A Xella Magyarország Kft. értéket teremt, a jövőben is építhet rá!

Rendhagyó poszt a mostani, hiszen nem a megszokott, az építőipari témákat (szándékom szerint) objektíven körüljáró írásról van szó. Mindenekelőtt azonban pillantsunk kissé a kulisszák mögé!

multipor_kulso.jpg

Kezdjük azzal, hogy nem titok: ez egy szponzorált felület, melynek működését a Xella Magyarország Kft. támogatja. Az elmúlt hónapok járványhelyzete nem hagyta érintetlenül az építőipart sem (erről már írtam több posztban is), ebben a rendkívüli helyzetben megkeresett a vállalat, hogy tolmácsoljam felétek, miként próbálnak ők túljutni ezen az időszakon, mutassam be a kereskedelmi stratégiájuk.

A mai poszt tehát egyrészt szándékom szerint ad egy piaci áttekintést, majd megmutatja, az egyik legnagyobb szereplő miként hidalja át a nehézségeket.

Harmadával csökkenő engedélyszám, munkaerőgondok

Kezdjük a brutális adatokkal. A Központi Statisztikai Hivatal I. negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy az új engedélyek száma 30,2%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest.

Leginkább a társasházas szektor állt a földbe (-36,6%), de még a stabilnak mondott családi házas szegmens is -22,4%-ot mutat. A használatba vétel ellenben nagyot nőtt (+30,4%) 2019 első negyedévéhez képest.

Mindez azt jelenti, hogy ha ez a tendencia folytatódik (amire alighanem minden esély megvan), akkor a válság éveihez hasonlóan a használatba vételek száma idén meg fogja haladni az új építési engedélyekét.

Emellé érkezett még a forint árfolyam euróval szembeni brutális mélyrepülése, aminek egyenes következménye az építőiparban is az áremelkedés volt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jellemzően 15 és 50 százalék közti árréssel dolgozó kereskedők az 5 százalékos árfolyam-különbséget már beépítették az árakba, magyarul rátolták az árfolyamköltséget az építőiparra.

És ha ez mind nem lenne elég (pedig már önmagában az), akkor ott vannak a lelassult kivitelezések. Én is írtam arról, hogy a szektorban dolgozó mintegy 355 ezer emberből 15 ezer szerb és ukrán vendégmunkás konkrétan egyik napról a másikra mindent maga mögött hagyva hazautazott a határlezárások előtt (teszem hozzá, érthető módon).

Ha ehhez hozzávesszük a 60 körüli munkásokat, akik jelen helyzetben (megint csak érthető módon) nem szívesen mennek dolgozni, akkor máris ott tartunk, hogy 15-20 százaléknyi ember hiányzik az építkezéseken az élőmunkát igénylő területekről.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy márciusban és áprilisban is drasztikusan csökkent az elindított kivitelezések száma, lelassult és drágább lett az anyagbeszerzés, a hatóságok sok esetben szinte elérhetetlenek.

A szakmán belülről érkező visszajelzések szerint a földhivataloknál nagyon sokáig állnak az ügyek, gondot jelent a használatbavételi engedélyek megszerzése, a katasztrófavédelem is nehezen mozdul megvizsgálni az épületeket és az Elmű szakemberei sem repesnek az örömtől, amikor mondjuk mérőórákat kellene felszerelni.

A cégek egymás közötti kommunikációjáról még nem is beszéltem, az sem megy zökkenőmentesen, hiszen főleg a kisebb vállalkozások nincsenek hozzászokva az online kapcsolattartáshoz.

A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi stratégiája

Most pedig következzen a poszt elején is ígért rész arról, mit tesz a magyar építőipar egyik legnagyobb szereplője a járvány idején azért, hogy továbbra is komplett építési rendszereket kínáljon a vásárlói részére, melyek segítségével műszakilag megfelelő, hosszútávon fenntartató, gazdaságos és megfizethető ingatlanok valósíthatóak meg most és a jövőben egyaránt.

A Xella Magyarország Kft. kereskedelmi partnereit folyamatosan tájékoztatja a jelenlegi helyzetben bevezetett intézkedésekről és változtatásokról. A vállalatnál életbe léptetett egyedi védelmi illetve termelést érintő eljárások mellett mindkét gyártó bázison - YTONG gyár (Halmajugra) ill. SILKA gyár (Iszkaszentgyörgy) - folyamatos a termelés. Így fenntartva a megszokott magas minőségű termékkínálat rendelkezésre állását árukiadási korlátozások nélkül.

Fuvarozó partnereivel közösen biztosítja a rugalmas és időben történő kiszállításokat. A cég szakképzett munkatársai továbbra is állnak rendelkezésre, minden felmerülő műszaki- és egyéb kérdésre optimális megoldást keresnek.

A vállalat stabil és kiszámítható környezetet biztosít ügyfelei számára, megőrizve a stratégiai partnerkapcsolat és a megkezdett üzleti ügymenetek folytonosságát.

A gyártás során figyel arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a raktárkészletet úgy alakítsa ki, - egy esetlegesen megnövekedett kereslet során - hogy ne merüljön fel termékelérhetőségi probléma.

Az építőiparban a költséghatékonyság és a hosszú távú fenntarthatóság továbbra is kulcsfontosságú téma, ezért a vállalat megtesz mindent annak érdekében, hogy innovatív és hatékony építési megoldást nyújtson ügyfelei részére.

A Xella Magyarország Kft. stabil és tisztességes piaci magatartása révén gondoskodik arról, hogy partnereit a jövőben is magas színvonalú termékekkel és műszaki szaktanácsadással támogassa.

A vállalat számára kiemelkedően fontos a piaci szereplők igényeinek felmérése, hisz így tud a lehető leggyorsabban reagálni, innovatív ötleteket megvalósítani. A kutatások és fejlesztések nem pusztán az építési rendszerekre irányulnak, hanem a cég által kínált prémium szolgáltatások és a digitális szakértelem témakörét is magába foglalja.

Azt gondolom (függetlenül attól, hogy a cég a blog támogatója), hogy a biztonság ezekben a hetekben és alighanem az elkövetkezendő hónapokban és években még az eddiginél is kiemeltebben fontos tényező lesz.

Nyilván más területekhez hasonlóan az építőipar szereplői is mindent megtesznek azért, hogy biztonságosan folytatódhasson az élet – remélem, érdekes volt egy kicsit belelátni abba, miként próbálja ezt biztosítani a piac egyik meghatározó szereplője.

süti beállítások módosítása