Ilyen legyen az otthonod idén - 2020 tíz trendje

A 2010-es éveknek vége, a jelen helyzetben éppenséggel elég időnk akad arra, hogy az otthonunk csinosításán töprengjünk (remélhetőleg az anyagi források is adottak hozzá), ráadásul tavasz van, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy tíz pontban összefoglaljuk, mik az idei enteriőr trendek, milyen legyen a divatos otthonunk.

nappali4_1.jpg

1. Vintage stílus

A divat körforgás – fokozottan igaz ez a lakásenteriőrre is. „Egyre inkább azt látjuk, hogy visszatér a vintage és egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos részletek, amiket az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején láttunk” – mondta Bria Hammel belsőépítész. 

Mindez nem azt jelenti, hogy mindent elönt a vintage, sokkal inkább azt, hogy bizonyos részletek térnek vissza.

2. Tengerészkék

Az idei év jórészt a kék jegyében telik, ezen belül a tengerészkék lesz az igazi nyerő, nem véletlenül.

„A tengerészkék mind a hagyományos, mind a modern stílushoz megfelelő kontrasztot kínál a lakásban bent és odakint is, legyen szó a konyhabútor gyors felújításáról, vagy egy szoba drasztikus átalakításáról a fehér vagy fa és a kék ellentétére építve. Ez az árnyalat kifejezetten elegáns anélkül, hogy ehhez a feketét kellene használnunk” – magyarázta Kerrie Kelly dizájner.

3. Virágmintás tapéta

Hol is kezdjem… a virágmintás tapéta nem az én világom, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Ám 2020 az évek óta jelen lévő trend berobbanását hozza, nyilván azért ügyelve az eleganciára is, amennyire ez ebben az esetben egyáltalán lehetséges. Aki úgy érezné, hogy nem akarja teljesen elkötelezni magát mellette (amit megértek…), az választhatja a felragasztható (és könnyen eltávolítható) típust.

4. Erős kontrasztok

Eljött a lendületes ellenhatások éve, most nem baj, ha valaki például a feketét és a fehéret hozná össze az otthonában.

„Sokáig a fehér, fehér, fehér volt a menő, ám most látunk olyan megoldást, amikor például egy szék huzata fekete, a kerete viszont fehér” – magyarázta Bria Hammel. 

5. Semleges, natúr árnyalatok

Csak a bonyolítás kedvéért, akad olyan trend, mely a semleges színek további erősödését jelenti, amiben persze van ráció, hiszen időtlen, kellemes, harmonikus atmoszférát biztosítanak. A semlegesbe a fehér különböző változatai mellett a bézs és a szürke is belefér, de idén főleg a melegebb tónusok divatosak.

6. Nem fehér konyha 

Ha már itt tartunk, a 2010-es években a konyha meghatározó színe a fehér volt, méghozzá megalkuvás nélkül. A belsőépítészek szerint ennek idén vége, visszatér például a natúr fa a konyhaszigetek, a polcok vagy akár a szekrények esetében.

Aki érez indíttatást, az ennél is bátrabb lehet, hiszen az idei év trendje például a színes konyhaszekrény, ami lehet egészen sötétvörös, világossárga, zöld vagy kék.

Annál inkább, mert a dizájnerek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a konyha sokkal inkább szobaként legyen kezelve, mintsem egy ételkészítő helyiségként. Így aztán jöhetnek képek, a személyiségünket megmutató, nyitott polcok és még sorolhatnám. Nekem bejön.

7. Baldachinos ágy

Akinek az álmai között szerepel a baldachinos ágy, az most örülhet, valóra válthatja azt (ha eddig nem tette volna). Ráadásul a modern változatok azért egy fokkal jobban néznek ki, lehet bennük akril, fém - egészen elegáns, kecses darabokat is találhatunk.

8. Fémes anyagok, árnyalatok mixelése

A fémek egyébként mindenütt jelen lesznek, legyen szó ezüstről, aranyról, ónról vagy rézről és ezek mindenféle kombinációiról. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ugyanazon szobában kettőnél többet lehetőleg ne keverjünk, mert az nyomasztó lehet.

9. Hajlított szófa

Újabb időutazás, hiszen ez a trend egyenesen az 1960-as, 1970-es évekbe röpít vissza minket, igaz, némi modern csavarral, elsősorban a vonalvezetésre, a finom hajlításokra koncentrálva.

10. Maximalizmus minden szinten

Merész, élén színek, minták, absztrakt képek – idén minden jöhet, semmi sem túlzás, legalábbis a tervezők szerint. Én azért kicsit óvatosabb lennék, annál inkább, mert lesz 2021 is és nem árt, ha az otthonunk akkor is lakható és divatos lesz.