyrétegű energiahatékony, környezetbarát falazatok építhetők. 

Egyes típusok már jelenleg is megfelelnek a jövőre tervezett szigorodó energetikai előírásoknak, míg mások felhasználásával már passzívházak mutatóihoz közelítő hőszigetelő képességű falazat építhető egyetlen munkafolyamattal. 

skandinavian_houses_1930-2010_1.jpg

2000 óta a falazóelemek között egyedülállóként elismert Környezetbarát termék, mely segíti a földi élet feltételeinek megőrzését. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szavatolja, hogy az Ytong tégla megfelel a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszerének. A természetes alapanyagok mellett, az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és szinte hulladékmentes felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Az Ytong alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok. 

skandinavian_houses_1930-2010_2.jpg

Az anyagszerkezetét egy természetes kálcium-hidroszilikát, az ásványi tobermorit alkotja, melynek köszönhetően rendkívül hosszú élettartamú építőanyag. Ezt támasztja alá a képeken látható épületek melyek 1930-ban, illetve 1932-ben épültek. Egyszerű szépségük mellett tartósságuk is figyelemre méltó. Ismereteink szerint korábban nem épült a képen látható és ma is álló épületek.

süti beállítások módosítása