Ingatlanok a legolcsóbbtól a legdrágábbig

Lassan itt az év vége, ami az ingatlanpiacon is hajrát jelent. Idén ezt még megfejeli az is, hogy eredetileg 2019 végén járt volna le a kedvezményes lakásáfa. Ezt ugyan azóta módosították, de sok fejlesztő emiatt felpörgette az építkezéseket, így sok a kész lakás. Azt javaslom, nézzük meg, hogyan tudunk esetleg áron alul otthont vásárolni, emellett vessünk egy gyors pillantást a legdrágább ingatlanokra is!

ytong_tarsas_bp.jpg

Az elmúlt években indított társasház-fejlesztések közül nagyon sok fejeződik be a következő hónapokban, hiszen a fejlesztők azzal számoltak, hogy év végén kivezetik a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát. 

Ugyan tavaly a határidőt 2023 végéig meghosszabbították, elég sok ingatlan készül el mostanra, ennek megfelelően fel is pörgött az érdeklődés. Az ingatlan.com elemzése szerint a múlt évhez képest 33 százalékos volt a növekedés, Budapesten 18, Pest megyében (nyilván a fővároshoz képest olcsóbb agglomeráció miatt) 57 százalékkal nőtt a kereslet. 

Mindemellett az is igaz, hogy azért akadnak problémák: „Az építőipari kapacitás és munkaerőhiány miatt azonban az épülő lakások 40-50 százaléka csúszásban van az eredetileg tervezett átadási határidőhöz képest” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hogyan vegyünk olcsó(bb) ingatlant? 

A mai ingatlanárak mellett az ember hajlamos olcsóbb lehetőségek után kutatni. Tipikusan ilyen helyzet az, amikor az eladó valamiért kényszerhelyzetben van (hitel- vagy magánéleti problémák) és fontos neki, hogy gyorsan megszabaduljon az ingatlantól, vagy egyszerűen befektetési céllal vette azt és szeretne megszabadulni tőle. 

A gyorsaság ebben az esetben komoly előny, de miként használhatjuk ezt ki? 

1, készpénz 

Ezen nem nagyon van mit magyarázni, aki azonnal tud fizetni, az előnybe kerül azzal szemben, akinek a lakáshitel folyósítását is meg kell várnia, aminek átfutási ideje meghaladhatja az egy hónapot. 

2, előzetes hitelbírálat 

Ha komoly a lakásvételi szándékunk, akkor érdemes előre megkeresni a nekünk leginkább kedvező banki ajánlatot és lezongorázni mindent, ami előre lezongorázható. 

Ugyan a bank ilyenkor nem vállal garanciát a kölcsönre, de a fél évig érvényes előminősítés nagy előny lehet olyankor, amikor esetleg napokon múlik egy jó üzlet. 

3, személyi kölcsön 

Ha nagyon muszáj, megfontolhatjuk a személyi kölcsönt is, a 7 százalékos kamat környéke határeset, de ha nagyon jó az ingatlan, akkor lehet, hogy kijön a matek. 

4, felújítandó ingatlan 

Rizikós, elsősorban a szakemberhiány miatt, előnye viszont, hogy olcsóbb és úgy alakítjuk ki/át leendő otthonunk, ahogyan nekünk tetszik. Ráadásul ezek jellemzően kevésbé keresett ingatlanok, tehát van esélyünk jó üzletet kötni. 

A luxusingatlanok 

Míg néhány éve a luxuspiac egymillió forintos négyzetméterártól kezdődött, ennyit ma már simán elkérnek kevésbé menő kerületekben is, a luxuslakásoknál pedig már bőven 1,5 millió forinttal kell számolni minden négyzetméterért. 

A piacon érdekes változások történtek az elmúlt egy-két évben, például a szakember egyre több a magyar érdeklődő, legalábbis Budán. 

„A belvárosban továbbra is sok a külföldi, ahol kínai és orosz állampolgárok változatlanul tömegével vásárolnak lakásokat. A budai luxuspiacon ezzel szemben 80-90 százalékban magyarokból áll a vevőkör” – mondta Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive vezető értékesítő tanácsadója. 

A kifejezetten magas(nak tűnő) ár ellenére a frekventált környéken lévő lakások közül sok akár már a tervasztalról elkel, az egyedi, kifejezetten drága ingatlanok esetében viszont az értékesítés is tovább, akár évekig tart.