Jöhet egy szuper tetőtéri lakás?

Egy barátnőmnek volt egy nagyon klassz tetőtéri lakása néhány évvel ezelőtt. Mindig szerettem hozzá felmenni, mert sajátos hangulata volt a lakásnak, azon túl, hogy a kilátás is szuper a társasház tetején. Remekül tervezték meg a belső teret, jó volt a helykihasználás, nem volt sok lik-luk, ami gyakran a tetőtéri lakások problémája. Igazi, szuper csajlakás volt.

ytong_tetoter_2.jpg

Persze a tetőtérbeépítés arra is megoldást jelenthet, hogy egy ingatlanban éljen együtt több generáció. Egyszerre együtt, de mégis külön légtérben, ami hosszú távon bizony jót tehet a kapcsolatoknak.

Mert ugye sok pozitív oldala lehet az együttélésnek, de ugyanúgy feszültségeket is generálhat, ami annál robbanásveszélyesebb, minél közelebb élnek a generációk egymáshoz.

(Nálunk az volt a „szabály”, hogy olyan legyen a távolság, hogy papucsban ne lehessen átmenni a család másik feléhez, ami számunkra remekül be is vált.)

10 milliós támogatás tetőtérbeépítésre

Egy tetőtér esetén ez persze nem feltétlenül igaz, mégis jó megoldást jelenthet többgenerációs családoknak. Pláne, ha a fiatalok az eddig üresen álló tetőtérbe költözhetnek be.

Most azért is kecsegtető lehetőség egy nagyobb méretű ingatlan esetén a tetőtérbeépítés, hiszen az otthonteremtési program keretében már erre is felvehető lesz a 10 millió forintos CSOK-támogatás, amennyiben külön bejáratú otthont alakítanak ki. (A maximális összegű támogatást három gyermek vállalása esetén lehet igénybe venni.)

Vagyis aminek van konyhája, fürdőszobája és lakótere is, és milyen praktikus megoldás, hiszen rögtön a házon belül van a segítő család is.

A KSH adatai szerint 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások mindössze kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. Ezzel a támogatással az eddig kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterek lakássá alakítása is lendületet kaphat.

Mivel a beépíthető telkek elérhetősége egyre kisebb, különösen a legnépszerűbb településeken, városokban, az áruk pedig éppen a hiány miatt alaposan felszökött, a fővárosban a duplájára, míg a megyeszékhelyeken átlagosan 40%-kal nőtt a telkek ára. Így minden új beépíthető terület csábító lehetőséget jelent.

Változott az építési törvény

Ráadásul éppen idén márciustól vált könnyebbé a tetőterek beépítése az építési törvény változása nyomán, ami számos helyi szabályozás mozgásterét szűkítette, egyeseket eltörölt.

Eszerint nem számít bele a helyi építési szabályzatban meghatározott szintterületi értékbe a tetőtér-beépítés, és nem számít bele az adott területre előírt maximális lakásszámba a tetőtér-beépítéssel létrejött lakás. Így megnyílt az út a belvárosi tetőterek beépítése előtt is.

Bár itt nem feltétlenül a korábban emlegetett többgenerációs együttélés lehet leginkább a mozgatóerő, mint inkább az akár egészen exkluzív, a lenti zaj és légszennyezéstől távolabbi legfelső emeleti, akár penthouse lakások kialakítása.

Tetőtérbeépítésnél erre figyeljünk

A tetőterek beépítésénél érdemes nagyon figyelni a megfelelő hő és hangszigetelésre. Hiszen éppen ez a rész tud a legmelegebbé válni például kánikulai nyári napokon. Így a hűtésre, árnyékolásra is külön figyelemmel kell lenni.

A tető megemelése esetén térdfalak és oromfalak építésére is sor kerülhet, amely az Ytong falazóelemeivel megvalósítható, ahogy a térelválasztás és a szigetelés is.

Persze a tetőtéri bővítésnél fontos figyelembe venni az épület adottságait, statikáját, teherbírását. Ebben érdemes szakértő segítségét igénybe venni, mielőtt nagyon elmerülnénk az álmodozásban, hogy valóban megvalósíthatók-e az elképzeléseink.

Főként, hogy ha a cikk elején említett támogatást szeretnénk igénybe venni, akkor általában nem kisebb átalakításról, hanem komoly beruházásról van szó, hiszen egy teljesen külön bejáratú otthont kell kialakítani az összes helyiséggel. Nem csak hálószobákat költöztetünk a tetőtérbe, hanem konyhát és vizesblokkot is.

süti beállítások módosítása