Ilyen idén a divatos fürdőszoba

A fürdőszoba ma már sokkal több annál, mint egy helyiség, ahol tisztává varázsoljuk magunkat. Nagyon sok esetben egyike azon kevés helyeknek a lakásban, ahol igazán egyedül lehetünk, márpedig erre mindenkinek szüksége van. Nem csoda hát, ha az idei trendek is tükrözik ezt az életmódbeli szemléletet.

furdoszoba_foto_a9_architecture_ltd.jpg

Felmérések is alátámasztják, hogy a fürdőszoba egyre kiemeltebb helyet kap az életünkben, nem csoda tehát, ha egyre jobban odafigyelünk arra is, miként van berendezve, adott esetben felújítva. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fürdőszoba ma már több, mint egy funkcionális helyiség, a tervezők is bátrabban nyúlnak a különböző anyagokhoz, fantáziadúsabban használják a teret. 

A fürdőszoba tere 

Apropó tér: az új építésű lakásokban és házakban egyre nagyobb alapterület jut a fürdőszobának, így az sok esetben már inkább számít relaxációs térnek, mint egyszerű, higiéniát szolgáló helyiségnek. Több funkciót kiszolgál tehát, ami a berendezésben is visszaköszön. 

Nyilván egyszerűbb dolgunk van a nagyobb alapterületű fürdőszobákkal, azok esetében leginkább csak a fantázia (illetve sajnálatos módon a pénztárcánk…) szab határt a képzeletnek. 

Ez persze nem mindenkinek adatik meg, így joggal merülhet fel a kérdés: mit tegyenek azok, akik kisebb alapterülettel kénytelenek beérni. A jó hír az, hogy erre a gyártók is gondolnak, így a legtöbb kínálatban már megtalálható a nagyméretű szaniterek kisebb alapterületre optimalizált változata. 

Szerencsés trend, hogy 2019-ben a minimalista vonalvezetés dívik, ami szintén kedvez a helykihasználásnak, a térérzetet pedig a jó színválasztással is növelhetjük. 

Csak természetesen! 

Idén a (kissé robusztus) rusztikus a divat. Mindez a réz, a kovácsoltvas és a textil eddiginél hangsúlyosabb megjelenésében mutatkozik meg, ezt a trendet húzzák a természetes kőburkolatok, a mozaikok és a fahatású burkolatok. 

Mondjuk annyiban szerintem érdemes vigyázni, hogy a gyorsan változó divatok a túlságosan markáns fürdőszobákat gyorsan idejétmúlttá tehetik, márpedig akkor ismételten mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. 

Részben a mediterrán életérzést erősíti a szabadon álló kád ismételt térnyerése (tart már egy ideje…), ezek között egészen minimalista, kecses darabokat is találunk. 

Mint már említettem, a burkolatok esetében is a természetesség a vezérlőelv, legyen az kő-, fa-, cement-, vagy betonhatású darab, mindezeket hatalmas lapokban felhelyezve (ez a mondás szerint emeli a fürdőszoba elegáns voltát). 

Van egy olyan nagyon furcsa divat, melyben semmi sem az, aminek látszik, azaz a kerámia fát utánoz, a fa kerámiát, a tapéta csempét és így tovább. Hogy ennek mi értelme van, azt nem tudom megmondani, ehhez én kevés vagyok… 

Csináld magad! 

Mindez rendben is lenne, ha valaki bírja pénztárcával. Mi van azonban akkor, ha valaki maga állna neki a fürdőszoba felújításának? Az ötlet kétségkívül tartogathat némi kihívásokat, de nem lehetetlen. 

Az Ytong PEF jelű előfalazó lapjával például könnyen dolgozhatunk. Jó egyebek mellett fürdőkádak, zuhanyzók, mindenféle belsőépítészeti takarások, polcok, padkák beépítéséhez. 

Ha valaki erre adná a fejét, fontos, hogy a lapot a csatlakozó falakhoz minimum kétsoronként elhelyezett perforált acélszalaggal csatlakoztassa, ha egy mód van rá, ne próbálja meg álló helyzetben beépíteni az elemeket egy sornál magasabb falazat készítésekor. 

Nem mennék végig a részleteken (azokat itt lehet megtalálni az 54.-55. oldalon), a lényeg annyi, hogy aki kedvet érez magában hozzá, maga is belevághat a fürdőszoba felújításába. 

(Fotó: A9 Architecture Ltd)

süti beállítások módosítása