Bővülő választék - újra itt az 5%-os áfa a lakásépítésre!

Komoly lendületet adhat újra az építőiparnak, hogy a kormányzat arról döntött, hogy a lakásépítés áfáját újra 5%-ra csökkentik a jövőre, egészen 2022 év végéig. Úgyhogy, ha tudunk pár évet várni, akár új lakásba költözhetünk, olcsóbban építkezhetünk vagy a várakozásoknak megfelelően ár-érték arányban jobb feltételek mellett vehetünk használt lakást.

szakmunka_1.jpg

Az új lakás és családiház építési kedvet jelentősen növelheti a tervezett intézkedés, szakértők szerint ennek eredményeképp akár 100-200 ezer lakás épülhet a következő 10 évben. Ez azt is jelentheti, hogy az eddig csak felefelé vágtató árak a használt lakások piacán egy kicsit stabilizálódnak, illetve a lakások állapotától, felszereltségétől, helyétől függően jobban differenciálódnak, mint eddig.

A koronavírus első hullámával ugyan megtorpant a piac, de az árak érdemben nem csökkentek, pedig voltak erre vonatkozóan várakozások. A bővülő kínálat azonban meghozhatja ezeket az időszerű változásokat.

Persze ez az ideális forgatókönyv. Ha a keresleti oldal tovább élénkül, a munkabérek továbbra is felfelé mennek, és a kivitelezők az áfacsökkentés egy részét benyelik, akkor további drágulás is benne lehet a pakliban, vélik az elemzők.

Komoly kihívást is jelent

Az áfacsökkentés, amire a piac szereplői már nagyon vártak, ha már nem is idén, de jövőre megfordíthatja a trendeket, amelyek az idei eredményeket negatívan befolyásolták. A 2016-os forgalmiadó csökkentés három év alatt megháromszorozta éves szinten az újépítésű ingatlanok számát. Ez azonban 2020-ra, az ismét 27%-ra emelkedő áfával megtört, újra feleannyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor komoly kihívást is fog jelenteni az építőipar számára, hiszen a várhatóan megsokszorozódó beruházások újra elő fogják hozni a munkaerő- és szakemberhiányt. Kérdés, merre mozdulnak az építőanyagok árai?

És mi lesz pontosan a szabályozásban, azaz 2022 végéig engedéllyel kell rendelkezni vagy el kell kezdeni az építkezést, esetleg használatba kell adni az új ingatlant? Az időzítés, tervezés és a terhek eloszlása szempontjából ez nagyon nem mindegy.

3 milliós támogatás felújításra

Az építőiparra további élénkítőként hathat az is – a szakemberek munkáját mindenképp megsokszorozhatja -, hogy Novák Katalin, családokért felelős tárcanélküli miniszter bejelentette, a kormány otthonfelújítási programot indít a gyermekes családok számára, akár 3 millió forintig. Legyen szó akár energetikai korszerűsítésről, konyha, fürdőszoba vagy egyéb felújításokról. A támogatásba a munkaerő és az anyagköltség is elszámolható. Ez a 2021. január 1-je után megkezdett felújításokra vonatkozik.

süti beállítások módosítása