Harc a nedves falak ellen

A fallal sok problémába belefuthatunk, én is írtam már a hang- és hőszigetelés jelentette kihívásokról. Amiről viszont talán kevesebb szó esett, az a nedvesedés, márpedig ez nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is. Viszont van rá megoldás.

multipor_5855.jpg

Talán meglepő, de Magyarországon jelenleg a leggyakoribb falazati probléma a nedvesedés. Ráadásul ha ehhez társul a hőszigetelés hiányossága, akkor már salétromos lesz a fal, ami nem csak a szépségről, de az egészségről is szól. 

Nem mennék ebben most mélyebben bele, maradjunk annyiban, hogy például a penészgomba is imádja a vizesedő falat, márpedig ez egyenes út az allergiához, ízületi gondokhoz. 

Többször felhoztam már, milyen harcokat folytattam a penész ellen az elmúlt évtizedekben, sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel – szóval nem érdemes megvárni, amíg kialakul, jobb a megelőzés. 

Ugyan penész- és salétromeltávolító szerekkel átmeneti sikereket elérhetünk (hosszú posztokat tudnék írni – írtam is - azokról a penészirtó megoldásokról, melyek hatékonyságáról meg voltam győződve, hogy utána mindig jöjjön a csalódás), de ha a fal nedvesedése nincs megoldva, akkor a jelenség újra meg újra jelentkezik. 

Ha viszont hosszú távú megoldást szeretnénk, akkor eddig meglehetősen komoly költségekbe kellett verni magunkat. 

A jó hír, hogy van egyszerűbb és olcsóbb megoldás, méghozzá a Multipor Exsal Therm, amely ráadásul a sótalanítás mellett hőszigetel is, szóval két legyet ütünk egy csapásra. A Multipor Exsal Therm lap a nedvességet és a sótartalmat magába szívja. (Nem beszélve arról, hogy a Multipor környezetbarát, homokból, mészből, cementből és vízből készült hőszigetelő lap.) 

A rendszer előnye, hogy nem kell kiszárítani a falazatot, elegendő egy sík, stabil felület, amire egyszerűen - saját ragasztóanyagával - felragasztjuk ezeket a lapokat. Végleges, hosszú távú megoldás érdekében azért érdemes a folyamatos nedvesedés okát (pl. szivárgás) megszüntetni. 

A fentiekből következik az is, hogy a hagyományos módszerekhez képest ez azért gyorsabb, egyszerűbb és ebből adódóan olcsóbb megoldás is, arról nem beszélve, hogy a Multipor ExSal Therm rendszer nem éghető. 

Összességében tehát a fal vizesedése komoly gond (pláne, ha nem lépünk időben), ugyanakkor nem megoldhatatlan probléma és anyagilag sem kell tönkremenni a megoldásba.

süti beállítások módosítása