Okosszerszámok mindenkinek

Az okosságok korában élünk, legyen szó telefonról, házról vagy éppen a különböző szerszámokról. Olyannyira igaz ez, hogy ma már nem kell különösebben sok pénz sem ahhoz, hogy megvehessünk például olyan szerszámokat, melyek rengeteget segíthetnek nekünk az otthonunk építésében vagy felújításában. Ezek közül mutatok be most párat.

ytong_sisak.jpg

Az „okosság” persze nem azt jelenti, hogy az adott szerszám digitálisan megrendeli a falazáshoz szükséges alapanyagokat (bár lassan alighanem ez a korszak is elérkezik), de rengeteget segíthet a használójának.

Példaként az Ytong falelemekhez megalkotott szerszámait hoznám fel, mert jó példáját adják annak, hogy néhány okos (és a tapasztalaton alapuló) újítással milyen mértékben könnyíthető meg a munka. 

Annál inkább, hiszen a pórusbeton egyik előnye a könnyű megmunkálhatóság, tehát jó eséllyel a kisebb otthoni munkákat mi magunk is megcsinálhatjuk. 

A horonyhúzó 

A különböző elemek roncsolása az egyik legdühítőbb dolog szerintem – szenvedés és nem mellesleg kidobott pénz, ha használhatatlanra faragunk mondjuk egy falelemet. 

Ezt akadályozza meg a fúrógépbe fogható horonymaró. Használatának lényege, hogy a falra készítünk egy sorvezetőt (ez lehet akár egy léc is), majd ezt követően már egyszerűen kialakíthatjuk a szükséges horonyt. 

A villanyvezeték helyének kialakításakor ugyanezt megtehetjük a már álló falban is. (Biztos kezűek előnyben.) 

A kézifűrész 

A fűrész okossága elsősorban a felhasználón múlik, de érdemes megemlíteni, hiszen az Ytong egyik kiemelkedő előnye a könnyű alakíthatóság. Az igazi érdekesség a fűrész mellett inkább a kifejezetten erre a célra kifejlesztett speciális derékszög. Ezt egyszerűen csak feltesszük a falazóelemre, bejelöljük rajta az elvágandó részt, és kezdődhet a fűrészelés. 

A habarcsterítő szánkó 

Egy meglehetősen ötletes célszerszámról beszélünk, ami nem csak felgyorsítja a munkát (már önmagában ez sem semmi), de sokkal tisztább munkavégzést tesz lehetővé. (Aki takarított már egy felújítás után, annak nem kell magyarázni, milyen fontos ez.) 

A fal szélességével megegyező méretű szánkóba beleöntjük a habarcsot, majd beállítjuk az adagolást, elhúzzuk a zárólemezt, a szánkót végighúzzuk a falon, majd a lemezt visszatolva lezárjuk az egészet. 

A habarcsterítő kanál 

Ha keskenyebb falazattal dolgozunk, akkor nem sokra megyünk a szánkóval, erre az esetre fejlesztették ki a kanalat. A videó magáért beszél, használata pofonegyszerű (még nekem is, pedig az én kézügyességem messze van a kívánatostól). 

A bemutatott okosszerszámok (sok más hasznos termékkel együtt) egyébként megvásárolhatók az Ytong online boltjában, érdemes szétnézni!

süti beállítások módosítása