Mivel érdemes építkezni?

Nyilván sok mindentől függ, ki milyen építőanyag mellett teszi le a voksát, amikor saját otthon építésébe fog. Magyarországon még mindig a klasszikus tégla a szupersztár – hogy aztán a tulajdonságai, az ár-érték arány ezt indokolja-e, más kérdés. A tégla mellett persze egyre népszerűbbek az egyéb építőanyagok és módszerek, ezek közül én ma a hagyományos mészhomoktéglát mutatnám be kicsit közelebbről.

hofj_ger_palais_berlin.jpg

A Magyarországon (ismét) egyre népszerűbb építőanyag, mint neve is mutatja, mészből, homokból és vízből készült. Nyomás alatt formázzák, majd gőzzel szilárdítják meg. 

Ez azért nem mindegy, mert a Silka márkanév alatt futó építőanyag egyik nagy előnye az én szememben éppen környezetbarát mivolta, hiszen ha jól végiggondoljuk az előbb leírtakat, akkor a gyártás során sem károsítja a környezetet. 

Ráadásul rendkívül szilárd, azaz nyugodt szívvel használhatjuk homlokzati teherhordó falak készítésére, a magas felülettömeg miatt jó hang- és hőszigetelő is (ami persze nem azt jelenti, hogy ne kellene szigetelni). 

Hőtechnika 

A mészhomok egyik nagy előnye, hogy nagyszerűen tárolja a hőt, aminek télen és nyáron is komoly előnyei vannak. Mivel a felvett hőt visszasugározza a belső tér felé, télen a felfűtött szerkezet lassan hűl ki, nyáron viszont az éjszakai lehűlés után lassan melegszik fel, ami a közérzetünk és a pénztárcánk (pláne amikor a kettő összefügg…) szempontjából sem mindegy. 

Ez a lassú melegedés-kihűlés azt is jelenti, hogy a belső hőmérséklet minden évszakban többé-kevésbé egyenletes marad. A technikai részletekbe nem mennék bele (azokat el lehet olvasni itt), de az biztos, hogy Multipor hőszigetelő lapokkal kiegészítve egészen nagyszerű eredményeket érhetünk el. 

Párásodás 

Már több posztban is említettem, hogy az egyik esküdt ellenségem a párásodás. A jó hír, hogy a Silka-Multipor kombinációban készült homlokzati falszerkezetek esetén ilyesmivel nem nagyon kell számolni. 

A külső vakolatnak tehát vízlepergetőnek és páraáteresztőnek kell lennie, hogy az építési nedvesség eltávozhasson a szerkezetből, illetve a külső oldalról jövő nedvesség ne juthasson a szerkezetbe. 

Hangszigetelés 

Újabb kényes kérdés a hangszigetelés, különösen épületen belül, mert kinek van kedve akár csak a szomszéd szobából átszűrődő zajokat hallgatni, nem igaz? Erre természetesen mindenféle szabványok vannak Magyarországon is, a lényeg, hogy a Silka falazatok egyhéjú szerkezetként működve segítenek a zajok szűrésében – nem utolsósorban azért, mert nagy tömegük miatt nagyszerűen hangszigetelnek. 

Aligha véletlen, hogy manapság már szinte minden beruházó ebből építi az akusztikai falat, legyen szó társasházak térelválasztó falairól vagy a (manapság megint divatos) ikerházak elválasztó faláról. 

Tűzvédelem 

Nagyon szigorú előírások vonatkoznak a tűzvédelemre is (ezt hívják Országos Tűzvédelmi Szabályzatnak). Lévén a Silka tisztán ásványi eredetű anyagokból készül, ezért nincs, ami lángra kaphatna benne, és még ha ki is gyullad körülötte valami, semmilyen káros gáz nem szabadul fel belőle. 

Így aztán olyan nagyon vizsgálgatni sincs mit rajta, a legjobb tűzvédelmi osztályba tartozik. Mivel már ahhoz is nagyon komoly szerkezet kell, hogy megfeleljen a statikai igényeknek, így a tűzállósága gyakorlatilag nem lehet kérdés.

süti beállítások módosítása