Kiállva a tűzpróbát

A tűz minden ember egyik legnagyobb (mert ősi) félelme, különösen igaz ez, ha az otthonunkról van szó. Ezért nagyon nem mindegy, miként védekezünk egy esetleges tűzeset ellen, illetve mi történik, amikor ne adj isten, beüt a baj.

multipor_200527.jpg

Számtalan esetben bebizonyosodott már, mennyire fontos, hogy egy lakóépületen a lehető legjobb legyen a tűzvédelem. Hogy csak egyetlen, közelmúltbeli példát hozzak (és még csak nem is Magyarországról): a londoni Grenfell Tower 2017-es esetében például kiderült, hogy az emberéleteket is követelő tűzvész egyik oka az volt, hogy az épület burkolata könnyen éghető anyagból készült. 

Az ilyen tragédiák szerencsére nagyon ritkák, ezzel együtt érdemes nagyon odafigyelni arra, milyen anyagot használunk (a 24 emeletes londoni toronyházat 2016-ban újították fel). 

Hogy mennyire fontos odafigyelni erre, azt jól jelzi, hogy például Németországban az egyik nagy hivatásos tűzoltóság rendszeres és valósághű képzéseket tart a lakástűz elleni harc jegyében. 

Az egyik ilyen alkalommal azt vizsgálták meg, miként viselkedik a Multipor ásványi hőszigetelés tűz esetén. A próba úgy zajlott, hogy ezeket a lapokat szabványos tengeri árufuvarozásra használt konténerbe építették be (már csak azért is, mert a többször újrafelhasználás miatt ezeknek tűzálló belső burkolat kell). 

A vizsgálat során a konténert belülről Multipor lapokkal burkolták be, egészen pontosan ásványi ragasztóhabarcs ragasztóval rögzítették, így a rétegek megfeleltek egy ház struktúrájának.

Az eredmény az lett, hogy az ásványi hőszigetelés nem csak több percen keresztül ellenállt a 900°C fokos hőterhelésnek, és komoly károsodás (az integritás elvesztése) nélkül viselte az oltóvíz sokkszerű hűtését is. 

Egyetlen lap sem sérült meg vagy esett le, aminek nyilván azért van jelentősége, mert így a lakóknak van idejük kimenekülni és a tűzoltók épsége is biztosított mentés közben. 

Sokat elárul, hogy a burkolat mögött a levegő hőmérséklete mindössze 40 °C volt, ami persze nem kevés, de abszolút viselhető, az acél konténer esetében pedig nem károsítja azt. 

A Multipor emellett levegővel hőszigetel (kicsit az „öltözködj rétegesen” elvét követve), így a párát is átereszti, ami nagyon nem mindegy, ha a lakásban vagy házban bent megfelelő természetes klímát szeretnénk. 

Visszatérve az eredeti felvetéshez, mindenképpen érdemes előre gondolkodni akár egy építkezés, akár egy felújítás esetén, amire persze most mindenki bólogat, hogy igen, hogyne, ez természetes, de hogy mennyire nem az, azt éppen a Grenfell Tower tragédiája mutatta meg.