Így nem vernek át a kontárok, ha építkezel, vagy felújítasz

Az idei év különösen nehéz helyzetbe hozta az építőipart. Az építtetők és lakásfelújítók újabb és újabb nehézséggel találták szembe magukat: az alapanyaghiány, a logisztikai problémák a kivitelezések csúszását eredményezték, ráadásul a megfelelő szakemberek hiánya is nehezítette a határidők betartását.  

shutterstock_1623484153.jpg

Megdrágultak a munkadíjak is

A jó szakember mindig kincs, most pedig szó szerint aranyat ér egy szakmájához értő, megbízható vállalkozó. A statisztikák alapján a kisebb felújítási munkáknál nőttek a legnagyobb mértékben a kivitelezői munkadíjak. Például amíg egy négyzetméter hidegburkolásért két éve még 3500-4000 forintot fizettünk, idén tavasszal már 10 000 forintot is elkértek, nyárra pedig ez az összeg gyakran elérte a 12 000 forintot is. 

Amíg évekkel ezelőtt egymással versengtek a kivitelezők egy-egy munkáért, most úgy kell levadászni a túlterhelt és drága szakembereket. Ha pedig szerencsénk van, és találunk embert a munkára, három dologra nem árt, ha felkészülünk. 

  • Az egyik, hogy nem lesz mit beépítenie a nagy nehezen leszerződött vállalkozónak, mert nem kapható, csúszik a gyártása, csúszik a szállítása is.
  • Az is előfordulhat, hogy mire elkészül, drágább lesz az előre megállapítottnál.
  • És végül szembesülhetünk azzal, hogy a később, drágábban elvégzett munka minősége közel sem olyan lesz, mint amire számítani lehetett.

 shutterstock_620676392.jpg

Munka, de milyen?!

És akkor végre találunk valakit, aki olcsó és ráér, pedig a fentiek ismeretében ez már elég lehetne a gyanakvásra. De korrektnek tűnik, szerződést is kötünk vele, van adószáma, mindenről számlát ad és minden jónak látszik, egészen addig, amíg kiderül: a szakmunkás nem ért a szakmájához. 

A Mapei Kft. felmérése szerint a lakosság 34 százalékát érte már kár építkezésnél, felújításnál kontár munka miatt, ami átlagosan 753 320 forintot jelent. A különböző internetes fórumokban horror történeteket és fotókat találni ügyetlenül összeszögelt tetőszerkezetekről, maguktól lepotyogó csempékről, szétcsúszó csövekről és olyan burkolási munkákról, mintha egy gyerek csinálta volna. Látszik, hogy a szakemberhiány miatt a szakértelemmel, gyakorlattal nem bíró szakipari munkások a nagy pénz reményében bevállalnak olyan munkákat is, aminek elvégzésére valójában alkalmatlanok. 

shutterstock_379565095.jpg

Kihasználható kétségbeesés

Hiába a sok rossz példa, amikor heteken, hónapokon át nem találunk megfelelő szakembert, vagy csak megfizethetetlen áron,  könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy gyanakvás nélkül megbízunk valakit, aki végre ráér és megfizethető.  

Az utóbbi időben egyre több olyan esetről hallani, ahol a munkáig el sem jutott a vállalkozó, hanem egyszerűen lelépett a pénzzel. A Pest Megyei Békéltető Testület elé több ilyen ügy is került az elmúlt hónapokban. Leggyakrabban az olcsó árajánlat után egy szóbeli megállapodás következett, ezután az előleg, esetleg a teljes munkadíj kifizetése, de mikor elérkezik a munkakezdés időpontja, a vállalkozó egyszerűen felszívódik.

A tulajdonosok, építtetők pedig futhatnak a pénzük után, hiszen szerződés hiányában a fogyasztóvédelem tehetetlen, a rendőrségi eljárás pedig végtelenül hosszú.  

shutterstock_686862826.jpg

Ezekre figyeljünk!

Ha pontosan ismerjük a vállalkozó eddigi munkáit, ha a híre szájról szájra jár és kapkodnak érte a megrendelők, az egy jó jel. De mivel nehéz ilyet találni, sokan a hirdetéseket kezdik el böngészni és mivel nincs más választásuk, ismeretlenül is megbíznak bárkiben. A szakember kereső portálok valóban nagyon hasznosak, de ha pár dologra odafigyelünk, kiszűrhetjük  a csalókat is. 

Referencia és tapasztalatok

Keressünk rá bátran a vállalkozó, vagy a cége nevére. Nézzük meg a cégnyilvántartásban, hogy mióta létezik, van e ellen eljárás. Ha fórumokban, közösségi oldalakon is felbukkan, kérdezzünk utána, hogy meg voltak e elégedve vele. Kérjünk tőle is referenciát: a fotók sem rosszak, de a legjobb, ha személyesen is meg tudjuk tekinteni, hogy milyen munkát végez, vagy beszélni valakivel, aki már szerződött vele.

Pontos adatok

Az adószám, a vállalkozási engedély szám és a vállalkozás címe alapvető kell, hogy legyen. Nem elég egy név és egy telefonszám, az alapján nem beazonosítható és lenyomozható a vállalkozó sem. Ha a hirdetésben nem is szerepelnek ezek az adatok, bátran kérjük el, mielőtt árajánlatot kérünk, főleg mielőtt szerződést kötünk bárkivel is. 

Szerződés, számla, garancia

Egy korrekt vállalkozónak nem kell külön mondani, hogy szerződést szeretnénk, hiszen neki is fontos, hogy legyen mihez tartania magát. A szerződés lehet kézzel írt, de mindenképpen legyenek benne a felek adatait, a munka részletes leírása, a kialkudott összeg és a teljesítési határidő is. Pénzt se adjunk át úgy, hogy nincs nyoma: minden esetben ragaszkodjunk a számla kiállításához. Ha nincs szerződésünk és számlánk, akkor garanciánk sincs, pedig a vállalkozó felelősséggel tartozik az elvégzett munkáért, amit a megfelelő papírok birtokában érvényesíthetünk is.

süti beállítások módosítása