Egekbe lőhetik a lakásárakat a fiatalok

Nemrégiben írtam egy posztot arról, milyen hatással lenne az ingatlanpiacra az, ha a jelenlegi és jövőbeli nyugdíjasok hirtelen nekiállnának kisebb lakásokba vagy időseknek szánt lakóparkokba költözni. Arra gondoltam, most vethetnénk pár pillantást a demográfiai skála túlsó végére, annál is inkább, mert ott is akadnak érdekességek.

gyerekek.jpg

Röviden felidézném a múltkori posztot, már csak azért is, mert akadtak benne bőven érdekességek. Egy friss brit jelentés szerint ugyanis csak az Egyesült Királyságban pár éven belül akár 5,7 millió ember dönthet a „kisebb otthon jobb otthon” mellett, és 20 éven belül ez a szám 11 millióra (!!) emelkedhet, ami alapjaiban formálja át és rázza majd meg az ingatlanpiacot. 

Jelen állás szerint a brit nyugdíjasok fele (!) foglalkozik a kisebbre cserélés gondolatával. A megkérdezettek 38 százalék gyakorlatilag holnap lépne, és van még 10 százalék, akit a különböző adóügyi vonzatok kényszerítenek (vagy éppen ösztönöznek) ebbe az irányba. 

Kijelentkezés a mamahotelből 

Nyugat-Európában (például Olaszországban) már régóta dívik, de kényszerből Magyarországon is egyre jobban terjed a „mamahotel” intézménye, azaz egyre több fiatal marad egyre tovább a szüleivel. 

Ennek a legtöbb esetben anyagi okai vannak (sok szerencsét annak a pályakezdő fiatalnak, aki akár csak egy saját albérletet szeretne, a saját lakásról nem is beszélek), de azért az is előfordul, hogy egyszerűen csak kényelmesebb otthon lakni, ahol az ételtől a tiszta ruháig minden az ember elé pakolnak. 

Játsszunk el egy kicsit a gondolattal, hogy mi történne, ha ez a rengeteg otthon lakó fiatal egyszer csak úgy döntene, mégis inkább a saját lábára állna! Nem kell hozzá nagy szakértelem, sem fantázia, hogy belássuk: őrült lakáshiány és durva áremelkedés következne be. 

Európai körkép 

Az Eurostat 28 országot felölelő, 2014-es hivatalos adatai szerint a 16-29 év közötti fiatalok kétharmada lakik a szüleivel, ami persze csalóka, hiszen a 18 év alatti korosztály esetében ez inkább közelít a 100 százalékhoz. 

Érdekes módon jóval több fiatal férfi (71 százalék) lakik otthon, mint nő (60 százalék), a két véglet Bulgária és Románia (itt több mint 20 százalékpont az eltérés) valamint Svédország (ahol csak 5,8). 

Jellemzően a déli országokban (a horvátoknál, olaszoknál, Máltán) élvezik a mamahotel előnyeit a fiatalok, aminek persze nem csak anyagi okai vannak, legalább ilyen fontos a hagyománytisztelet is.

Mi a helyzet Magyarországon?

A magyar helyzet is nagyon érdekes, hiszen a 30 év alatti nők 68, míg a férfiak 83 százaléka lakik a szüleivel. Ebben persze a még középiskolás fiatalok is szerepelnek, ha csak a 25-29 közötti korosztályt nézzük, akkor már kicsit más a kép, nagyjából minden második élt otthon 2014-ben, ami 350 ezer embert jelent.

Persze ebben az esetben is lehet rengeteg torzítás (én például bőven elmúltam már 30 éves, amikor kijelentkeztem otthonról – akkor már közel 10 éve nem éltem a szüleimmel…), de nem nehéz belátni, hogy ha csak a 350 ezer embernek egy töredéke állna neki lakást keresni, annak nagyon komoly következményei lennének. 

Ha a már amúgy is feszített ingatlanpiacra hirtelen kikerülne mondjuk 80-100 ezer ember, az olyan árrobbanáshoz vezetne, amibe jelen pillanatban jobb bele sem gondolni. Nem is nagyon gondol bele senki, mert még megsaccolni is nehéz, mihez vezetne mindez. 

Nyilván van azért ellenhatás is, például a kínálat bővülése, amit csak erősítene a növekvő kereslet, a probléma csak az, hogy a munkaerőhiány miatt elég nehezen lehetne tartani a tempót. 

Mi lehet akkor a megoldás? Nos, talán éppen az, amiről a már említett posztban írtam: a fiatalok beköltözhetnének akár az idősebbek különálló lakásokká átalakított házaiba (bár erre azért inkább az Egyesült Királyságban van példa, a szükség törvényt bont), amivel mindenki nyerne: a fiataloknak meglenne a saját helyük, az idősek pedig nem maradnának egyedül.

süti beállítások módosítása