Vége a halogatásnak, jönnek a szigorúbb szabályok

Több hónapnyi késéssel ugyan, de az Európai Tanács elfogadta a Vállalatok Fenntarthatósági Átvilágításáról szóló irányelvet (CS3D).  Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy a környezetvédelem és az emberi jogok védelmét fokozza az EU-ban és világszerte egyaránt. Bár az irányelvet még az Európai Parlamentnek még el kell fogadnia, a hazai ESG szabályozás már 2023 decemberében bevezetésre került, és jövő évtől minden nagyvállalatra kiterjed. A magyar cégeknek az EU elvárásainál hamarabb, már jövőre jelentést kell készíteni a fenntartható működésükről. Mit is jelent ez konkrétan? 

 

dad_son.jpg

Mire jó ez nekünk?

Sokan úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság csak a nagyvállalatokat érinti, és nekik semmi közük hozzá. Pedig ez tévedés! A Föld és a jövő generációinak megóvása mindannyiunk felelőssége.  A fenntarthatósági jelentések betekintést engednek a vállalatok ezen a téren tett erőfeszítéseibe. 

Ezek a jelentések nem csupán száraz adatokat, számokat és diagramokat tartalmazzák, hanem bemutatják a vállalatok célkitűzéseit és stratégiáját a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság terén. Lényegében bemutatják azt, hogy a cégek hogyan járulnak hozzá egy élhetőbb jövő megteremtéséhez. Nincs ez másként a Xella Magyarország esetében sem: a vállalatcsoport is elkészítette az idei fenntarthatósági jelentését, amiből kiderül, hogy a falazati megoldások vezető európai gyártójaként elkötelezett a fenntarthatóság mellett.  

okologic.jpg

Célok és eredmények

Legújabb fenntarthatósági jelentésükben - a tavalyihoz hasonlóan - ambiciózus célokat tűztek ki maguk elé a CO2-kibocsátás csökkentése, a körforgásos gazdasági modell megvalósítása és a biztonságos munkahelyek megteremtése terén. 

A Xella az ESG stratégiát beépítette működésébe és döntéshozatalába, kiemelve a fenntarthatóságot üzleti céljai között. A Xella Csoportot a piacon nem pusztán kiváló építőanyagokról ismerik, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettségéről is: ráadásul független szakmai ESG szövetségek szintén elismerik erőfeszítéseiket, ugyanis 2023 júliusában a Sustainalytics iparágukban a legjobbak közé sorolta. 

korkoros_gyartas2.jpg

Érdemes a vállalások és számok alapján alaposabban megismerni stratégiájuk három fő pillérét: 

A Föld megóvása

A Xella vállalja, hogy 2030-ig  42%-kal csökkenti CO2-kibocsátását 2030-ig. Ehhez optimalizálja a gyártási folyamatokat és megújuló energiákra támaszkodik. De a gyártással nem ér véget a felelősség: a beszállítókkal és az egyéb partnerekkel való együttműködés révén a megvásárolt termékek és szolgáltatások CO2-kibocsátását is 25%-kal csökkentik. 

Hogy működik ez a gyakorlatban? Olyan gyártási folyamatok kialakítására összpontosítanak, amik energiahatékonyabbak és kevesebb CO2-kibocsátást eredményeznek, valamint a körforgásos modell fejlesztésével megtesznek mindent annak érdekében, hogy lecsökkentsék az előállításhoz szükséges nyersanyag felhasználást. 

A hulladék minimalizálása

A Xella célja, hogy 2030-ra semmilyen pórusbeton és mészhomoktégla maradék ne kerüljön hulladéklerakókba. A gyártási törmeléket újrahasznosítják, az építkezési hulladékot pedig nyersanyagként forgatják vissza a termelésbe. 

A munkavállalók megbecsülése

A vállalat alapját a munkatársaik képezik: 2025-től a vállalati fenntarthatósági jelentésről szóló irányelv (CSRD) értelmében a Xella köteles megfelelni a munkaerőre vonatkozó európai fenntarthatósági jelentéskészítési szabványoknak (ESRS). Valójában ez már nem csak egy terv: a Csoport már most is megfelel az elvárt követelményeknek. 

A Xella a "biztonságos munka, biztonságos élet" szlogen jegyében a munkahelyi biztonságot kiemelten kezeli. Céljuk a halálos kimenetelű balesetek számának nullára csökkentése, a kiesett munkaidős sérülések gyakoriságának 2030-ra 2,5-re történő leszorítása. Emellett a nők aránya a vezetői pozíciókban 2025-ig 25%-ra emelkedik. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is: a munkavállalók átlagosan 13,82 képzési órában részesülnek 2025-ig. 

shutterstock_2035527743.jpg

Közös cél, közös feladat

A Xella Magyarország példája jól mutatja, hogy a fenntarthatóság nem csupán üres szlogen, hanem kézzelfogható célokat és tetteket is takar. A fenntarthatósági jelentések segítségével tájékozottabbá válhatunk a minket körülvevő világról, és tudatos döntéseket hozhatunk a vásárlási szokásainkkal és a mindennapi életmódunkkal kapcsolatban.  

A Xella Magyarországhoz hasonlóan számos más vállalat is elkötelezett a fenntarthatóság mellett. A fenntarthatósági jelentések elolvasásával tájékozódhatunk a vállalatok ezen a téren tett erőfeszítéseiről, és tudatos fogyasztókká válhatunk.

süti beállítások módosítása