Mit kapsz ma 15 millió forintért?

A fővárosban ennyiért lakást nem, vagy csak nagyon erős kompromisszumokkal, szemet eltakarva lehet kapni. Vidéken egy fokkal jobb a helyzet, de a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban is folyamatos a drágulás.

lakotelep_foto_pixabay_com_mobymotion.jpg

Tizenötmillió forint azért nem kevés pénz (ahogyan mondani szokás, megkeresni pláne sok), és bár az ember tisztában van azzal, miként rakétáznak felfelé Magyarország legtöbb részén az ingatlanárak (én is többször írtam már róla, például itt és itt), azért valahol mégis durva belegondolni, hogy manapság nagyon erős kompromisszumokat kell kötnünk, ha ennyi pénzért lakást (pláne házat) akarunk venni a fővárosban. 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly meglehetősen mozgalmas éve volt a magyar ingatlanpiacnak, a leginkább visszafogott becslések szerint is több mint 130 ezer lakás cserélt gazdát. (Érdekes egyébként, hogy a sorház az új divat, erről itt olvashatsz részletesebben.) 

Ez ugyan nem markáns emelkedés az előző évihez képest, viszont már az is elég húzós volt. Az Ingatlan.com elemzése szerint egyébként az összes eladott lakás 97 százaléka használt volt, ennek ellenére az újlakások piacán is látható (nem is kicsi, 67 százalékos) élénkülés. 

Alapigazság, hogyha valamire nagy a kereslet, akkor annak felmegy az ára - így történt ez az ingatlanpiacon is, olyannyira, hogy a használt lakások tavaly 7, az újak pedig 19 százalékkal drágultak, és ez ráadásul országos adat. (Jellemző, hogy az új ingatlanok a fővárosban például 24 százalékkal kerülnek többe.) 

A 15 millió az új 10 millió 

Ha már Budapest: az áremelkedés egyik következménye, hogy 15 millió forint alatt már nagyon nehéz korrekt méretű és állapotú ingatlant kapni, a Magyar Idők által megkérdezett szakértők úgy fogalmaztak, hogy ennyi pénz mellé erős kompromisszumkészség is kell. 

Az egyik ingatlanokkal foglalkozó iroda szakemberei a következőképpen írták le, miből válogathat az, aki ennyi pénzből próbálna meg saját otthont találni: romos kertes ház; kis méretű, felújítandó lakótelepi lakás; lepusztult állapotú városi garzon; belső udvaros, osztatlan közös tulajdonú ingatlan. Őszintén szólva egyik sem hangzik túl csábítóan. 

Korábban ez a határ 10 millió forint magasságában húzódott, ám ami igazán megrázó, hogy 15 millió környékén már panelt sem nagyon kapunk, főleg, mert ezek drágultak a leginkább az elmúlt években. 

Csak hogy érzékeltessem a helyzetet: ennyi pénzért némi szerencsével a IV. vagy a XV. kerületben találhatunk 40 négyzetméter körüli panelt, de ennél nagyobbat már csak iszonyatos mázlival. 

Ami a kompromisszumokat illeti, az egyik az adott ingatlan állapota, a másik a hely. A XVIII. kerületben éppenséggel kifoghatunk téglaépítésű lakást is ennyiért. A harmadik pedig a méret, így a XI. kerületben vagy pláne a belvárosban már csak 30 négyzetméter körül érdemes keresgélni 15 millió forint magasságában, de ezek jellemzően rendkívül lepusztult, általában nem lakható, sötét, belső udvari lakások (vagy inkább lyukak), azzal meg nem sokra megyünk. 

Mi a helyzet vidéken? 

Attól függ, hol, és attól függ, kinek a szempontjából. Ha abból indulunk ki, hogy van 15 millió forintunk a bankban, és otthont keresünk magunknak, akkor kétségtelenül jobb helyzetből indulunk, mint a fővárosban. (Persze ez sem igaz mindenhol, Veszprémben például nagyjából a budapesti árakkal kell számolni.) 

A 10 ezer főnél népesebb városokban az új lakások négyzetméterára átlagosan 6 százalékkal emelkedett (mintegy 329 ezer forintnál tart), a legnagyobb, 7,3 százalékpontos ugrás Pest és Csongrád megyében volt (előbbiben 307 ezer, utóbbiban 296 ezer forintot kell átlagosan fizetni egy négyzetméterért) – írta a Magyar Nemzet

Némi fejszámolással kiderül, hogy 15 millió forintért ezekben a megyékben sem kapunk 50 négyzetméteresnél nagyobb lakást (persze ebben az esetben is igaz, hogy sok függ a helytől és az állapottól). 

Ezek persze az új építésű lakások, a Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017-en felszólaló szakembereknek már csak a 60 százaléka vélte úgy a megyeszékhelyek társasházi lakásaival kapcsolatban, hogy további drágulás jöhet, a családi házak esetében pedig alig 20 százalék volt ez az arány. 

A Portfolio Ingatlan vezetője, Ditróy Gergely úgy látta, van ugyan egyfajta piaci optimizmus, de ez jórészt a fővárosra korlátozódik, és bár hanyatlásról egyelőre szó sincs, de az elmúlt évek lendülete megtörhet.

(Fotó: pixabay.com/MobyMotion)

süti beállítások módosítása