Egy hihetetlen tavasz tanulságai

Amikor az év elején tervezgetni kezdtük, mi legyen idén tavasszal a blogon, (rém)álmunkban sem merült fel, hogy végül a járvány és ami azzal jár, keresztülhúzza a számításaink. A tervezett írások egy része így ment a kukába, ugyanakkor pár hét után az is kiderült, hogy az első időszak sokkja után igenis mindenki próbál előre tekinteni. Ebből aztán egy egészen izgalmas tavaszi posztsorozat kerekedett, melyben keveredett a járvány döbbenete és következményeinek taglalása a kifejezetten szakmai jellegű írásokkal.

ytong_sisak.jpg

Ha az ember visszatekint az elmúlt három hónapra, akkor lehetetlen nem az új koronavírus-járvánnyal kezdeni. Már március végén arról lehetett olvasni, hogy a járvány idején szinte teljesen leállnak az ingatlan adás-vételek, és az azt követő hónapokban is komoly lassulás várható, bár gyors talpra állásra számítottak akkor. 

A járvány és hatásai 

Az már akkor látszott, hogy egyrészt összeomlik az Airbnb-s és egyéb rövid távú, a turizmusra épülő lakáskiadások piaca, ezért már Budapesten is megjelentek a 100 ezer forint körüli albérleti díjak, ami az elmúlt években szinte elképzelhetetlen volt. 

A Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, Balla Ákos szerint a helyzetet a fizetések várható csökkenése is ronthatja: „Ha az átlagbérek mondjuk 20-30 százalékkal visszaesnek, hasonló nagyságrendű árcsökkenés is elképzelhető a lakáspiacon, mindenekelőtt a lakásbérleti díjakban”. 

A helyzet súlyosságát április elején jól mutatta, hogy még az év elején is arról mentek a beszélgetések, micsoda ellentmondás az, hogy miközben a szektorban régen látott növekedés tapasztalható, egyre kevesebb a jó szakember – mi több, általában véve a szakember egyáltalán. 

Eközben pár hét alatt kiderült, a mélyépítésnél (ide tartozik az út-, a híd- és a vasútépítés is) ugyan nem kell komolyabb problémákkal számolni, hiszen rengeteg munkafolyamatot gépek végeznek, a lakásépítésben baj lesz. 

Elsősorban a fővárosban, mert egyrészt egyre több alvállalkozó tette le a szerszámot, másrészt érthető okokból vidékről is egyre kevesebben vállalták az ingázást. 

Emellett az építőiparban dolgozó 355 ezer emberből 15 ezer szerb és ukrán vendégmunkás (mint az ÉVOSZ elnöke fogalmazott) „talicskát, lapátot eldobva azonnal hazaindult a határok lezárásának bejelentésekor”. 

Őket éppenséggel meg lehet próbálni helyettesíteni a Nyugat-Európában dolgozó, de most itthon ragadt magyarokkal, ám ezzel együtt is érezhetően állnak le a projektek. 

Az albérletpiac is fejre állt, például Sopronban, ahol pár hét alatt a kiadott 15 ezer lakásból a bérlők közel 40 százaléka hazaköltözött, akik pedig maradtak, azok közül sokan fizetési kedvezményt kértek. 

Az adás-vételek terén sem volt jobb a helyzet: márciusban az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 30 százalékra (!!) esett az eladások mértéke, ráadásul ezek nagy része is vagy szükségből történt, vagy még a korlátozások előtt született megállapodást fejeztek be. 

Áprilisban egy fokkal már talán jobb volt a helyzet, de még ez is csak annyit jelentett, hogy februárhoz képest a 30 helyett 40 százalék magasságában mozogtak az eladások. 

Ráadásul ezen belül elsősorban a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanokat keresték. A februári 54 százalékhoz képest 57 százalék lett az arány – erről további részleteket itt olvashatsz

Egy ideig úgy tűnt, elmarad, majd úgy, hogy másként rendezik meg a Construmát. A legutolsó állás szerint egyébként megtartják, méghozzá októberben. 

Hangszigeteléstől a tűzig és a vízig 

A járvány másik érdekes következménye az volt, hogy kiderült, az első hetek után (amikor mindenki csak erről akart olvasni) az embereket elkezdte érdekelni más is, szerettek volna visszatérni a mindennapokhoz. 

Így aztán szerencsére akadt hely a szakmai jellegű írásoknak is. Például arról, hogy mennyire komoly gondot jelent még mindig sok otthon esetében a hangszigetelés

Erre lehet megoldás a Silka falazóelemmel készült fal, amely (tömegéből adódóan) az egyik legjobb hanggátló falszerkezet. A megfelelő tégla kiválasztása azért is fontos, mert utólag meglepően nehéz minőségi módon hangszigetelni. 

Ha már fal, a hangszigetelés mellett a másik fontos tényező a tűzbiztonság, aminek a jelentőségét aligha kell külön ecsetelni, de jó tudni, hogy Németországban például az egyik nagy hivatásos tűzoltóság rendszeres és valósághű képzéseket tart a lakástűz elleni harc jegyében. 

Az egyik ilyen alkalommal azt vizsgálták meg, miként viselkedik a Multipor ásványi hőszigetelés tűz esetén. A vizsgálat során a konténert belülről Multipor lapokkal burkolták be, egészen pontosan ásványi ragasztóhabarcs ragasztóval rögzítették, így a rétegek megfeleltek egy ház struktúrájának. 

A tűzzel szemben ott van a víz, illetve fal esetében a nedvesedés, ami nem csak csúnya, de egészségtelen is (a penészgomba is imádja a vizesedő falat, márpedig ez egyenes út az allergiához, ízületi gondokhoz). 

Ezen segíthet a Multipor Exsal Therm, amely ráadásul a sótalanítás mellett hőszigetel is, valamint a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, szóval több legyet ütünk egy csapásra. Ráadásul nem kell kiszárítani a falazatot, elegendő egy sík, stabil felület, amire egyszerűen - saját ragasztóanyagával - felragasztjuk ezeket a lapokat. 

Milyen legyen az otthonunk idén? 

Zárásként pedig pár mondat arról, hogy melyek az idei lakberendezési divattrendek. Azzal nem mondok újat, hogy a divat voltaképpen körforgás, és igaz ez a lakásenteriőrre is. 

Így aztán idén visszatért a vintage (legalábbis egyes részei), mellé társul színben a tengerészkék, lévén a szakemberek szerint az mind a hagyományos, mind a modern stílushoz megfelelő kontrasztot kínál a lakásban bent és odakint is. 

Nekem kevésbé jön be (nagyon finoman fogalmazva) a virágmintás tapéta, pedig 2020 az évek óta jelen lévő trend berobbanását hozta. Ennél azért sokkal szimpatikusabbak a semleges, natúr árnyalatok és az erős kontrasztok (például a fekete és a fehér párosítása). Akit mind a tíz trend érdekel, az olvassa el az eredeti posztom! 

Összefoglalva tehát nagyon különös évkezdet volt az idei, az első poszt még bőven a koronavírus előtt született, az utolsó pedig már többé-kevésbé utána – köszönöm a kitartást, ősszel folytassuk együtt, addig pedig kellemes, egészséges nyarat mindenkinek!