Brutális drágulás várható, pánikolnak az építkezők

Aki építkezik vagy felújít, az 2020-at a drágulások évének érezheti, nem is véletlenül. Hónapról hónapra, de akár hétről hétre is változtak az építőanyagok árai. Az okok szerteágazóak voltak, ahogy a hangulatunk is: hol reménykedtünk, hogy vége, hol rettegtünk, mi lesz drágább, mire végre kiszállítják. A legutóbbi megnyugtató híreket mi is megírtuk, most viszont az építőipar egy újabb nehézséggel találta szembe magát: az energiaárak drágulásával. És ennek bizony mi is megisszuk majd a levét.  De mikor és mennyire? 

shutterstock_1243279552.jpg

2021 könnyebb lesz, ja nem

2020 év végén mindenki abban reménykedett, hogy ha vége lesz a világjárvány sújtotta évnek, minden tekintetben fellélegezhetünk. De sajnos sem a koronavírus, sem a járvány következményei nem nézték sem a naptárat, sem a reményeinket. Az újabb hullámok és a lezárások hatásai keményen nyomot hagytak az építőiparon is. Bár újabb és újabb támogatások és hitel csomagok jelentek meg, a lakáspiac felpörgött, kihívásból nem lett kevesebb. A szakemberhiány súlyosbodott és az árak is folyamatosan emelkedtek. 

shutterstock_1907128012.jpg

Gyors drágulás után halvány remény

Az alapanyagok ára volt, ahol pár hónap alatt a sokszorosára nőtt . Az átadások csúsztak, a felújítások és építkezések költsége egyre magasabb lett. De volt, hogy drágán sem jutottunk alapanyaghoz, a gyártók már megrendelést sem tudtak fogadni, a készlethiány miatt gyakran árat sem tudtak, mert nem volt mire.  

De nem csak az építőanyagok drágultak, hanem a felújítási szolgáltatások kivitelezői díjai is. Őszre olyan súlyos lett a helyzet, hogy a kormány is közbeavatkozott: az export leállításával és egyes termékek különadójával szerették volna megállítani a drágulást.  

shutterstock_1803168007.jpg

Már csak az energiaárak hiányoztak

Az év során az építőanyagok árának hihetetlen emelkedése mögött több dolog is állt. A támogatások és a korlátozások feloldása felpörgették az építőipart. Az import összetevőket is tartalmazó termékeknél a világpiacon jegyzett nyers- és alapanyagok árrobbanásának továbbgyűrűző hatása érződött, nőttek a logisztikai költségek, a szállításokban megjelenő fennakadások pedig a gyártási költségekre is hatással voltak.  

Őszre ez a tendencia megállni, sőt fordulni látszott. A fő nyersanyagok világpiaci ára is folyamatosan csökkent és a fához, a műanyaghoz és az acélhoz már 10–15 százalékkal olcsóbban jutottak hozzá a gyártók. Ennek hatását, ahogy az állami rendelkezések eredményét is a fogyasztók is megérezhették. 

shutterstock_417469837.jpg

Az utóbbi hetekben megjelent hirtelen energiaár növekedés azonban ezt a szektort is elérte. Az előrejelzések szerint az építőanyagok 2022-től 10-30 százalékkal is drágulhatnak. Ez szinte minden építőanyagot érint majd, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben. Ezzel számolva 2022 januárjában körülbelül 10 százalékkal kerül majd többe az építkezés és a felújítás. Az előrejelzések szerint leginkább a tégla és a kerámia burkolatok ára fog emelkedni, de a szálas és műanyag hőszigetelők és a gipszkarton lapok sem maradnak ki a drágulásból, már ha egyáltalán lehet majd kapni. 

süti beállítások módosítása