Mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Otthonteremtési Közösség

Már csak napok kérdése, és kisorsolják a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) első nyerteseit. Ők várhatóan még a nyár előtt beköltözhetnek az általuk megvásárolt ingatlanba.

lakasbelso_foto_pixabay_com_mikesphotos_1.jpg

Aligha túlzás azt állítani, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösség néven futó elképzelés indulása nem volt viharok nélküli. Most ebbe nem mennék részletesebben bele, de talán elég annyi felidézni, hogy a rendszer bejelentésekor előszeretettel emlegették lakáslottóként. 

Most mindenesetre sikerült odáig eljutni, hogy az első ilyen sorsolást lebonyolító Central NOK Szervező Zrt. vezérigazgatója egy minapi interjúban arról beszélt, hogy az első nyertesek napokon belül meglesznek. 

Dióhéjban a NOK-ról 

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség egy igen érdekes konstrukció, aminek keretében csak új építésű lakást vagy házat vehetünk (tehát használt otthon vásárlására, felújításra, stb. nem vehető igénybe). 

Egy-egy ilyen közösség maximum 120 főből állhat, akik 10 vagy 15 éves (120 vagy 180 hónapos) kötelező tagság közül választhatnak. Aki menet közben kilép, az is csak a futamidő végén kapja vissza az addigi befizetését. 

(Azaz ha mondjuk 15 évre kötöttünk szerződést, két évig fizetünk, mint a katonatiszt, ám aztán valamilyen oknál fogva nem tudjuk/akarjuk folytatni, akkor a pénzünk bizony még 13 évig /!/ bent ragad a rendszerben.) 

Az előtakarékossági összeg 10-40 millió forint lehet, a befizetésünkre nincs betéti kamat, a megelőlegezett ingatlanszerzési összegre nincs hitelkamat. 

Ezért cserébe ha az előtakarékossági összeg 20 százalékát befizettük, és sorsolással kiválasztanak minket (vagy liciten megnyerjük), akkor a közösség megelőlegezheti az ingatlan vételárának (NOK szerződés szerinti) további részét. 

Jár állami támogatás (az előtakarékossági befizetések 30 %-a, maximum havi 25 ezer Ft), ami viszont a mi terheinket illeti, azok között van egyszeri regisztrációs díj, havi előtakarékossági befizetés (min. kb. 56 000 Ft), havi 10 ezer forint + áfa szervezési díj. 

A rövidebb futamidő senkit sem érdekel 

Török Béla elmondta, hogy az első közösség 180 hónapos futamidővel alakult meg 180 fő részvételével. A legtöbben a 15 millió forintos szerződéses értékű konstrukciót választották, ami annyiban nem csoda, hogy így lehet maximalizálni a 4,5 millió forintos állami támogatást. A 120 hónapos futamidejű megoldás viszont eddig senkit sem érdekelt. 

Ami a sorsolást illeti, a vezérigazgató szerint „azok a tagok vehetnek részt, akik valamennyi aktuális fizetési kötelezettségüknek eleget tettek, valamint befizették a szerződéses érték legalább 20 százalékának megfelelő havi részletet”. 

„A NOK működése kihatással van az építőiparra, ezen keresztül a gazdaság fejlődésére, a szervezése egy olyan átlátható és prudens piaci gazdasági tevékenység, amelyben a közösség tagjai a legfőbb nyertesek” – dicsérte a konstrukciót a Central NOK Szervező Zrt. vezérigazgatója. 

Nem mind arany… 

Egy vezérigazgató persze nem is tehet mást, mint dicséri a portékát, ám azért a konstrukció kapcsán bőven merültek fel kérdőjelek és akadnak aggodalmak, kockázatok és mellékhatások. 

Mindenekelőtt azt érdemes nagyon megfontolni, hogy akarunk-e ilyen hosszú távon elköteleződni. Ha a 120 hónapos futamidőt kivesszük a rendszerből (nem túl nagy kockázat, mivel az egyelőre a vezérigazgató szerint sem érdekel senkit), akkor nem árt tudatosítani magunkban, hogy 180 hónap bizony 15 év. Ez testvérek között is másfél évtized. 

Ennyi időre kötelezzük el magunkat egy olyan konstrukció mellett, amiről egyelőre senkinek sincsen hosszú távú tapasztalata. Ráadásul hiányzik az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája, amit szintén nem árt észben tartani. (Ezzel együtt természetesen a jogszabályban szerepelnek garanciák, és a Magyar Nemzeti Bank is szigorú felügyeletet ígért.) 

Emellett attól a pillanattól, hogy valaki jogosulttá válik az összegre, egy éve van maximum megtalálni a megfelelő új ingatlant. Márpedig azért az kérdés, hogy mondjuk 10 év múlva milyen lesz az ingatlanpiaci helyzet – nem csak a kínálat, de az ár szempontjából is. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy mielőtt megkapnánk a pénzt, át kell mennünk egy fizetőképességi felmérésen, amin, ha elbukunk, akkor is elveszíthetjük a pénzt, ha addig rendesen, a szerződésnek megfelelően fizettünk. 

Szóval érdemes alaposan végiggondolni a dolgot, mert amilyen vonzó egyfelől az, hogy akár 20 százalék befizetése után (némi szerencsével vagy licitálással) saját ingatlanhoz juthatunk, a rendszerben akadnak bőven buktatók is.

(Fotó: pixabay.com/MikesPhotos)

süti beállítások módosítása