Így add el, akár milliókkal többért a lakásodat

Ugye mindenkinek megvannak azok a lakáshirdetések, amiket élelmes újságírók szoktak összegyűjteni elrettentő példaként? Ahol a képeken óriási a rendetlenség, ott marad a tulaj a tükörben, WC papír guriga az asztalon és még sorolhatnánk. Mintha az illető nem is eladni akarna… Egy fokkal jobb, amikor valaki rendet tesz a lakásban, mielőtt befotózná, következő lépés, ha valaki profi fotóst fogad, ami nyilván nem két fillér, de a lakás árának összegéhez képest mégis minimális kiadás. Aki még ennél is tovább merészkedik, mert mondjuk nagy értékű ingatlant szeretne igényes célközönségnek eladni, annak itt van a home staging szolgáltatás.

home_stage.jpg

Persze a lakás vagy ház profi felkészítése az eladásra nem csak nagyon drága ingatlan esetén térülhet meg. Ugyanis a lényeg az, hogy olyan hangulatot közvetítsen az ingatlan az érdeklődők felé, ahova legszívesebben akár rögtön beköltöznének. Hogy úgy érezze a reménybeli vevő a hirdetés láttán, hogy megtalálta álmai otthonát. A profi szolgáltatók úgy készítik elő a lakást a fotókhoz, mintha csak egy lakberendezési magazinba szeretnék bejuttatni az otthonunkat.

Azonban nem minden esetben kell óriási összegekre gondolni, ha ilyen szolgáltatást szeretnénk igénybe venni. Az ingatlan értékének nagyjából 1-5%-a az az összeg, amit az eladás előtt a home stagingre költhetünk. Ha a sáv felső szelete is szóba jön, abban akár festés, dekorációs tapétázás, bútorkölcsönzés is benne lehet. 500 ezer forintos beruházással már akár 1-2 millió forinttal is többet kaphatunk az ingatlanért. De már néhány tíz- vagy százezer forintos befektetés is sokat számíthat, illetve vannak egyszerű eszközök és megoldások, amelyeket akár mi magunk is alkalmazhatunk.

Inkább semleges, mint egyéni

Tehát érdemes felturbózni, átrendezni, akár bútorokat elvitetni, másokat odahozni a fotózáshoz. Persze a nagyobb léptékű változtatások mellett létjogosultsága van az apróbbaknak is, így a dekorációs elemeknek, növényeknek. A legfontosabb azonban, hogy mindez stílusos és ízléses legyen, hogy a legjobbat hozza ki a rendelkezésre álló térből és adottságokból.

Ne tűnjön zsúfoltnak vagy éppen túlzottan üresnek se a lakás. Bármennyire is feldobják számunkra a lakásunkat a személyes apróságok, képek, a jövendő lakó nem ilyeneket szeretne benne látni, hiszen nem minket, hanem saját magát képzeli bele az új környezetbe, így annál jobb, minél semlegesebb a díszítés, ugyanakkor modern a hangulat. A szellős tér érzése, a megfelelő megvilágítás is hasonlóan fontos. Egy tisztasági festés, néhány jól elhelyezett falmatrica, párna vagy ágytakaró, virág az asztalon máris sokat dob az összképen.

süti beállítások módosítása