Hőszigetelés házilag

Nemrégiben arról írtam, milyen fontos a jó hőszigetelés, illetve a ház bizonyos pontjain mire érdemes figyelni. A kommentek között felmerült a gazdaságosság kérdése, egyébként teljes joggal. Ezért arra gondoltam, ma kicsit tovább boncolgatnám a témát és megnézném, mi a helyzet akkor, ha a megtakarítás érdekében mi magunk állunk neki a hőszigetelésnek.

megkent_lap.jpg

A dolog ugyanis úgy áll, hogy a hőszigetelés teljes kiadásának nagyságrendileg a felét a munkaerőre kifizetett költségek adják. Magyarul ha van bennünk annyi lendület és merészség, hogy mi magunk álljunk neki, akkor meglepően komoly összeget spórolhatunk. 

Abban a posztban (itt olvasható el teljes egészében) szó esett arról is, hogy egy megfelelően vastag hőszigeteléssel akár az energiaköltség negyede-harmada is megtakarítható, ám ennek nyilván ára van. Nem is kevés. 

Szakemberek szerint a munkadíj mellett a fedővakolat és a szigetelést rögzítő ragasztó jelent még komolyabb tételt. Ezek közül a ragasztón biztosan nem érdemes spórolni (az okát aligha kell magyarázni), de a vakolaton például már lehet, a munkadíjról pedig már esett szó. 

Szóval valós alternatíva az, hogy magunk álljunk neki a hőszigetelésnek, ami ugyanakkor nem jelentheti azt, hogy nem kell nagyon odafigyelnünk néhány típushibára. Ezek közül következzen most három (nyilván több van). 

Lehetséges hibák 

A vízszigetelés 

Pontosabban annak kihagyása. A vizet nem szeretjük hőszigetelés esetén, hiszen a tartós nedvesség jelentősen csökkentheti a hatékonyságot. Figyeljünk arra, hogy csak kiszáradt helyiségben álljunk neki a munkának! 

Hőhidak 

A hőhidakat már többször megénekeltem én is, utálatom kiemelkedő célpontjai ők. Nagy hiba azt gondolni, hogy egy-egy apró felület kihagyása nem akkora probléma, ezzel majd az első penészfoltok megjelenésekor szembesülünk. Márpedig ahol egyszer a penész megjelent, onnan szinte lehetetlen kiirtani. 

Arról nem beszélve, hogy a hő meg fogja találni ezeket a réseket és angolosan távozik, mi meg majd nem értjük, miért kerül mégis annyiba a fűtés, ha egyszer csomó pénzt elköltöttünk a szigetelésre. 

Szóval tessék figyelni a nyílászárók körüli részekre és a többi problémás területre, kis plusz odafigyeléssel és munkával komoly bosszúságoktól és kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. 

A hibás rögzítés 

Portalanítás (a lehetőségekhez képest), az egyenetlenségek kitöltése, megfelelő alapozás, a fal egybecsiszolása – ezek mind elengedhetetlen lépések ahhoz, hogy megfelelően rögzítsük a hőszigetelő lapokat. Ha nem végzünk alapos munkát, akkor kis túlzással inkább bele se kezdjünk. (További információk itt.

Hogyan hőszigeteljünk? 

Az egész folyamatot nem akarom végigmondani, de pár fontos, praktikus lépést felvillantok. 

Tételezzük fel, hogy ásványi hőszigetelő mellett döntünk, és Multipor ragasztóhabarccsal dolgozunk, azaz a lapokat felragasztjuk a falra. Méghozzá a teljes felületükön, ami azért fontos, mert így kellően szilárdan tapadnak majd és nem lesz páralecsapódás a fal és a hőszigetelő lapok között. 

Ha belülre tesszük a hőszigetelést, akkor a fal felületét alaposan tisztítsuk meg (ne maradjon fent régi tapéta, festék, glettelés) és ha úgy tapasztaljuk, hogy egy-egy vakolatrész lazább, azt is szedjük le. 

Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor jöhet a vakolatjavító vagy a Multipor habarcs. Lényeg a lényeg, a felület legyen stabil és pormentes. 

A szigetelő lapok felrakása előtt érdemes ellenőrizni a falat, a padlót, majd eldönteni, hol lesz az első sor felső élének vonala. Az első sor és a padlóburkolat közé tegyünk elválasztó réteget (ez lehet polifoam csík vagy filc). 

Ezután bekeverjük a ragasztó habarcsot, fontos, hogy egyszerre csak annyit, amennyit fél órán belül fel fogunk használni. Ami fontos, hogy a hőszigetelő lapot úgy tegyük fel, hogy rányomjuk a falra, majd kb. 2 cm-t oldalra csúsztatjuk, így illesztve a másik laphoz. Ez azért fontos, mert így lesz egyenletes és teljes felületű a tapadás. 

További részletek tehát itt, de talán ennyiből is látszik, hogy a dolog nem ördöngösség, némi odafigyeléssel megoldhatjuk mi magunk is, nem kevés pénzt spórolva. 

Aki inkább vizuális típus, az nézze meg az alábbi videót!

süti beállítások módosítása