Felépült a ház, de mi lesz a kerttel?

A széleskörű új támogatásoknak és a gyorsan felépíthető készházas rendszereknek köszönhetően egyre több új családi ház épül. Aki pedig családi házat épít, annak bizony a végén kertje is lesz. Először persze inkább valami sáros, feltúrt borzalom, ahová nehéz elképzelni a fákat és a virágokat, de kis odafigyeléssel és sok munkával olyan kertet alakíthatunk a házunk köré, amire mindig is vágytunk. 

De vajon a ház tervezésekor és a kivitelezés során elég figyelmet fordítunk a kert tervezésére és kialakítására is? Vannak olyan részletek, amiket már az építkezés megkezdése előtt érdemes figyelembe venni, ha pedig elkészült a ház, kezdődhet a kertrendezés! 

shutterstock_1296281386_1.jpg

Miket gondoljunk át a tervezés előtt?

Egy kerttel sok munka van, így fontos tisztában lenni azzal, mennyi időnk van és mennyi energiát szeretnénk majd a kertünkre fordítani. És nem utolsósorban mennyi pénzt. Szeretnénk gyümölcsfákat, vagy kevesebb gondozású díszfákkal is beérjük? Egy dús virágoskert, vagy csak a szép zöld gyep az, ami a fontos a számunkra? Esetleg haszonnövényeket is termesztenénk?  

Bármi is a vágyunk, fontos hogy először vonuljon le minden mester, tűnjön el az építési törmelék, csak utána vásároljuk meg a növényeket. De az sem mindegy, hogy ezt követően hová ültetjük őket. 

shutterstock_310735949.jpg

A legfontosabb: a jó termőföld

Már az első kapavágásoknál kiderül, milyen minőségű földből áll a telkünk. Ha nem vagyunk benne biztosak, kérjük szakember tanácsát, hiszen a különböző növények különböző földet igényelnek, így a tervezési szakaszban ez fontos szempont lesz. Ha a meglévő nem megfelelő, vagy kevés, szükség lehet termőföld cserére is, amivel megalapozhatunk a megvásárolt növényeink hosszú életét. Bár termőföldet venni költséges, gondoljunk bele: ha a rossz minőségű, agyagos, köves föld miatt kipusztulnak a növényeink le kell cserélünk őket, az sem pénztárcabarát megoldás. Ha spórolni szeretnénk, már az építkezés előtt óvjuk meg a telkünk földjét és a felső réteget hordassuk egy kupacba, takarjuk le és az építkezést követően terítsük vissza a megfelelő helyekre. 

shutterstock_1793684065.jpg

Aranyat ér az esővíz!

Költségkímélő, hasznos és környezetbarát megoldás az esővíz gyűjtése. Ezt utólag is bármikor megtehetjük, számtalan módszerrel gyűjthetjük hordóba az ereszünkből folyó vizet, de ha a kert kialakítása előtt kialakítjuk a gyűjtő rendszert, akkor később praktikusabb és gyorsabb lesz a kert öntözése. A föld alatti vízgyűjtő tartályban mindig rendelkezésünkre áll majd az esővíz, amit slaggal tudunk majd a növényekhez eljuttatni. 

shutterstock_316507238.jpg

Természetes árnyékolás

Ha nagyobb fákat ültetése a terv, vagy a meglévőket helyezzük majd vissza az építkezés után, gondoljunk arra, hogy ezeknek nagy méretű gödröt kell majd ásnunk. Ekkora ültetőgödörhöz pedig munkagép kell, így számolni kell a gép bejutásával és azzal, hogy a munka után a fa körül tereprendezésre lesz szükség. Az ügyesen elhelyezett fákkal pedig az olcsó és természetes árnyékolást is megoldjuk, amitől a forró napokon a lakásunk hűvösebb, a hűtésre szánt  összeg pedig alacsonyabb lesz. A részletekről itt írtunk már bővebben

shutterstock_458236126.jpg

A növényeken kívül

Egy kert ne csak szép legyen, de az igényeinknek megfelelően használható is. Ha például szaletlit építenénk, előre tervezzük meg a helyét, és ne feledkezzünk meg a hozzá vezető járdáról sem. A járda mellé pedig világításra is szükség lesz, amit szintén időben szükséges kialakítani. Így készüljünk időben a kútfúrásra, a kerti tó, a járdák és a vízóra helyének kialakítására is. 

Ha a telek nem sík, akkor támfalak, rézsűk, lépcsők kialakítására is szükség lesz. Ez  a munkafolyamat is megelőzi a többit, hiszen a betonozás és a kövek hordása kárt tenne a telepített növényekben. 

Gondoljunk arra is, hogy a kerti bútor is lehet épített, így annak is érdemes időben nekiállni. Népszerűek a Ytongból épített bútorok, amikből akár kültéri polcokat, pultokat, egyszerűbb bútorokat készíthetünk. 

shutterstock_1668842989.jpg

Kinek való a gyep?

A kert fontos része, de vannak szakemberek, akik szerint senkinek. Nehezen fenntartható, rengeteg nyírást, gondozást és locsolást igényel, míg haszna szinte semmi. Ráadásul nem is olcsó: a gyepszőnyeg, vagy a gyeptégla költséges, a magról vetés pedig hosszadalmas. Pedig egy kert fontos része a szabad, füves terület, de ha nem golfozni szeretnénk, vannak más lehetőségek is. Haladjunk a korral és lássuk be, hogy egy természetközeli kert nem csak zöld gyepből áll: van benne vadvirág, évelő ágyás, cserje és talajtakaró növény is. Ha pedig csak egy kis részen füvesítünk, az kisebb ökológiai lábnyommal és munkával jár, de mégis lesz hová leheverni, ha elfáradtunk a kertünk gondozásában.

süti beállítások módosítása