Beledermed a járványba az ingatlanpiac

Az élet legtöbb területéhez hasonlóan az ingatlanpiacot sem kíméli az új koronavírus-járvány. Olyannyira nem, hogy a szakértők szerint amíg a járvány tart, addig szinte teljesen leállnak az adás-vételek, és az azt követő hónapokban is komoly lassulás lesz.

xella.jpg

A járvány idejére teljesen megdermed, hibernálódik a piac, ami érthető, hiszen ilyenkor az embereknek kisebb gondja is nagyobb az ingatlanvásárlásnál. A járvány utáni időszakban viszont arra számítanak, hogy gyorsan talpra áll a piac is.

A Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint a helyzetet nyilvánvalóan rontja majd a fizetések várható csökkenése. „Ha az átlagbérek mondjuk 20-30 százalékkal visszaesnek, hasonló nagyságrendű árcsökkenés is elképzelhető a lakáspiacon, mindenekelőtt a lakásbérleti díjakban” – mondta a Magyar Nemzetnek Balla Ákos.

Azt, hogy mi vár az ingatlanpiacra, elég jól mutatja az albérletek sorsa: az árak már most ott tartanak, hogy a fővárosban is megjelentek az elmúlt egy-két évben jóformán elképzelhetetlen, 100 ezer forint körüli havi díjak – mondta a lapnak az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László szerint a helyzetet tovább árnyalja, hogy a járvány miatt gyakorlatilag összeomlott az Airbnb-s és egyéb rövid távú, a turizmusra épülő lakáskiadások piaca, így például Budapesten közel 10 százalékkal több most az üres albérlet, mint korábban.

Lakás vagy ház?

Szóval vásárolni az elkövetkező egy-két hétben nem nagyon fog senki, ám akinek van némi tőkéje, az akár készülhet is arra, hogy a közvetlen veszély elmúltával a fenti okokból kiindulva akár egészen kedvező áron juthat ingatlanhoz. A kérdés az, hogy inkább lakást vagy házat érdemes megfontolni – ebben próbálok meg segíteni az alábbiakban.

A lakás előnyei

A lakás legnagyobb előnye, hogy ugyan négyzetméterre vetítve drágább, a kisebb alapterület miatt összességében még mindig olcsóbb, mint egy családi ház és a fenntartás költségei is jóval alacsonyabbak.

Emellett jóval egyszerűbb a takarítás, a karbantartás, nincs kert, a közös költségben benne van szinte minden külső rendrakás, kerti munkák, takarítás. Ha bármelyik nagyobb város belső részén lakunk (ahol jellemzően inkább lakások vannak, mint házak), akkor könnyebben elérhetők a szolgáltatások (legyen az orvos, fodrász, bank, mozi, színház) és nagy eséllyel jobb a közlekedés.

A lakás hátrányai

Nyilván az egyik legnagyobb hátrány a szomszédok sora, ami még akkor is hozhat nehéz helyzeteket, ha egyébként jóban vagyunk, akkor pedig pláne, ha nem. Szomszédok ugyan a családi háznál is vannak, de egyrészt kevésbé lehet őket hallani, másrészt az a pár méter távolság is számít.

Lakásban élve elkerülhetetlen, hogy néha közös döntéseket kell meghozni (lakógyűlések…), márpedig egy közösségben mindig lesz valaki, aki elégedetlen egy adott döntéssel.

Emellett ha nincs teremgarázs vagy külön kijelölt hely, akkor gondot okozhat a parkolás is (sok siker annak, aki például este keres parkolóhelyet valamelyik budapesti belvárosi kerületben).

A családi ház előnyei

A családi ház jellemzően nagyobb és tágasabb, mint egy lakás, de számomra talán legnagyobb előnye mégis a kert. Tavasztól őszig egyetlen lépés és már kint kávézhatunk a teraszon.

A fentebb már említett szomszédság is jobb eséllyel békés (bár természetesen tudok nagyon durva ellenpéldát is), ráadásul mivel kevesebb van belőle, így kisebb az esély arra, hogy kifogunk egy ellenszenves személyt.

Saját ház esetében mi döntünk mindenről, senki nem szól bele abba, hogy felújítsunk-e és ha igen, mikor; milyen legyen a kert; és ha van kutyánk vagy macskánk, az is jobban fogja élvezni, mint egy lakást.

A családi ház hátrányai

A legnagyobb hátránya nyilvánvalóan az ára, hiszen még ha négyzetméterre vetítve olcsóbb is lehet egy családi ház, mint egy lakás, a mérete miatt nyilvánvalóan drágább lesz.

Mivel a családi házak jellemzően külterületen, kertvárosban találhatók, ezért jelentősen hosszabb lehet a munkába járással töltött idő, különösen Budapesten és a nagyobb városokban.

Fűnyírás, kerítésfestés, hólapátolás, karbantartási munkák – egy ház körül tényleg mindig van mit csinálni, ráadásul ha ezeket nem mi végezzük el (a kertet azért tavasszal és ősszel nem árt, ha szakember teszi rendbe), akkor elég súlyos pénzekbe kerülhet.

Összességében azt gondolom, mind a lakásnak, mind a háznak megvannak a maga előnyei. Az anyagiakon túl nagyon sok függ attól is, milyen élethelyzetben van az ember – kisgyermekes családoknak ideálisabb egy kertes ház, amikor viszont kirepülnek a gyerekek, talán érdemes megfontolni egy kisebb, de jobb fekvésű, jó közlekedésnél lévő lakást.

süti beállítások módosítása