Három hiba, amivel elszúrható egy építkezés

Egy építkezés a legtöbb ember életének legfontosabb beruházása. Sorsdöntő anyagi és más szempontból is – ennek ellenére kifejezetten meglepő, milyen alapvető hibákat képesek sokan elkövetni. Pedig némi tervezéssel, átgondolással sok problémát meg lehetne előzni.

dabas7_ytong.JPG

Az évek során elég sok embert láttam már építkezni, legtöbbjük nagyon hasonló hibákat követett el, ráadásul ezek többsége pusztán lustaságból vagy felkészületlenségből adódik, azaz könnyen elkerülhető lenne. 

Nyilván nem lehet mindent végigvenni, de arra gondoltam, pár nagyobb problémakört érdemes lenne megemlíteni, már csak azért is, mert nem kevés tanulsággal szolgálnak. 

Pénzügyi felkészületlenség 

Számomra mindig a legdurvább élmény a tájékozatlansággal szembesülni. Egy házat ma felépíteni nagyon sok tízmillió forint, ehhez képest olyan kérdésekkel találkozik néha az ember, hogy a fal adja a másikat. 

Vajon mire gondol az, aki különböző Facebook-csoportokban érdeklődik mondjuk a CSOK szabályai és keretei felől? A CSOK az elmúlt években többször módosult, volt, amikor nem is keveset, vajon miért nem lehet a hivatalos oldalon tájékozódni? 

Teljesen mást fog ugyanis mondani az, aki 2 éve vette fel, mint az, aki mondjuk idén valamikor – hogyan lehet erre alapozni? 

Vagy gondoljunk arra, hogy egy (hasamra ütve mondok egy összeget) 30 milliós beruházás esetében miért nem szán valaki pár tízezer forintot arra, hogy egy szakértővel átbeszélje a lehetőségeket, előnyöket és esetleges hátrányokat? 

Pedig ezzel nagyon csúnyát lehet bukni, hiszen helytelen információk nyomán a jobb esetben is feleslegesen készülünk fel bizonyos dolgokra, vagy életszerűtlen pénzügyi terveket kreálunk. 

Tervezés hiánya 

A másik komoly hiba, amikor úgy vág bele valaki egy építkezésbe, hogy az nincs rendesen átgondolva, megtervezve. Ilyenkor jön a kapkodás, a csúszások végeláthatatlan sora, ezekkel pedig a költségek néha brutális emelkedése. 

(Egyébként sem nagyon értem, Magyarországon miért törődik bele mindenki abba, hogy az eredeti költségvetés akár 20-30 – vagy még több – százalékkal magasabb lesz, de ez egy másik téma, ami messze vezetne.) 

Szóval nem lehet (illetve lehet, csak nem jó ötlet) „majd csak lesz valahogy” alapon belevágni, rendesen elő kell rá készülni, pontos pénzügyi tervet kell készíteni, lehetőleg reális átfutási idővel. („Már három hónapja be kellett volna költöznünk, a hónap végén lejár a lakásbérlésünk, jaj, mi lesz?!” Ugye ismerős?) 

Szétaprózódás 

Ebben a helyzetben két lehetőség áll az építkező előtt: vagy teljes mértékben, napi szinten belefolyik a dologba, időt, energiát nem kímélve, vagy profikra bízza a dolgot. 

Az első út is járható, de akkor legyen rá időnk és energiánk, különben csak teljesen szétaprózzuk magunkat és a végén teljesen szétesik körülöttünk minden. 

A ránk ömlő információból azért elég nehéz kibányászni a lényeget, ezért jelenthetnek nagy segítséget az olyan oldalak, mint az Építeni akarok, ahol a különböző fázisok bontották egy építkezés menetét, és mindegyik esetében összeszedték a legfontosabb tudnivalókat. 

A szétaprózódás másik ellenszere az, ha a kész házak irányába mozdulunk el. Az Ytong Kész Ház rendszer például már 10 éve létezik és a tervezéstől a családi ház megépítéséig az építés teljes folyamatát lefedő rendszert kínál.

Magyarán a kijelölt partnerek a tervezéstől az építőanyagok beszerzésén, az építkezés bonyolításán egészen az átadásig minden lebonyolítanak. 

Szóval, ha valaki éppen építkezés előtt áll, vagy csak gondolkodik rajta, annak nyugodt szívvel javaslom, hogy legalább fusson végig az oldalon – ha mást nem is, azt biztosan látni fogja, mi minden vár rá, ha belevág.

süti beállítások módosítása