Hogyan és miért éljünk többgenerációs házban?

Évszázadokon át nem volt szokatlan több generáció együttélése, hiszen gyakorlatilag nem volt másra lehetőség. A gyerekek, szülők, nagyszülők, esetleg dédszülők együttélése sok kihívással járt, de sok előnyt is jelentett a családoknak. Bár zsúfoltan éltek, az aktív idősebbek segítettek a kisebbek körül, együtt végezték a házimunkát, az ápolásra szorulók megkapták a segítséget, és nem utolsósorban a lakhatás költségei is kisebbek voltak. 

Aztán ahogy több lehetőség nyílt a külön költözésre, és nagyobb igényünk lett a privát térre, ezekből a három, akár négy generációkat összetartó otthonokból egyre kevesebb lett. Manapság pedig különösen ritka, hogy a fiatalok a szülőkkel közös házban maradjanak. Pedig a jelenlegi rezsiköltségek mellett egy több generációt kiszolgáló családi ház különösen jól jöhet. 

shutterstock_591624044.jpg

Örülhetnek a nagycsaládok?

A rezsitámogatás megszűnése után felröppent a hír, hogy érkezik a nagycsaládos földgáz árkedvezmény, ami megmentheti a családokat a horrorisztikus rezsiszámláktól. A rendelet értelmében azoknak is jár a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig, akik többgenerációs házban élnek. De, mint kiderült vannak feltételek, amik miatt sokan mégsem élhetnek ezzel a kedvezménnyel: csak azoknak igényelhető, akik a házban több, önálló lakás alakítottak ki. Tehát, ha a több generációs család ugyanazt a vécét és fürdőszobát használja, esetleg ugyanazzal az árammal fűt, akkor ezzel a lehetőséggel nem tudnak élni.  

Mit tehetünk, ha csak egy mérőóránk van, és így él együtt több generáció? A törvényhozók azt tanácsolják, hogy ebben az esetben minősíttessük társasházzá az ingatlant. Ezt keresztülvinni nem lehetetlen, viszont hosszadalmas folyamat, ami heteket vehet igénybe. Akinek ez megoldást jelenti, jobban teszi, ha azonnal nekiáll az ügyintézésnek. Viszont, ha most állunk neki az ingatlan bővítésnek, figyeljünk arra, hogy megfeleljünk a feltételeknek. Most még igénybe vehetőek a 2022 végén lejáró felújítási támogatások is (ezekről itt írtunk bővebben).  

shutterstock_1685806537.jpg

Mitől lesz többgenerációs egy családi ház?

Közös, kész házat is vehetünk, de gyakoribb a meglévő családi ház bővítése. Ennek lehetőségeit a helyi szabályozások és a műszaki adottságok határolják be. Ha a meglévő épülethez nem lehet szobákat csatolni hozzáépítéssel, még mindig ott van a tetőtér beépítésének lehetősége. Aki most tart itt, annak érdemes már eleve külön mérőórákkal kialakítani egy külön lakást, hogy a társasházasítás folyamatát felgyorsítva jogosult legyen a támogatásra. 

Fontos, hogy bármi lesz a megoldás, a kialakítás során figyeljünk a külön szobák szeparáltságára. Hiába jó a viszony a generációk között, mindenkinek legyen esélye és joga elvonulni, és lehetőség szerint a saját konyháját, fürdőszobáját és mellékhelyiségét használni.  

shutterstock_1009930174.jpg

Új szobák bővítéssel

Amennyiben a meglévő épület bővíthető, a megfelelő műszaki tervek mellett egy praktikus alaprajz kialakítása a legfontosabb. Érdemes külön bejáratot, illetve a családtagok számának megfelelő számú mellékhelyiség kialakítani. A bővítési munkákra az Ytong Classic falazóelemek, illetve az Ytong válaszfal téglák ideális ideálisak lehetnek. A homlokzati falszerkezetek és belső válaszfalak gyorsan, kevés hulladék mellett gazdaságosan kivitelezhetők.

shutterstock_2094400477.jpg

Kinek jó a tetőtér?

Elsősorban mondani sem kell, hogy a fiataloknak. Ha a tető irányában terjeszkedünk, ne a nagyszülőket költöztessük az újonnan kialakított részbe, hiszen a tetőtér sok lépcsővel jár. A tető ferde síkja szintén kihívást jelenthet: szokni kell a részben ferde plafonú teret és emiatt várhatóan egyedi bútorokra lesz szükség. Így hacsak külön nem ez a kérés a nagyszülők részéről, legcélszerűbb, ha a fiatalok költöznek ezekbe a szobákat és az idősebb generáció tagjai a ház eredeti részében maradnak.

kozlovice_034.jpg

Miből és hogyan készül egy jó tetőtér?

Akkor érdemes belevágni, ha műszakilag megfelelő a bővítendő ház, és kialakítható egy jó méretű, megfelelő hasznos belmagassággal rendelkező tetőtér. A munkánál a legnagyobb kihívást az optimális hő- és hangszigetelés jelenti, amire a könnyű Ytong tégla praktikus megoldás. Az falazóelemek, és válaszfal elemek beépítésével ideális terek és kellemes belső lakóklíma valósítható meg.  

Ráépítés esetén hasonló szempontokat kell figyelembe venni, mint a tetőtér kialakításánál. A meglévő tartószerkezet állapotát ellenőrizni kell, hogy az új épületszint súlyát elbírja a meglévő falazat és födém. Mivel az eredeti ház teherbírási tartalékjai korlátozottak, nem mellékes, hogy az új falak, födémek milyen nehezek. A csekély önsúlyú Ytong építési rendszer rendelkezik ezzel a hasznos tulajdonsággal, és emellett megfelelően szilárd, könnyen összeépíthető a meglévő szerkezetekkel, a gyors kivitelezést kevés hulladékkal jár.

süti beállítások módosítása