A hőszigetelés az új slágertéma

Jobb, ha felkészülünk rá, hogy a következő egy-két év a hőszigetelésről szól majd, hiszen 2021-ben életbe lép az új, az eddiginél sokkal szigorúbb épületenergetikai szabályozás. Pánikolni persze nem kell, képben lenni nem árt – utóbbiban próbálok most segíteni.

ytong_lambda_ynelligens.JPG

Annál inkább érdemes felkészülni, mert a 2021 januárjától érvényes szabályozás minden olyan építkezésre vonatkozik, aminek a kulcsátadása ezt követően várható (azaz adott esetben olyan lakóépületekre is, melyeket már jelenleg is építenek, márpedig ilyenből bőven akad, tekintve, hogy egy építkezés simán eltarthat akár másfél évig).

A szigorítás az Európai Uniónak köszönhető, amely célul tűzte ki a teljes energiafogyasztás 11 százalékos csökkentését, ezen belül 2020 utolsó napjától minden új épületnek meg kell közelítenie a nulla energiaigényt. 

Persze a törvényi változástól függetlenül, saját jól felfogott érdekünkben is érdemes a hőszigetelést komolyan venni, nem csak azért, mert minél kevesebbet fogyasztunk, annál kevesebb rezsit fizetünk, de azért is, mert (mint azt éppen az idei nyár bizonyította be leginkább) a klímaváltozás közepette nagyon nem mindegy, mennyire van hőség az otthonunkban. 

Éppen ezért noha a már átadott épületekre a törvény nem vonatkozik, akár ilyen esetekben is érdemes megfontolni. Nem csak azért, mert nem mindegy, mekkora a havi számla, de a korszerűsített otthont értelemszerűen jobb áron lehet eladni. (Vannak megyék, ahol akár harmadával is emeli egy ingatlan értékét – derül ki az újHÁZ Centrum felméréséből.) 

Mivel falazzunk? 

Az energiahatékonyság a falaknál kezdődik, azaz már a falazóelem kiválasztása nagyon fontos. Nyilván mindenki ízlésének, pénztárcájának megfelelően választ téglát, betont, én a magam részéről megfontolnám az Ytong Lambdát, ami egyrészt a követelményeket messze túlhaladja hőszigetelő képességével, másrészt a páratechnikai problémákat is kilőhetjük vele. 

A falazóelemek piacán az Ytong pórusbeton kiemelkedő márka, mert egyedüliként rendelkezik „Környezetbarát Védjegy” tanúsítással, mely igazolja a vállalat környezettudatos elhivatottságát. A hazai független intézet szavatolja, hogy a termékek megfelelnek a meghatározott környezetvédelmi követelményeknek, a kitermelt alapanyagok, az alacsony energiaigényű, hulladékmentes előállítás, a kész épület energiahatékonysága tekintetében. 

Az Ytong termékek használatával egyrétegű energia hatékony, környezetbarát korszerű falazatok építhetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelések idő és költség vonzata megtakarítható. 

Az Ytong Lambda 37,5 cm termék használatával a követelményekhez képest is magasabb hőszigetelő képességű falakat (U=0,22 W/m2K) tudunk építeni úgy, hogy eközben nem generálunk - esetleg nem átgondolt kiegészítő hőszigetelés beépítésével - páratechnikai problémákat sem. 

Az Ytong Lambda 50 cm széles elemeivel már passzívházak mutatóihoz közelítő (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetőek egyetlen munkafolyamattal. Így az innovatív termék alkalmazása hosszútávon fenntartható és értékálló befektetést biztosít.  (Bővebb információ itt.

Mivel szigeteljünk? 

Ha már áll a fal, akkor ez rögtön egy nagyon sok százezer forintos kérdés, a válasz ennek megfelelően nem is olyan egyszerű. A polisztirolt ugyan még mindig jóval többen választják, mint a kőzetgyapotot, ám az arányok kezdenek kiegyenlítődni, elsősorban azért, mert utóbbinak sokkal jobb a páraáteresztő képessége, azaz elkerülhető a penészedés. Emellett a hangszigetelése is jobb, mint a polisztirolé, lévén meglehetősen sűrű szálszerkezete jobban elnyeli a hangokat. 

A Nagy Gyapot Vagy Polisztirol-vitát még tovább is lehet bontani, hiszen előbbin belül kezd helyet követelni magának az üveggyapot is, de ezt most nem tenném meg, inkább ajánlanám egy korábbi posztom itt

Lényeg, hogy ha valamelyik rendszer mellett letettük a voksunkat, akkor jobban járunk, ha kitartunk mellette, főleg mert rendszerben gondolkodva akár több évtizedre szóló garanciát kaphatunk. 

A magam részéről én olyat választanék, ami nem csak hőszigetelésben jó, de természetes, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható is. 

Több ilyen van a piacon, például a Multipor lapok, amelyek azért érdekesek, mert tulajdonképpen a legegyszerűbb módon, levegővel hőszigetelnek. A millió apró pórus közé zárt levegővel teremtik meg a szigetelést. 

Éppen ezért a párát is áteresztik, ami nagyon nem mindegy, ha a lakásban vagy házban bent megfelelő természetes klímát szeretnénk.

Szóval a hőszigetelés egyre fontosabb lesz, nem árt tehát alaposan átgondolni a kérdést, mielőtt belevágnánk. 

süti beállítások módosítása