Építkezés – csak természetesen

Egyre erősödő trend az építőiparban (is) a természetes anyagok használata. A magam részéről örülök annak, hogy a jelek szerint a még mindig meglévő, ám folyamatosan csökkenő árkülönbség mellett egyre többen döntenek a környezetbarát építkezés mellett.

zold_haz_fu.jpg

Az elmúlt pár évtized az építőipar fellendülésével párhuzamosan a világ egy jelentős részén a természetes építőanyagok háttérbe szorulásáról is szólt. Eltűnt a vályog, a szalma, sok helyen a fa, ezek helyét átvette a beton. 

Ki gondolta volna akár 100 éve, hogy egyszer hiány lesz homokból vagy hogy a csak hatalmas energiabefektetéssel előállítható cement lesz az egyik uralkodó anyag? Az elmúlt években világossá vált, hogy ez a tendencia nem folytatható, egyre többen kezdtek visszatérni a természetes építőanyagokhoz. 

Mást ne mondjak, Bécsben (részben) fából épült 24 emeletes irodaház, Lengyelországban hatalmas iskolát és több óvodát építettek így, ami pedig Magyarországot illeti, Pécelen is akad hasonlóra példa. 

Csökkenő árkülönbség 

A folyamatot segíti az is, hogy míg öt-hat évvel ezelőtt a környezetbarát építőanyagok 30-50 százalékkal voltak drágábbak, ez mostanra a felére csökkent és úgy tűnik, ez már elég volt a jelentős változáshoz. 

Egy tavalyi felmérésben megkérdezett 1100 lakossági építtető szinte mindegyike (97 százaléka) azt mondta, fontosnak tartja, hogy a felhasznált építőanyag környezetbarát legyen. 

Ez ma már nem csak amolyan udvarias „azt válaszolom, amit a felmérést készítő hallani akar", hiszen az öt-hat évvel ezelőtti 11 százalékról 41 százalékra emelkedett azok aránya, akik hajlandóak akár több pénzt áldozni azért, hogy ne szennyezzék a környezetet. 

„Ha a trend ilyen ütemben fokozódik, öt év múlva általánossá válik a környezetbarát építőanyagok használata” - mondta a Világgazdaságnak Markovich Béla, a felmérést készíttető Mapei Kft. ügyvezetője. 

Mit válasszunk? 

A kérdés az, milyen építőanyagot érdemes választani, ha az embernek fontos a környezete. Szerencsére ma már akad választék, szerintem a Xella termékeit érdemes fontolóra venni. 

Az Ytong pórusbeton, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok alapvetően homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100%-ig természetes alkotóelemek, ezért szinte kiapadhatatlanul a rendkelezésre állnak, továbbá ezek a téglák teljes életciklusuk során sem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Ráadásul meglepően kevés energia kell az építőanyagok előállításához, gyakorlatilag nincs melléktermék, azaz csökken a természeti környezet terhelése. 

Fontos szempont a hatékonyság is, az Ytong például 1 m³ kitermelt ásványi alapanyagból 4-5 m³-nyi készterméket állít elő. (Az is szempont, hogy sok természetes építőanyagot vegyszerrel kell kezelni a tartósság miatt, ilyen például a fa vagy a parafa.) Az Ytong alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok. 

A „fehér tégla” 2000 óta a falazóelemek között egyedülállóként elismert Környezetbarát termék, mely segíti a földi élet feltételeinek megőrzését. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szavatolja, hogy a Xella termékei megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek. 

Voltaképpen persze a lényeg az, hogy az ember próbáljon meg minél környezettudatosabb építőanyagot használni, nem csak a környezet jelenlegi védelme miatt, hanem azért is, hogy a következő éveket, évtizedeket kényelmes, és a környezetet a lehető legkevésbé károsító otthonban élje le.