Házépítési kisokos

Áll az ember a telek szélén, és látja maga előtt a csodás házat, a szobákat, ahol majd annyi boldog órát tölt el a családjával, a teraszt, ahol a lemenő napfényben borozgat a párjával… aztán hirtelen rájön, hogy ehhez még meg kell építeni a házat. Hogyan fogjon neki? Tervezők, kivitelezők, intéznivalók, anyagok kiválasztása – ezernyi döntés, legalább annyi kérdés, szóval jól jönne némi segítség.

nemet_csh2_1.jpg

Egy építkezés hatalmas kihívás, még akkor is, ha természetesen nem a saját kezünkkel húzzuk fel leendő otthonunkat. A minap egy baráti családnál jártunk, akik a telket már megvették, a tervek is nagyjából készen vannak, és éppen a kivitelezővel voltak nagy tárgyalásokban. 

A telefon folyton csörgött, az együtt töltött pár óra alatt legalább öt-hat alkalommal kellett döntést hozni burkolóanyagokról (ha ez nincs, akkor jó lesz-e a másik, és egyébként is az drágább, de tartósabb), nyílászárókról és még a jó ég tudja, mi mindenről. 

Ilyenkor azért az ember elgondolkodik azon, hogy ő maga belevágna-e egy ilyen projektbe, no és azon is, hogy milyen jó lenne egy olyan oldal, ahol az összes lépés és teendő közérthetően le van írva. Mert dönteni helyettünk ugyan senki nem fog (szerencsére, teszem hozzá), de azért egy sorvezető nem jönne rosszul. 

Persze rengeteg tematikus oldal van, a kérdés csak az, mennyire pontosak, frissek és megbízhatók, hiszen egy rossz döntés akár milliókba is kerülhet, és ez nagyon nem mindegy. 

A jó hír, hogy van olyan oldal, ami a nagy horderejű döntések mellett az elsőre olyan, talán kevésbé sorsdöntőnek tűnő, mégis nagyon fontos kérdésekre is választ ad, mint hogy mit, mikor és kivel kell megbeszélni, egyeztetni; milyen dokumentumokat és kiknek kell benyújtani; mire és mikor kell nagyon odafigyelni… 

Az Építeni akarok oldala azért lehet érdekes, mert az üzemeltető Xella Magyarország Kft. hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik családi házak építése terén, és arra is megvan az erőforrása, hogy az információkat folyamatosan napra készen tartsa. 

A most megújult oldal (amellett, hogy persze az összes, az építőipar vezető márkájának számító építőanyag - Ytong, Silka, Multipor - tulajdonságait megtudhatjuk róla) egészen hétköznapi, praktikus tanácsokkal is szolgál. 

Egy építkezés lépései 

A szakemberek ugyanis fogták, és fázisokra bontották egy építkezés menetét, és mindegyik esetében összeszedték a legfontosabb tudnivalókat. 

A Mielőtt azt mutatja meg, milyen döntéseket kell meghoznunk a helyszín eldöntésétől a szakemberek kiválasztásáig, mielőtt akár egyetlen darab földet is megmozgatnánk. 

A Ház a telken azt veszi végig, hogy miként döntsük el, az adott telken belül hova kerüljön a ház, mire kell figyelni a területrendezési terv esetében, milyen dokumentációra lesz szükségünk, és melyek a tervezés legfontosabb lépései. 

A Koncepció olyan kérdésekben segít dönteni, mint hogy drágább egyedi vagy olcsóbb és már bevált típustervek alapján dolgozzunk, hogyan helyezkedjenek el a helyiségek a házban, mire lesz szükségünk, milyen legyen a ház szerkezete, vagy éppen a belső kialakítás. Rengeteg kérdés, amire mind válaszolni kell – kemény kihívás. 

Az Építkezés „csak” a negyedik lépés (ebből is látszik, mennyire nem egyszerű egyáltalán eljutni odáig, hogy megkezdődjön a kivitelezői munka), és itt jön persze a java, az összes szervezési, anyagvásárlási kérdés, a vállalkozók, a dokumentáció… inkább nem is sorolom tovább. 

Viszont ha mindezen sikeresen túljutottunk, akkor jön a megérdemelt végeredmény, az „álom”-ház, amikor már csak annyi a dolgunk, hogy átvegyük a kész épületet, legyen meg mindenről a papír, és persze élvezzük az életet (no és figyeljünk oda olyan dolgokra, mint például a technológiai nedvesség). 

Szóval ha valaki éppen építkezés előtt áll, vagy csak gondolkodik rajta, annak nyugodt szívvel javaslom, hogy legalább fusson végig az oldalon – ha mást nem is, azt biztosan látni fogja, mi minden vár rá, ha belevág.

süti beállítások módosítása