Teljesen felfordulhat az ingatlanpiac

Sok szó esik manapság a társadalom elöregedéséről, ám arról eddig kevesebbet lehet olvasni, milyen következményei lesznek mindennek az ingatlanpiacra. Márpedig lesznek, és elég súlyosak, aminek első jelei Nyugat-Európában már látszanak is.

haz_szamologep_foto_pixabay_com_alexanderstein.jpg

Aligha van ma olyan fiatal (vagy középkorú) Magyarországon, aki a majdani nyugdíjra alapozná idős kora anyagi biztonságát. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a rendszer jelenlegi formájában nehezen (vagy egyáltalán nem) fenntartható. 

Ilyenkor persze előtérbe kerülnek a különböző megtakarítási és befektetési lehetőségek, melyeknek egyik formája az ingatlan. Mi például anno azért döntöttünk a családi ház vásárlása mellett, mert nem csak kényelmes otthonként, de befektetésként is tekintettünk rá, amiből majd a gyerekek első otthonhoz jutását, és jó esetben némi megtakarítást is összehozhatunk, ha eljön az ideje. (Reméljük, így is lesz…) 

Mindennek persze feltétele lesz a ház eladása, és több kisebb lakás megvásárlása. Nyilván nem találtuk fel a melegvizet, elég sokan számolhatnak így, és nem csak Magyarországon. 

Milliók indulhatnak meg 

Olyannyira így van ez, hogy egy friss brit jelentés szerint az Egyesült Királyságban pár éven belül akár 5,7 millió ember dönthet a „kisebb jobb” mellett, és 20 éven belül ez a szám 11 millióra (!!) emelkedhet, ami alapjaiban formálja át és rázza majd meg az ingatlanpiacot. 

Jelen állás szerint a brit nyugdíjasok fele (!) foglalkozik a kisebbre cserélés gondolatával. A megkérdezettek 38 százalék gyakorlatilag holnap lépne, és van még 10 százalék, akit a különböző adóügyi vonzatok kényszerítenek (vagy éppen ösztönöznek) ebbe az irányba. 

A McCarthy & Stone építőipari cég éves korosztályos indexében akkora számok szerepelnek, hogy azt jóformán fel sem lehet józan ésszel fogni. Mást ne mondjak, jelenleg körülbelül 2,8 millió hálószoba áll üresen az idősebb tulajdonosok ingatlanjaiban, ezek piaci értéke összesen 720 milliárd font (nem váltom át forintra, maradjunk annyiban, hogy egy font olyan 345 forint magasságában van). 

Elkerülhetetlen folyamat 

Nem csoda, hogy a kormány is támogatja a „költözz kisebbe!” mozgalmat, például különféle adókedvezményekkel. Ennek is köszönhetően a szakemberek szerint 20 éven belül 11 millió ingatlan cserélhet gazdát. 

„Az otthonukat kisebbre cserélni szándékozók számának emelkedése elkerülhetetlen következménye a társadalom elöregedésének. A következő két évtizedben a 65 év felettiek száma 50 százalékkal nő majd meg, ami (ha minden így marad) egyre nyilvánvalóbbá teszi majd, hogy a piac nincs felkészülve az ő lakhatási igényeik kielégítésére” – mondta a brit Independentnek a McCarthy & Stone ügyvezetője, Clive Fenton. 

A fő problémát az jelenti, hogy sem kisebb lakások, sem megfelelő számú idősotthon nincsen – és ha ez probléma az Egyesült Királyságban, akkor különösen az Magyarországon, ahol még a társadalmi vita sem nagyon kezdődött meg a kérdésben. 

A fiatalok otthonteremtési kedvezményéről rengeteg szó van (mást ne mondjak, ott a csok), de mi a helyzet az idősebbekkel? Pedig ahogyan a demográfiai helyzet áll, ők egyre többen lesznek. 

Költözzenek be az unokák? 

Az Egyesült Királyságban például az 55 év felettiek negyede foglalkozik a gondolattal, hogy kifejezetten erre a célra építette idősotthonba költözzön majd nyugdíjas korában, egyfelől a saját kényelme érdekében, másfelől azért, hogy az így felszabaduló összegből segítse a gyermekei vagy unokái lakáshoz jutását. 

Akad olyan vélemény is, mely szerint az idősebbek akár lakásokká is alakíthatnák a házaikat (ez mondjuk az Egyesült Királyságban egyébként is szokás), ahová beköltözhetnének például az unokák. A dolgon mindenki nyerne: egyrészt a fiataloknak nem kellene elképesztő összegeket fizetni néha minden képzeletet alulmúló albérletekért, a nagyszülők pedig nem maradnának egyedül. 

Egy biztos csak: a jelenségről minél hamarabb el kellene kezdeni beszélni Magyarországon, különösen most, amikor rengeteg lakás és ház épül – talán érdemes átgondoltan, a jövőre is koncentrálva építkezni. 

(Fotó: pixabay.com/AlexanderStein)

süti beállítások módosítása