Itt az ingatlanboom vége?

Érdekes és kissé ellentmondásos adatok jelentek meg a héten a magyar ingatlanpiacról, a KSH előzetes adatai például egyenesen a lakásárak csökkenéséről szólnak, amit egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni. Ha a csökkenés talán túlzás is, az azonban egyre inkább kijelenthető, hogy az eddigi száguldás lassan véget ér.

100_lakasos.JPG

A szakértők már egy ideje számítanak arra, hogy a lakásárak eddigi száguldása enyhülni fog, azonban ezzel együtt is meglepő volt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az idei év második negyedévében csökkentek a lakásárak az év első három hónapjához képest. 

Ilyen 2013 óta nem fordult elő, ami akkor is elképesztő, ha a mérséklődés csak 1,5 százalék volt, de az első három hónap 5 százalékos emelkedéséhez képest ez erősen elgondolkodtató. 

Nem csak én gondolkodtam persze el, hanem a Portfolio szakértői is, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy a hivatalos tájékoztató még nem jött ki, azaz könnyen előfordulhat, hogy ez az adat nem a legpontosabb. 

A szakemberek szerint az sem kizárt, hogy vannak adatok, melyek még nem érkeztek be a NAV-tól, márpedig ezek alaposan módosíthatják az előzetes számot. Különösen, hogy ezek alighanem éppen azok a jól menő területek, melyeken nagy a forgalom. 

(A dolog nem lenne példátlan, mást ne mondjak, a tavalyi utolsó negyedévben is előfordult hasonló, akkor az 1 százalékpontos csökkenés váltott át végül 1,5 százalékos növekedésbe.) 

Lassuló drágulás 

Ha csökkenés nem is lesz, azt ki lehet jelenteni, hogy a drágulás lassult. Az idei második negyedévben a használt lakások ára országosan 7,8, az új lakásoké 4,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezek már az ingatlan.com hivatalos, KSH-adatokon alapuló elemzésének adatai. 

A Duna House legfrissebb számai azt mutatják, hogy a drágulás mérséklődése nem véletlen, a lakásárak reálértéken mostanra elérték a 2000-as válság előtti csúcsot. 

Az elmúlt kilenc évet nézve a legalacsonyabb reálérték 64 százalékpont volt (ez 2013-2014 eleje), azóta gyakorlatilag megduplázódott az index, most 130 százalékponton áll, ami egy negyedév alatt 9-13 százalékpontos emelkedés. 

Ami nagyon érdekes, hogy az érdeklődés még mindig elég nagy, egy év alatt 37 százalékkal emelkedett, ennek ellenére már nem rakétáznak úgy az árak – talán már nem nagyon van hova a fizetőképes keresletet elnézve. 

A legnépszerűbb kerületek 

A fővárosban még mindig a XIII. kerület a legnépszerűbb, mögötte a XIV. kerület található, de elég gyorsan zárkózik fel az érdeklődést tekintve a VI., a VII. és a XI. kerület is. 

Az igencsak magas árakból ráadásul alkudni is csak mérsékelten lehet, a legfrissebb adatok szerint ilyen szempontból még Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön a legjobb a helyzet, ott ha ügyesek vagyunk, akár 5 százalékot is lebeszélhetünk az árból – írta a Portfolio

Mi a helyzet Európában? 

Visszatérve a drágulás lassulásához, a tendenciát jól mutatja az is, hogy már nem Magyarország áll az élen. Az Európai Unióban az átlagos növekedés 4,4 százalék volt a második negyedév és a tavalyi év hasonló időszaka között. 

A legnagyobb pörgés most Csehországban (13,3%), Írországban (10,6%) és Litvániában van.

süti beállítások módosítása