Kifelé a városból – egyre drágábban

A lakáspiacon csak átmeneti lassulást idézett elő a koronavírus-járvány. Bár az árak emelkedése valamelyest lassult, nem történt radikális árcsökkenés. Sőt, a külső kerületekben, az agglomerációban a korábbinál jobban emelkednek az árak, mert nagyobb lett a kereslet ezek iránt az ingatlanok iránt.

budapest_mezo2_y_s.JPG

Inkább ki, mint beköltözünk

Az ok kettős, ugyanis az utóbbi időben a belvárosi lakásárak Budapesten annyira megnőttek, különösen az új építésű lakásoknál szinte mindennapi a milliós négyzetméterár, hogy aki nem tudott vagy akart ilyen áron lakást venni, vagy ugyanazért a pénzért nagyobba szeretett volna költözni, az inkább a korábban kevésbé népszerű kerületek illetve az agglomeráció felé nézegetett.

A helyzetet jól jellemzi, hogy egy jó állapotú, közepes méretű belvárosi lakás áráért az agglomerációban akár egy 80-110 négyzetméteres házhoz is hozzá lehet jutni, írta az Index.

Ugyanakkor éppen mivel megnőtt az érdeklődés, és a járvány miatt sokan lakás helyett inkább ikerházba vagy önálló családi házba költöznének kerttel, ezért az árak ezeken a területeken is elindultak felfelé.

Különösen azoknak az ingatlanoknak az árai emelkedtek, amelyek felújítottak vagy újszerűek, korszerűen szigeteltek, és ezzel együtt jó az energiahatékonyságuk.

Míg egy ilyen kondíciókkal rendelkező 100 négyzetméter körüli vidéki ház 2018-ban 28 millió forint körüli összegbe került, 2020-ra a hasonló ingatlanok átlagára már 39 millió forint körül jár, derül ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation adataiból.

A kiköltözési tendenciára világít rá az is, hogy 2015-ben még inkább befelé költöztek a fővárosba az emberek, addig az elmúlt években ez az áramlás megfordult, és inkább az agglomeráció és a vidék felé vették az irányt.

Az emelkedő árak ellenére Budapest után a második legdrágább ingatlanpiaccal rendelkező városban Székesfehérváron is több mint negyedmillió forinttal olcsóbban lehet egy négyzetméterhez hozzájutni, mint a fővárosban.

A legolcsóbb megyeszékhelyen, Salgótarjánban, pedig 750 ezer forinttal kevesebbért. (Budapest 840 ezer ft/négyzetméter, Székesfehérvár 570 ezer, Salgótarján 90 ezer.)

Leáldozhat a befektetésre vásárolt lakásoknak?

Különösen a hitelre vásárolt lakások esetében okozhat a hitelmoratórium lejárta tömeges eladási hullámot, főleg Budapesten. Ugyanis mivel szinte nincsenek turisták jelenleg a fővárosban, a hitel törlesztőrészletét a rövidtávú kiadásból finanszírozó tulajdonosok nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha nem sikerül az ingatlant kiadniuk hosszú távra - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Az albérletárak pedig 10-15%-ot csökkentek a járvány kitörése óta, éppen a megnövekedett kínálat miatt.

A fentiek ismeretében azonban kérdés, mekkora lesz ezekre a lakásokra jelen helyzetben a kereslet. Hiszen úgy tűnik, aki most ingatlant vesz az elsősorban nem ezekre a típusú lakásokra pályázik.

süti beállítások módosítása