Ingatlanpiaci körkép áfától a CSOK-ig

Nyakunkon az év vége, érdemes tehát kicsit körülnézni, hol is tart az ingatlanpiac, amit alapvetően határoz meg a kedvezményes áfa kifutása, ami miatt most elég komoly kedvezményeket lehet elérni – és persze ne feledkezzünk meg a CSOK-ról sem.

xella_dorotheenstra_e_lubeck_7868_high_res.jpg

Akit valamilyen okból érdekel az ingatlanpiac (akár mert vásárolni szeretne, akár egyszerűen kíváncsiságból) az alighanem elég sok hirdetést látott az utóbbi hónapokban, amelyekben tavaly november után indult fejlesztéseknél jelentős kedvezményeket ígérnek idén év végi vásárlásig. 

Persze itt is érdemes észnél lenni. Sokan például azért nem vásárolnak, mert nem tartják igazi kedvezménynek az ajánlatokat, ami sokszor igaz is, hiszen akadnak trükkös hirdetések, ahol már a jövő évi emelt árakhoz képest ajánlgatják most olcsóbbnak mondva az ingatlanokat. 

Más kérdés, hogy azért érdemes megfontolni a vásárlást, mert abban nagyjából a legtöbb szakértő egyetért, hogy az új lakások esetében a kínálat csökkenni, az árak pedig emelkedni fognak, szinte kizárt ugyanis, hogy a 22 százalékpontos áfanövekedés ne köszönjön vissza az árakban.

Akadnak, aki azért várnak ki, mert úgy gondolják, a fejlesztők nem tudnak majd jelentősen árat emelni, ha komolyabban visszaesik az érdeklődés. A szakértők szerint ez azért nem jó stratégia, mert a kevesebb lakást a magasabb árak ellenére is el tudják majd adni, azaz az építők nem lesznek kényszerhelyzetben. 

„A fejlesztők nem lehetnek rugalmasak árkérdésben, mert magasak a tényleges költségeik, azonban nagyon észnél kell lenniük, hogy elérjék a lehető legtöbb vevőt. A használt lakások piacáról egy jó értékesítési stratégiával el lehet szívni ingatlan keresőket és felértékelődik a valódi tanácsadás is, de ehhez kell egy stabil, megbízható fejlesztői háttér, és versenyképes, jól megtervezett termék” - mondta Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője. 

Szóval akik a következő években mindenképpen vásárolnának, azok jobban járnak, ha most még kihasználják az utolsó kedvezményes lehetőségeket és még idén lekötik a lakásukat. 

Még mindig a befektetők vásárolnak 

A képet árnyalja az is, hogy az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján jellemzően még mindig markánsan képviseltetik magukat a vevők között a befektetési céllal vásárlók. 

A kérdés persze az, hogy az árakban 2015 óta tapasztalható évi 15 százalékos növekedés (ami egyébként idén 17 százalék) tartható-e, ráadásul az albérleti árak emelkedése is ösztönözte a befektetőket. 

Ebbe a környezetbe érkezett meg idén júliusban a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), ami a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szakértői szerint már éreztette hatását az ingatlanpiacon, olyannyira, hogy már Budapesten, ahol magas a befektetési céllal lakást vásárlók aránya, csökkent is a lakások iránti kereslet. 

Ezzel együtt a fővárosban tízből négy vásárló még mindig befektetési céllal keres ingatlant, vidéken ugyanez az arány 25 százalék. A másik oldalról nézve persze ez azt is jelenti, hogy még mindig többségben vannak azért azok, akik nem befektetni akarnak, hanem egyszerűen csak saját otthont szeretnének, őket pedig éppen ezért kevésbé befolyásolja a Magyar Állampapír Plusz. 

Összességében tehát a szakemberek szerint a MÁP+ csökkentheti a befektetői keresletet, elsősorban a fővárosi ingatlanpiacon. 

Kik nyernek a falusi CSOK-kal? 

Az idei év másik nagy újdonsága a falusi CSOK bevezetése volt, amivel a kormány a használt ingatlanok piacának akart lendületet adni a programban részt vevő településeken. 

Az újHÁZ Centrum felmérése szerint a program elsősorban a Pest és Fejér megyei településeken hozhat érdemi fejlődést, hozzájuk csatlakozhatnak még a Balaton-parti falvak – mondta dr. Rázsóné Szórády Csilla cégvezető

Az általuk készített Trendriport azt állapította meg, hogy hosszú távon a CSOK költségvetési terhe várhatóan folyamatosan csökkenni fog, viszont ezzel együtt is akár 2040-ig alkalmas lehet arra, hogy egyrészről kedvezően alakítsa a demográfiai folyamatokat, másrészről pedig pozitív hatást gyakoroljon a magyar ingatlanállományra.