Süllyesztett terek otthon: előnyök és hátrányok

Lehet, hogy konzervatív az ízlésem, de a magam részéről szeretem otthon az elválasztott tereket. Nem tehetek róla, de szerintem nem baj, ha a konyhának van ajtaja, vagy a fürdőszoba nem a hálószobában van. Ez persze manapság nem trendi, mert újabban mindent összenyitunk – ezzel párhuzamosan visszatérőben az ötvenes-hatvanas évek építészeti divatja, a süllyesztett/kiemelt tér.

sullyesztett_nappali_foto_houzz.jpg

A dolog érthető, mert noha ma már alig lehet új építésű, nem amerikai konyhás lakást vagy házat találni, azért sokan mégis szeretnék valamilyen módon elválasztani a különböző funkciójú tereket egymástól. 

A szintekkel játszva ez nem is lehetetlen és még falak sem kellenek hozzá. Ugyanakkor a süllyesztett tereknek nem csak előnyei, de hátrányai is vannak.  Mindkettőt sorra veszem az alábbiakban. 

Előnyök 

Terek elhatárolása 

Sok szót nem vesztegetnék rá (az előbb megtettem…), a lényeg tehát, hogy falak felhúzása nélkül különíti el a különböző funkciójú tereket egymástól. 

Intimitás 

Egy jól elhelyezett süllyesztett tér (mondjuk akár a nappali közepén vagy valamelyik sarkában) kifejezetten intim, kényelmes és meghitt helyet hoz létre, ami szinte tudat alatt vonzza egy helyre a szobában tartózkodókat. Még érdekesebbé tehetjük, ha nem csak a padlóval, de a plafonnal is játszunk kicsit, illetve egy csillár is felhívhatja rá a figyelmet. 

Kiemeli a teret 

Ahogyan a süllyesztett tér intimebb hangulatot sugároz, úgy a kiemelés jobban felhívja a figyelmet otthonunk adott részére. Leggyakrabban az étkezőt vagy a hálószobán belül az ágyat szokás megemelni kicsit. 

Karakteressé teszi a szobát 

Különösen igaz ez akkor, ha az adott süllyesztés vagy kiemelés nem teljesen szabályos mértani alakzat. 

Kint és bent is alkalmazható 

Nem csak a házon belül, de a kertben is kihasználhatjuk az ilyen terek előnyeit. Egy teraszt vagy kertet is kifejezetten feldobhat a szintkülönbség és ott is jól szétválasztja a funkciókat. 

Hátrányok 

Kis helyen nem működik 

Hátrányból akad bőven, nagyon fontos, hogy elegendő tér kell hozzá, mert egyébként nem „adja ki” magát. Magát a süllyesztett részt is megfelelő méretűre kell hagyni, amihez persze kell az alapterület, különben az egész inkább nevetséges (rosszabb esetben klausztrofób) lesz, mint hívogató. 

Drága és nehéz átalakítani 

A kiemelt tér még hagyján, de a süllyesztett esetében különösen igaz, hogy az egyediség átka, hogy jó eséllyel egyedi bútor kell bele. Ami nem csak megdrágítja a berendezést, de megnehezíti az átalakítást is, ha változtatnánk. Arról nem beszélve, hogy a mélyedés akkor is ott marad, ha éppen kiábrándultunk az egész koncepcióból (vagy gondolkodhatunk azon, hogyan hozzuk szintre a szoba többi részével). 

Balesetveszélyes 

A legtöbb baleset otthon következik be és egy süllyesztett tér (de még egy kiemelt is) komoly veszélyforrást jelent. Kisgyerekkel nem nagyon ajánlanánk egyiket sem, de felnőtteknél is lehet problémás, különösen akkor, amikor egyszerre sokan vannak a lakásban/házban. 

Mit érdemes átgondolni? 

Elég sok mindent, szerintem a legfontosabb már az ötlet felmerülésekor az, hogy tényleg és nagyon akarjuk-e. Mivel (mint az előbb írtam) ha már egyszer ott van, akkor nehéz vele mit kezdeni, érdemes erre a kérdésre nagyon határozott igennel felelni, különben komoly bosszúságot is okozhat. 

A süllyesztett rész alakja és mérete 

Fontos, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a teret, érdemes végiggondolni, hányan használnánk, mekkora legyen az adott rész – ez nem csak a tervezést, de a költségeket is jelentősen befolyásolja. Minél nagyobb a terület és minél bonyolultabb az alakja, annál drágább lesz. 

Milyen mélyre süllyedjünk? 

Az, hogy milyen mélyre süllyesszük az adott területet, függ a személyes preferenciáktól és a stílustól is. Ne felejtsük el a felhasználók korát és vegyük figyelembe, hogy mennyire forgalmas az adott lakrész (azok a fránya balesetek, ugye…). 

Lépcsők 

Nem fogjuk megúszni azt, hogy legalább egy (két-három) lépcsőfok vezessen le a süllyesztett részhez, márpedig ezeket meg kell tervezni, gondolva az idősebbekre is. 

A süllyesztett tér kialakítása tehát nem lehetetlen, érdekes, egyedi ötlet, de érdemes mindenképpen alaposan átgondolni, mielőtt belevágnánk, mert túl azon, hogy megterheli a pénztárcánkat, nagyon hosszú távú döntést hozunk meg vele – annak az előnyeivel és hátrányaival egyaránt.

(Fotó: houzz)

süti beállítások módosítása