Építkezzen rendszerben!

Csakúgy, mint az élet sok területén, építkezéskor is jobban járunk szerintem, ha megpróbálunk rendszerben gondolkodni. Elsősorban azért, mert megkönnyíti az életünk, másodsorban pedig azért, mert egy komplex megoldás mindig jobban ki van találva.

epitesi_rendszer.jpg

Ráadásul a teljes rendszerek alkalmazása esetében nem mi leszünk azok, akiknek a házán próbálnak ki egy-egy műszaki megoldást, hiszen ki szeretné, hogy álmai otthona holmi kísérleti nyúl legyen. Magyarán pontosan tudjuk, mit kapunk a pénzünkért. 

Falazáskor különösen nem érdemes variálni, sokkal jobb teljes folyamatban gondolkodni. Ez nemcsak a falak felhúzását könnyíti meg, de (például az Ytong esetében) megoldást is kínál a „termikus burok” kialakítására. 

Egy komplex rendszer jellemzője, hogy egyszerre kínál falazatot, hőhídmentes csomóponti elemeket (áthidalókat, falazati indító- és koszorúelemeket), illetve födémelemeket. 

Nincsenek páraproblémák 

Magyarra lefordítva ez annyit tesz, hogy (maradva a példánknál) az Ytong termékekkel egyrétegű energiahatékony, környezetbarát falazatok építhetők és nem kell költeni még külön kiegészítő hőszigetelésekre sem (a munkafolyamatok gyorsabbak, ha nem kell vacakolni külön a hőszigeteléssel). 

Ami nem mindegy, mert ha kilépünk egy adott rendszerből, akkor könnyen belecsúszhatunk abba, hogy beköltözés után észrevesszük, milyen komoly páratechnikai problémákat sikerült összehozni magunknak. 

Könnyű megmunkálhatóság 

Az Ytong könnyen és gyorsan megmunkálható, ami lerövidíti az építési időt, ahogy a szerkezetépítést is egyszerűbbé teszi, a költségeket pedig csökkenti. A falazáshoz szükséges elemeket éppen azért könnyű méretre vágni, akár kézi, akár gépi fűrésszel. 

Ugyanezen okból például a nyílászárókkal is játszhatunk, hiszen ha a sormérettől eltérő a nyílászárók mérete, akkor a méretkülönbséget méretre szabott elemekkel egyszerűen ki lehet egyenlíteni. 

Szerencsére, a könnyű megmunkálhatóság miatt az épületgépészeti munkák is egyszerűsíthetők, a vezetékek, szerelvények helyét pontos geometriával, felesleges roncsolás nélkül ki lehet alakítani. 

Ez pedig nem elhanyagolható előny, amikor egy egész ház elektromos vezetékrendszerét kell kialakítani, hogy egyebekről ne is beszéljünk. (Márpedig ez makacsabb anyagok esetén bizony komolyabb fejtörést tud okozni, főleg a későbbiekben, ha valamit javítani kell vagy újra kell húzni, lehet szétbontani az „egész” falat.) 

Ha pedig kész vannak a falak, az sem mindegy, hogy a mindenféle használati tárgyakat mennyire nehéz vagy könnyű illeszteni. Legyen szó akár falilámpáról, falra szerelt TV-ről vagy csak egy képről. 

Szögelni, csavarozni - egy fúróval, tiplivel megoldani a kérdést egyaránt könnyen megy, általában arra kell odafigyelni, hogy melyik megoldás mekkora súlyt bír el, a fallal nem lesz gond, és még port sem kell nyelnünk miközben pikk-pakk kialakíthatjuk az új házban a kényelmünket, és még ütvefúró sem kell hozzá... 

Nem beszélve arról, hogy ha már most előrelátók vagyunk és passzívházban gondolkodunk, az Ytong építési rendszer erre is megoldást nyújt az anyagszerkezetével azonos Multipor hőszigeteléssel, így annak ellenére, hogy többrétegű a falszerkezet mégis homogén marad. 

Mi alapján döntsünk? 

Nyilván ennek a blognak megvan a maga javaslata a választásra, ám még ha ezt félre is tesszük, akkor is érdemes pár szempontot mérlegelni, mielőtt bármilyen rendszer mellett letennénk a voksunkat. 

- a környezet megóvása - környezetbarát termékekkel

- lakókomfort - kellemes lakóklíma, penészedés elkerülése

- hőszigetelés - a legjobb, ha az építőanyag a tér minden irányába „lélegezzen”

- biztonság - olyan anyagok beépítése, melyek nem éghetőek

süti beállítások módosítása